„Nu face nici două parale”. Ce erau, de fapt, paralele?

26.09.2024
„Nu face nici două parale”. Ce erau, de fapt, paralele?

Și tu ai participat la o conversație în care unul dintre interlocutori spune despre un lucru că „nu face nici două parale”. Concret? Adică acel obiect nu are valoare. Totuși, ce erau, de fapt, paralele?

Ce era paraua?

Paraua a fost bătută de armata rusească în timpul războiului cu turcii purtat între anii 1768 şi 1774 chiar și în țările române. Împărăteasa Ecaterina a II-a îşi înzestrase armata cu un buget important pentru acest război și chiar cu o monetărie, însă „a uitat” să furnizeze argintul sau metalul preţios necesar pentru batere.

Acest fapt a condus la emiterea acestor două monede a căror valoare nominală nu era acoperită de nimic şi a căror circulaţie a fost impusă populaţiei româneşti contra produselor pământului.

Valoarea monedelor era dublă: mai întîi este exprimată în parale, paraua fiind o monedă mică turcească ce a circulat în principate alături multe alte monede europene, iar apoi în denghi sau kopieki (copeicile de mai apoi). Rusia a aplicat această politică multor ţări pe care le cucereau sau pe care aveau de gând să le cucerească, bătând monede cu valoarea exprimată dublu.

Monedele au fost bătute pentru Moldova şi Ţara Românească la târgușorul Sadagura de lângă târgul Cernăuţilor. Stema oraşului Sadagura în perioada interbelică era un scut încărcat cu un munte şi trei roze rotunde, rozele semnificând trecutul monetar al târgului (azi Sadagura este o suburbie a oraşului Cernăuţi şi se găseşte în Ucraina).

Bronzul din care au fost bătute monedele este atât de prost încât extrem de greu se poate găsi o piesă în condiţie decentă iar piesa de o para este practic de negăsit astăzi în stare acceptabilă.

Cum a început războiul ruso-turc?

În anul 1768, armatele rusești și otomane își măsoară din nou forțele și armatele ruse invadează Principatele Române. În zilele de 17 şi 18 septembrie ale anului 1769, armata otomană suferă o grea înfrângere, Moldova fiind ocupată de către ruşi. Din Moldova, ruşii trec în Muntenia, unde-i cheamă chiar principele Grigore Ghica. Țarina Ecaterina a II-a vrea anexarea celor două principate, dar Austria și Prusia se opun. Conflictul ruso-turc se încheie cu tratatul de la Kiuciuk-Kainargi.

Principatele sunt scutite de haraci pe timp de doi ani. Între 27 septembrie 1769 şi până în septembrie 1774 Moldova s-a găsit sub ocupaţia trupelor ruseşti, la fel Ţara Românească, între noiembrie 1769 şi iulie 1774.

Ce simbolizează expresia „nu face nici două parale”?

În contextul dat, expresia „două parale” face referire la o sumă extrem de mică, subliniind ideea că acel lucru nu merită aproape nimic. Expresia s-a perpetuat în limba vorbită, chiar și după ce paraua nu a mai fost folosită ca monedă în România, devenind o metaforă pentru lucruri lipsite de valoare.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Pentru prima dată după 1990, o femeie are șanse reale la postul de președinte al României. Elena Lasconi este creditată cu a 3-a șansă la funcția supremă după Mircea Geoană și Marcel... citește tot
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Grecia cu întreg arhipelagul de insule care o formează reprezintă de ani buni una dintre destinațiile de top și pentru turiștii din România. Insula Creta ocupă un loc special în... citește tot