E adevărat că Titu Maiorescu și-a înșelat soția cu sora acesteia? „Cumnata i-a dăruit un fiu”

29.06.2020
E adevărat că Titu Maiorescu și-a înșelat soția cu sora acesteia? „Cumnata i-a dăruit un fiu”

Titu Maiorescu a fost un cunoscut academician, avocat, critic literar și eseist. Între anii 1912 și 1914, scriitorul a fost primul-ministru al României. În ciuda faptului că, profesional vorbind, a fost recunoscut ca fiind un om corect, Maiorescu nu s-a comportat deloc just în căsnicie. Autorul celebrei teorii sociologice a formelor fără fond și-a înșelat ani buni soția chiar cu sora acesteia. Ba mai mult, a avut și un copil cu cumnata sa.

Maiorescu a fost cel care a introdus damele la întâlnirile junimiştilor, spre nemulțumirea multora dintre participanți. De la întrevederi nu lipsea niciodată nemţoaica Mite Kremnitz, cumnata criticului, cu care Maiorescu avea o relație în toată regula.

Legătura bolnavă dintre cei doi a început în anul 1875, când doctorul Wilhelm Kremnitz, cumnatul lui Maiorescu, împreună cu soţia sa, Mite, se mută la Bucureşti, în casa din str. Vestei. Încet și sigur, Mite devine amanta lui Titu Maiorescu, spre disperarea soţiei acestuia Clara. Nici măcar soțul lui Mite, doctorul Wilhelm Kremnitz, nu a putut să facă nimic pentru ca aventura să înceteze.

”Mite i-a fost stăpâna inimii şi a patimilor lui erotice mai bine de un deceniu şi ea i-a dăruit şi un fiu”, C. Popescu Cadem

Ba mai mult, Titu Maiorescu era atât de îndrăgostit, încât el era cel care îi plătea nemțoaicei o rentă lunară. Primul copil al Mitei, botezat Georg Titus și născut în 1876, ar fi fost rodul relației cu Maiorescu.

Dar și „Luceafărul poeziei românești” ar fi fost vrăjit de nemțoaică căreia i-a predat ani buni limba română. Se spune că scrierea lui Mihai Eminescu, „Atât de fragedă”, îi este dedicată de către autor, prietenul lui Maiorescu, lui Mite Kremnitz.

„Lui Maiorescu nu îi plăcea deloc că-l găsea pe Eminescu la noi… Vorbi cu mine în această privinţă în mai multe rânduri, începuse să râdă de Eminescu în faţa mea şi mă întreba dacă nu cumva uitasem să-l fac să simtă distanţa socială care ne separa”, avea să povestească Mite Kremnitz în memoriile sale.

Maiorescu nu a vrut-o pe Veronica Micle pentru Eminescu

Titu Maiorescu l-a cunoscut în cadrul Junimii, o asociație culturală înființată la Iași în anul 1863 de către Iacob Negruzzi, pe Mihai Eminescu. Cei doi au devenit foarte apropiați. De fapt, Titu Maiorescu a fost cel care știa despre idila dintre Veronica și Ion Luca Caragiale și l-a atenționat pe „poetul nerepeche”. Se pare că acesta a fost și motivul pentru care Veronica Micle și Mihai Eminescu nu s-au căsătorit, lucru pentru care Micle nu l-a iertat niciodată pe Maiorescu.

Titu Maiorescu
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot