Este adevărat că România a fost condusă timp de trei luni de trei bărbați în același timp?

01.08.2018
Este adevărat că România a fost condusă timp de trei luni de trei bărbați în același timp?

De obicei, în fruntea unui stat stă un singur om. Totuși, situațiile de criză cer măsuri de criză. Astfel, este adevărat că pentru o perioadă de doar trei luni România a fost condusă de trei bărbați cu puteri egale? Da!

Au fost vremuri tulburi pentru România după ce, în urma a 7 ani de domnie, Alexandru Ioan Cuza a abdicat forțat de pe tronul României. Pentru că țara rămăsese fără conducător, pe data de 11 februarie 1866 s-a constituit Locotenența Domnească din anul 1866.

De ce culorile steagului României sunt albastru, galben și roșu?

Ce rol avea Locotenența Domnească de la 11 februarie 1866?

Aceasta era formată din Lascăr Catargiu, reprezentant al Moldovei și al conservatorilor, Generalul Nicolae Golescu, reprezentant al Țării Românești și al liberalilor și Colonelul Nicolae Haralambie, reprezentant al armatei. Cei trei aveau puteri egale în fruntea statului român. Misiunea Locotenenței Domnești era găsirea unui principe străin dispus să preia tronul României.

E adevărat că Țara Românească a fost condusă de un domnitor homosexual?

După refuzul lui Filip I, pe data de 19 martie, Ion C. Brătianu se deplasează, cu acordul guvernului, în orașul german Düsseldorf. Scopul era acela de a  încerca să obțină acceptul principelui Carol Ludovic de Hohenzollern de a deveni domnul României. Ceea ce și reușește. Astfel, pe data de 30 martie 1866, Locotenența Domnească dă o proclamație către popor prin care recomandă alegerea, în plebiscitul ce va urma, a principelui Carol ca domnitor al României.

De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?

Așadar, cei trei, Lascăr Catargiu, Generalul Nicolae Golescu și Nicolae Haralambie, au condus România din data de 11 februarie până pe 10 mai 1866. Aproape trei luni. Locotenența Domnească a luat sfârșit o dată cu depunerea jurământului (citit în limba română chiar de către Nicolae Haralambie) de domnitorul Carol I.

Locotenenta domneasca

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Foto: unitischimbam.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot