Este adevărat că Eminescu era pasionat de fotbal?

23.07.2018
Este adevărat că Eminescu era pasionat de fotbal?

Nimeni nu a știut să transpună dragostea în versuri mai bine ca Mihai Eminescu. Și totuși, nu foarte mulți sunt la curent cu faptul că cel mai mare poet român al tuturor timpurilor a avut printre pasiuni și… fotbalul.

Mihai Eminescu (1850-1889) a lăsat moștenire adevărate capodopere în versuri. Viața poetului, deși scurtă, este fascinantă. Eminescu era extrem de pasionat de sport și, mai ales, de fotbal. Sau, mai degrabă, de joaca cu mingea. Pasiunea poetului este cu atât mai remarcantă cu cât, în acele timpuri, fotbalul nu era deloc un sport popular.

Fotbalul l-ar fi deprins de la Aron Pumnul profesorul său din perioada adolescenţei, pe când Mihail Eminovici era elev la Cernăuţi. ”Strângea uneori pe băieţi şi bătea chiar mingea cu ei”, spunea George Călinescu despre Aron Pumnul. Printre acești „băieți” se afla deseori și cel care avea să devină mai târziu cel mai mare poet român.

Terenul de fotbal era ”toloaca” Cernăuţiului, locul unde se înfruntau echipe formate din meșteșugari și studenți. Conform martorilor vremii, poetul avea reale calități și se descurca de minune cu balonul rotund.

Ion Creangă ar fi murit după ce a mâncat 20 de gogoși uriașe. Este adevărat?

Altfel, Eminescu era și un foarte bun înotător și avea o formă fizică de invidiat. ”Balta mare din pădurea de la Ipoteşti şi Prutul de la Cernăuţi făcuseră din Mihai un bun înotător, cu voluptăţi tritonice”, nota ulterior George Călinescu. Aceleași cuvinte de laudă despre poet le avea și Ştefan Cacovean: „Făcea tot felul de isteţii nautice, intrînd în apă într-un loc şi ieşind tîrziu unde nici nu te aşteptai, spre admiraţia chiar a celor mai buni înotători din Blaj. Erau mulţi înotători buni în Blaj, dar cu Eminescu nici unul nu se putea ţinea”.

Totuși, Eminescu nu a apucat să vadă prima echipă de fotbal din România. Primul club de fotbal de la noi a fost Olimpia București. Data înființării? 15 octombrie 1904, la 15 ani după ce a murit cel mai mare poet român.

Care este cea mai veche glumă din istorie? Prima anecdotă din lume

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot