Este adevărat că te îmbeți mai repede dacă amesteci băuturile alcoolice?

28.04.2022
Este adevărat că te îmbeți mai repede dacă amesteci băuturile alcoolice?

Cei mai mulți români cred că dacă beau bere, iar după aceea vin și/sau băuturi spirtoase se vor îmbăta mai repede. Această ipoteză a fost transmisă din generație în generație și încă este considerată adevărată. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor în domeniu, ideea este una falsă.

Conform oamenilor de știință, starea de ebrietate este determinată de cantitatea de alcool consumată, ci nu de tipul băuturii alcoolice. Cu toate acestea, peste 70% dintre români consideră că se vor îmbăta mai repede dacă amestecă berea, vinul şi băuturile spirtoase, potrivit unui sondaj realizat în anul 2021.

De exemplu, în Cehia şi în Bulgaria, aproape 47%, respectiv 56% dintre cei intervievați consideră că amestecarea băuturilor alcoolice nu îi va face să se îmbete mai repede. În schimb, în România un sfert dintre cei intervievați sunt de părere că dacă beau doar vin, fără bere și băuturi spirtoase, nu se vor îngrășa. Trebuie precizat că și această ipoteză este falsă.

Cine se îmbată mai repede femeile sau bărbații?

Dacă o femeie și un bărbat beau aceeași cantitate de alcool efectele se vor vedea mai repede la doamne și domnișoare. Potrivit specialiștilor în sănătate, ficatul procesează alcoolul cu ajutorul unei enzime numite alcool dehidrogenază (ADH). Reprezentantele sexului frumos au un nivel mai scăzut de enzime ADH în organism. Drept urmare, femeile care consumă aceeaşi cantitate de alcool ca bărbaţii vor resimţi efectele acestuia mult mai rapid.

Efecte benefice după renunțarea la alcool

După ce o persoană renunță la alcool, calitatea somnului este îmbunătățită. De asemenea, lipsa alcoolului va duce la scăderea în greutate. Alcoolul pe lângă faptul că, creează pofta de mâncare are și multe calorii. Pe termen lung vei vedea cum organismul tău va deveni mai suplu.

Alcoolul este un diuretic, adică provoacă eliminarea apei din organism. Din cauza acestui lucru, persoanele care consumă alcool vor avea tenul uscat, obraji roșii, eczeme și mătreață. Odată cu renunțarea la alcool, pielea va reveni la normal. De asemenea, renunțarea la băutură va regla nivelul de zahăr din sânge.

Curiozități despre alcool

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot