În ce țară din Europa se trăiește cel mai bine? Top 5 țări fericite!

10.04.2024
În ce țară din Europa se trăiește cel mai bine? Top 5 țări fericite!

Europa este de ani buni locul unde mulți doar visează să locuiască. Multe dintre țările de pe „Bătrânul continent” oferă o calitate mai bună a vieții. Dar, care sunt aceste state unde ai putea să trăiești liniștit până la adânci bătrâneți?

Ce este o calitate bună a vieții?

Conform definiției OMS a calității vieții, aceasta este o „evaluare subiectivă a percepției cuiva asupra realității lor în raport cu obiectivele lor, așa cum sunt observate prin prisma culturii și a sistemului de valori”. Cu alte cuvinte, o calitate superioară a vieții vine la pachet cu o bunăstare socială, cu o securitate sporită, cu o libertate economică, cu un sistem medical performant, cu un sistem de educație ridicat, cu drepturi egale, o guvernare „sănătoasă”, etc.

Europa, continentul dorit de toată lumea

Europa este un continent bogat și divers, cu multe țări din regiune oferind cea mai înaltă calitate a vieții. Standardul ridicat de trai contribuie, de asemenea, la bunăstarea și fericirea generală a țărilor din regiune. Multe dintre țările din Europa își fac loc în topul celor mai fericite state din lume și sunt, de asemenea, dominante printre țările de top cu cea mai bună calitate a vieții de pe Glob.

Mii de respondenți din peste 83 de orașe din Europa au fost chestionați de Comisia Europeană în anul 2019. Sondajul a luat în calcul experiența oamenilor cu serviciile publice, siguranța, facilități precum sănătatea, educația, transportul public și bunăstarea socială generală, printre altele. Potrivit raportului, 9 din 10 rezidenți au fost mulțumiți să trăiască în orașe europene în anul 2019.

Elveția, pe primul loc

Elveția se află în fruntea listei noastre cu țările europene cu cea mai bună calitate a vieții, potrivit insidermonkey.com. La începutul anului 2020, Elveția a devenit „cea mai bună țară din lume” pentru al patrulea an consecutiv. De altfel, în numeroase studii, Elveția a fost catalogat ca fiind cel mai curat stat din lume. Elveția este apreciată datorită stabilității politice, curățeniei și infrastructurii excelente. În plus, în aceste vremuri tulburi cu războaie la granițe, Elveția este un stat neutru.

Salariul mediu brut în Elveţia era la finele anului 2020 de 6.665 de franci elveţieni, scrie zf.ro. Indicele de calitate al vieții depășește 90 de procente.

Danemarca, tărâmul lui Hamlet

Pe locul al 2-lea se află Danemarca, catalogată fiind ca una dintre cele mai fericite țări din lume. De altfel, danezii sunt cei care au creat conceptul de „hygge”.  Cuvântul „hygge” a fost inițial un cuvânt norvegian. Traducerea sa însemna, în sens larg, bunăstare. Hygge se pronunță „hoo-ga” și a fost desemnat cuvântul anului 2016 alături de… Brexit, de către Collins English Dictionary. Danezii au adoptat cuvântul ca fiind al lor și întruchipează stilul de viață confortabil. Speranța de viață în Danemarca este de aproape 100 de ani, cea mai mare din Europa, scrie tvrinfo.ro.

Danemarca

Luxemburg, mic și fericit

Fericirea nu înseamnă neapărat un stat întins și cea mai bună dovadă este Luxemburg. Situat între Franța, Belgia și Germania, Luxemburgul este apreciat pentru atmosfera sa cosmopolită, pentru calitatea vieții și pentru nivelul său excepțional de trai. Fondat în 963, Luxemburg, capitala micuțului stat este astăzi o metropolă financiară prosperă, cu o economie puternică și o forță de muncă internațională și multilingvă. În această mică țară trăiesc puțin peste o jumătate de milion de locuitori.

Luxemburg

Irlanda, destinația surpriză

Una dintre destinațiile surpriză din top este Irlanda. În 2004 Revista The Economist citată de HotNews a făcut un studiu în tentativa de a afla care este ţara ideală de trăit. Pe primul loc a ieșit, surprinzător, Irlanda. De ce era preferată această țară? Respondenții au fost încântat de rata mică a șomajului, de libertatea politică și de valorile vechi- cum ar fi viaţa de familie stabilă şi comunităţi prietenoase. În Irlanda, indicele de calitate a vieții este de peste 83%.

Irlanda

Foto: Depositphotos.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot