E adevarat că există un animal care se lasă mâncat de puii lui?

28.04.2020
E adevarat că există un animal care se lasă mâncat de puii lui?

A fi părinte înseamnă o serie de responsabilități. Există un animal care dovedește că dragostea pentru copii poate fi mortală. Majoritatea speciilor își cresc puii, după care aceștia devin independenți și părăsesc cuibul. Nu același lucru se întâmplă și cu Stegodyphus lineatus, un păianjen care trăiește în Deșertul Negev, din Israel.

Aceste arahnide înțeleg altfel dragostea maternă. Femelele se lasă devorate de puii lor. Cercetători biologi au încercat să deslușească acest comportament bizar și au ajuns la concluzia că mama își pregătește progeniturile să o mănânce.

Cum își mănâncă puii mama?

Se pare că organismul femelei începe să se degradeze chiar înainte ca puii să eclozeze. „Întregul organism al păianjenului este reprogramat, ca și cum ar fi totul plănuit”, a declarat Mor Salomon, entomolog la Universitatea Ebraică din Ierusalim, citat de Scientific American.

Țesuturile acestui animal au fost analizate în timpul reproducerii și s-a observat o degradare a acestora. „Într-o primă fază, limitele fiecărui organ sunt clare. Apoi, în imaginea următoare, totul devine încețoșat, iar apoi organele dispar”, a afirmat Mor Salomon.

Odată început procesul de degradare femela își regurgitează porțiuni din intestinul lichefiat pentru a-și hrăni puii în creștere. După terminarea acestui proces copiii se năpustesc asupra mamei și o mănâncă de vie. La finalul mesei, puii vor părăsi cuibul lăsând în urmă exoscheletul mamei lor.

După un an, puii femelă vor trece prin același proces și își vor oferi corpul, pentru devorare, generațiilor viitoare.

Un proces bizar care, însă, are și un grad de logică. Conform studiilor, dacă puii pleacă din cuib înainte să își devoreze mama, femela va produce alți copii. Se pare că acesta este planul de rezervă al naturii, în cazul în care puii sunt mâncați de prădători precum viespile sau furnicile.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot