Este adevărată legenda stejarului din Borzești?

30.04.2020
Este adevărată legenda stejarului din Borzești?

Borzești a fost un sat din județul Bacău, care ulterior a devenit cartier al orașului Onești. Zona nu reprezintă mare lucru, însă aici s-a născut și a copilărit Ștefan cel Mare. Un edificiu demn de luat în seamă, în această regiune, este biserica din Borzești care poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Aceasta a fost construită într-un an trei luni și trei zile la inițiativa domnitorului moldovean.

Biserica a fost construită de Ștefan cel Mare împreună cu fiul său Alexandru, în memoria prietenului din copilărie Gheorghiță, ucis de tătari chiar în aceste locuri. Acest lăcaș de cult este singurul edificiu ridicat de Ștefan cel Mare nu pentru a comemora o victorie ci în amintirea amicului său.

Care este legenda stejarului din Borzești?

Ștefan cel Mare a copilărit pe Valea Trotușului, iar cel mai mult îi plăcea satul Borzești. Conform legendei, aici Ștefan s-a jucat cu alți doi copii de-a răzeși și tătarii, în jurul unui stejar impunător. Jocul presupunea împărțirea în două tabere, avându-i ca lideri pe Ștefan, pentru ceata de moldoveni, și pe Mitruț (personajul care joacă rolul lui Gheorghiță) pentru tabăra tătărească.

În acele vremuri, tătarii erau spaimă lumii, fiind adevărați cotropitori. Aceștia plecaseră în secolul XIII din Mongolia, cucerind și distrugând în calea lor China, Asia Centrala, Persia până în Orientul Mijlociu și dorind să treacă până în apusul Europei. Tătarii distrugeau tot ce le stătea în cale, ardeau satele, holdele și se retrăgeau în grabă.

Legenda spune că într-o zi jocul s-a încins frumos între copii, iar Ștefan câștigă lupta împotriva prietenului Mitruț. Acesta din urmă este judecat pentru „fărădelegile” sale și urmează să fie spânzurat în joacă de coroana stejarului. Din nefericire pentru aceștia, în zare chiar veneau tătarii, iar Mitruț nu a mai apucat să se dea jos din copac, fiind ucis de săgeata hanului. În acel moment, Ștefăniță și-a jurat că îl va răzbuna pe prietenul său.

Ulterior Ștefan a ajuns domnitorul Moldovei și a pus la punct armatele tătare. Ba mai mult, acesta a reușit să îl prindă chiar pe cel care i-a omorât prietenul și l-a spânzurat de stejarul unde a murit Mitruț.

Între 9 iulie 1493 și 12 octombrie 1494 Ștefan cel Mare a construit o biserică chiar în locul unde a fost stejarul. Din lemnul acestui copac a fost construită o masă care a fost plasată în altarul lăcașului de cult.

În biserica din Borzești este pictat momentul de joacă, în care Gheorghiță este spânzurat de stejar, dar și cel în care este ucis de tătari.

Foto: mapio.net

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
adplus-dvertising