Insula care trece în fiecare an din proprietatea Spaniei în cea a Franței. Și viceversa!

11.07.2022
Insula care trece în fiecare an din proprietatea Spaniei în cea a Franței. Și viceversa!

În Europa există o insulă care se află într-o situație unică. Aceasta trece de două ori pe an din proprietatea unui stat în a altuia. Cu toate că pare greu de crezut, este adevărat, iar Insula Fazanilor trece în fiecare an din proprietatea Franței în cea a Spaniei. Cum este posibil așa ceva?

Insula Fazanilor, situată între Franța și Spania

Pe „bătrânul continent” există multe locații ciudate, însă Insula Fazanilor este ceva aparte. Aceasta este situată pe râul Bidasoa, la granița dintre Hendaye, din Franța, și Irun, din Spania. Această zonă este controlată timp de 6 luni pe an de fiecare țară în parte. O situație atipică care scoate la iveală rivalitățile și tensiunile dintre cele două țări dezvoltate din Europa Occidentală.

Insula, în lungime de 200 de metri, are o formă eliptică și se află la doar 10 metri de malul spaniol al râului și la 20 metri de cel francez. În centrul acesteia se găsește un monolit care comemorează întâlnirea la care a fost negociat Tratatul Pirineilor în anul 1659. Regiunea are o importanță simbolică și este rar deschisă vizitatorilor.

Cu toate că se numește Insula Fazanilor, în această zonă nu există niciun picior de fazan, lucru de care s-a plâns și romancierul francez Victor Hugo. În schimb, există alte păsări migratoare și o floră destul de restrânsă.

Insula Fazanilor, o zonă neutră între Franța și Spania

În epoca romană, insula era cunoscută sub numele de „Pausoa”, cuvântul basc pentru „trecere” sau „pas”. Apoi francezii au tradus cuvântul prin „Paysans”, adică „țărani”, înainte de a-l transpune prin „Faisans”, pentru fazani. De-a lungul timpului, i-a rămas numele de „Île des Faisans”, potrivit bbc.com.

Războiului de 30 de ani dintre Franța și Spania s-a sfârșit în anul 1648. Cauza conflictelor dintre cele două state a fost hegemonia în Europa. Între 1618 și 1648 au avut loc 24 de întâlniri între reprezentații celor două țări pentru a cădea la pace. Dreptul urmare, insula a fost văzută ca o zonă neutră, o regiune de graniță între cele două state.

Discuțiile au făcut ca 11 ani mai târziu, pe această insulă, să fie încheiat acordul de pace din Tratatul Pirineilor. Pentru a sărbători cum se cuvine pacea între cele două țări, a fost realizată o nuntă în 1660, între regele francez Ludovic al XIV-lea și fiica regelui Filip al IV-lea, Maria Tereza a Spaniei.

Insula a devenit astfel un simbol al păcii și s-a căzut de acord ca cele două țări să dețină custodia comună a teritoriului. Drept urmare, Spania administrează Insula Fazanilor, în fiecare an, între 1 februarie și 31 iulie, în timp Franța controlează zona în celelalte șase luni ale anului.

Foto: bbc.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot