Mit sau nu? Este adevărat că ministrul Educației din Franța a fost păstor de oi?

14.08.2020
Mit sau nu? Este adevărat că ministrul Educației din Franța a fost păstor de oi?

O situație inedită a avut loc în Franța. Ministrul Educației din Hexagon, Najat Vallaud-Belkacem, apare într-o poză alături de o fetiță, despre care se spune că ar fi chiar ea când era copil. Fotografia a făcut înconjurul rețelelor sociale și a fost intens dezbătută.

O campanie UNICEF despre copiii din Maroc

Fetița din stânga este din Maroc și își păștea turma de oi în regiunea în care trăia. Femeia din dreapta se presupune că este copilul după 20 de ani, ajuns între timp ministrul Educației din Franța.

Fouzia, o fetiță din Maroc care apare în documentele UNICEF.

După mai multe analize s-a descoperit că fetița face parte dintr-o campanie a UNICEF și a fost realizată în 2015, iar la descrierea pozei era scris: „Fouzia, în vârstă de opt ani, se sprijină pe o piatră în fața unei turme de oi din satul Tamezaghete, districtul rural al Iguerferouane din provincia Al Haouz. Fouzia a urmat școala timp de un an, dar a trebuit să renunțe, din cauza faptului că părinții ei nu-și permiteau să-i cumpere cărțile. În 2006, în Maroc, educația și asistența medicală se îmbunătățesc. Chiar și așa rata sărăciei este de aproximativ 15%, iar două treimi dintre persoanele defavorizate trăiesc în zonele rurale. Acestă națiune are una dintre cele mai ridicate rate ale copiilor care muncesc de la vârste fragede, din regiunea MENA. Statisticile guvernamentale arată că 11 la sută dintre copii, cu vârste între 7 și 14 ani, se angajează, ceea ce îi împiedică să participe la școală.”

Poza a fost realizată de fotograful marocan Giacomo Pirozzi și se găsește într-un document UNICEF la pagina 26.

Ministrul Educației a copilărit în Maroc

Deși fata din imagine nu este Najat Vallaud-Belkacem, ministrul Educației a crescut, de asemenea, în Maroc. Ea s-a născut pe 4 octombrie 1977 în regiunea rurală Rif. Într-un interviu, Najat Vallaud-Belkacem a spus că s-a mutat în Franța în 1982, când avea patru ani. Tatăl ei a venit în Hexagon în 1975 pentru a lucra în sectorul construcțiilor.

Najat Vallaud-Belkacem – fost ministru al Educației în Franța, în perioada 2014 – 2017.

Aceasta a vorbit pe larg într-un interviu, în 2017, pentru revista „Porter” despre cum a fost copilăria ei.

Rapoartele din presa franceză arată că eram un păstor de mic copil și au dreptate. M-am născut în Maroc și am locuit în Bni Chiker, un cătun de munte din nord. Copilăria mea timpurie a fost petrecută ca o fată de la țară care locuia cu o familie apropiată și extinsă, sub un singur acoperiș. Eram destul de săraci. L-am ajutat pe bunicul meu cu caprele, scoteam apa din fântână și îmi petreceam cea mai mare parte a zilei în papuci. Nu am multe amintiri specifice, dar am avut o viață de familie fericită. Apoi, în 1982, când aveam patru ani, am venit în Franța pentru a mă alătura tatălui meu, care s-a mutat aici în 1975 pentru a lucra în construcții, a mărturisit Najat Vallaud-Belkacem pentru sursa citată mai sus.

În concluzie cele două fete sunt două persoane diferite, deși au avut o copilărie asemănătoare.

Foto: ro.wikipedia.org și newsmobile.in

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
La vremuri noi, colecții noi. În prag de vară, brand-ul elvețian de ceasuri Swatch, fondat în anul 1983 readuce la viață spiritul anilor ’80 și ’90 prin noua colecție Swatch Neon, care... citește tot
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot