E adevărat că în România a existat Poliția de Moravuri?

17.09.2020
E adevărat că în România a existat Poliția de Moravuri?

În multe țări din lume există echipe specializate și pregătite pentru combaterea corupției și a criminalității. Acolo unde prostituția și jocurile de noroc nu sunt legalizate, poliția de moravuri încă se ocupă de combaterea acestora.

În România, perioada dintre cele două războaie a fost pentru multe femei din Constanţa şi Brăila ocazia perfectă pentru a se vinde pe una sau două bancnote vechi de 20 lei, marinarilor, militarilor şi altor doritori care tranzitau cele două orașe sau locuiau în acestea.

Aceste femei erau în restaurante, cabarete, săli de spectacole sau pe stradă deghizate pentru a nu fi recunoscute. Comportamentele excesive ale femeilor se regăseau și în parcuri sau pe bulevard. Aceste erau locurile de adăpost ale femeilor ușoare unde prostituția era de cea mai joasă speță.

Acestă practică era cunoscută de cei din poliție. Adevărul scrie că între anii 1919-1923, Servicul de Moravuri al poliţiei constănţene trecuse în acte 606 de prostituate şi „artiste de cabaret”. În anii următori numărul lor s-a redus și majoritatea femeilor se prostituau în case de toleranță, în cafenele, hoteluri sau pe cont propriu.

Conform istoricului Ioan Scurtu, în 1923, controlul medical periodic era făcut doar de 20% dintre cele care practicau cea mai veche meserie din lume.

Când s-a înființat Poliția de Moravuri?

În anul 1930 s-a fondat Poliţia de Moravuri. Misiunea acestui serviciu era de a monitoriza toate bordelurile şi angajatele acestora. Prostituatele erau văzute ca o pacoste socială pentru că puteau fi purtătoare de boli sexuale care afectau indivizii din punct de vedere fizic și psihic.

În urma controalelor și cercetărilor, s-a descoperit că cei mai mulți dintre cei care dobândeau aceste boli erau minori. Un deceniu mai târziu, Poliția de Moravuri a efectuat controale în toate casele de toleranţă şi în toate hotelurile unde exista bănuiala că se practică prostituţia.

Aceste controale s-au desfășurat şi în saloanele de înfrumusețare, în baruri sau chiar în rândul artiștilor. Deși în următorii ani, numărul prostituatelor era mai mic, pericolul de de îmbolnăvire al clienţilor era tot mare pentru că în continuare acestea nu își făceau analizele medicale.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot