E adevărat că Frumoasa și Bestia au existat în realitate?

11.01.2021
E adevărat că Frumoasa și Bestia au existat în realitate?

Povestea adevărată Frumoasa și Bestia nu a implicat o vrajă magică asupra unui prinț. Din păcate, asta nu a existat un ceas vorbitor, o ceașcă de ceai sau candelabre. Adevărata „Bestie” a fost un bărbat pe nume Petrus Gonsalvus, care suferea de o afecțiune genetică cunoscută sub numele de hipertricoză (cunoscută și sub numele de sindrom Ambras), care este definită de o cantitate anormală de creștere a părului pe orice parte a corpului, în exces față de cea obișnuită.

În cazul lui Gonsalvus, acesta i-a afectat întregul corp. De asemenea, a fost denumit în mod informal sindromul vârcolacului, deoarece aspectul este asemănător cu vârcolacul mitic. Creșterea excesivă a părului este singurul efect cunoscut al afecțiunii. Gonsalvus nu avea un corp supradimensionat cu mușchi uriași precum Bestia din filmele Disney.

Realitatea poveștii „Frumoasa și Bestia”

Petrus Gonsalvus și soția sa Catherine s-au întâlnit în Franța anilor 1500. Se crede că povestea lor pe scară largă a inspirat basmul francez din 1740 al lui Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, „Frumoasa și Bestia”.

Cea mai cunoscută versiune a poveștii lui Villeneuve și baza filmelor a fost scrisă 16 ani mai târziu de Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont și a fost orientată mai mult către tinere domnițe decât spre adulți. Moda din filmele Disney indică faptul că perioada de timp este de la mijlocul până la sfârșitul anilor 1700, ceea ce reflectă perioada de basm, nu povestea adevărată care a inspirat-o.

Adevărata „Bestie” a fost un prinț?

Adevărata „Bestie” nu a fost un prinț, dar are legături cu regalitatea franceză. Petrus Gonsalvus s-a născut în 1537 pe Insula Canare Tenerife, cea mai mare dintre cele șapte Insule Canare ale Spaniei de pe coasta Africii de Vest.

La o vârstă fragedă, Gonsalvus a fost tratat ca o curiozitate. „Omul sălbatic” păros a fost capturat și pus într-o cușcă de fier. Pentru hrană, i s-a dat carne crudă și hrană pentru animale. A fost expediat regelui Franța Henric al II-lea ca dar pentru încoronarea acestuia în 1547.

Din fericire, regele Henric al II-lea nu l-a văzut pe Gonsalvus ca pe un ciudat care ar trebui ținut într-o cușcă. Regele a recunoscut atitudinea calmă a lui Gonsalvus și a decis să încerce un experiment.

El a încercat să-l educe și să-l transforme într-un gentleman. Regele i-a permis să-și păstreze numele de naștere, Pedro González, dar numai folosind forma sa latină, Petrus Gonsalvus. Băiatului i s-au dat haine și mese gătite, scrie History vs Hollywood.

A fost învățat să vorbească, să citească și să scrie nu doar într-una, ci în trei limbi, primind educația unui nobil. Curtea regală a fost impresionată și statutul său social a crescut. Cu toate acestea, majoritatea îl considerau încă mai puțin decât uman.

Cum și-a întâlnit Petrus Gonsalvus „Frumoasa”?

Frumoasa și Bestia, cei adevărați, s-au întâlnit după ce mentorul și protectorul lui Gonsalvus, regele Henric al II-lea, a fost ucis la 10 iulie 1559. Gonsalvus a devenit proprietatea văduvei regelui, Catherine de Medici, care a devenit conducător și a decis să conducă propriul ei experiment cu Gonsalvus.

Se întreba ce s-ar întâmpla dacă „fiara” ei se căsătorea cu o femeie frumoasă. Vor concepe fiare mici? Ea a găsit o soție pentru Gonsalvus, o tânără fecioară pe nume Catherine, care era fiica unui servitor al curții regale.

Petrus Gonsalvus și-a întâlnit soția Catherine, pentru prima dată, în ziua nunții lor. Perechea a avut șapte copii, dintre care patru din cei șapte au suferir de boala tatălui lor, hipertricoză. Acest lucru a încântat văduva regelui, care reușise să creeze o „familie sălbatică”.

Ce s-a întâmplat cu Petrus Gonsalvus și familia sa?

Petrus Gonsalvus și familia sa au făcut turnee în țări și orașe europene, stabilindu-se în cele din urmă în Parma, Italia, unde au fost angajați (deținuți) de ducele Ranuccio Farnese.

Ducele a comandat mai multe picturi ale familiei, dar niciunul nu i-a prezentat pe cei trei copii neafectați, deoarece aceștia nu reprezentau o curiozitate. Din păcate, cei patru din cei șapte copii ai lor afectați de starea tatălui lor au fost exploatați de duce și trimiși ca daruri, devenind animale de companie din clasa superioară (deținerea unei astfel de „ciudățenii” era un semn al statutului nobil al cuiva).

Petrus și Catherine au fost căsătoriți mai mult de 40 de ani, Catherine a murit în 1623 și Petrus cu câțiva ani înainte. Nu există nicio evidență a morții sale, probabil pentru că nu a fost considerat o ființă umană demnă de o înmormântare creștină și, prin urmare, moartea sa nu a fost înregistrată.

Petrus a fost menționat ultima dată în anul 1617 la botezul nepotului său și se crede că a murit în jurul anului 1618. Povestea familiei s-a răspândit în toată regiunea, devenind în cele din urmă inspirația pentru una dintre cele mai populare povești de dragoste din literatură și ulterior, cinematografia modernă.

Foto: History vs Hollywood

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot