E adevărat că cel mai mare șarpe din Europa trăiește și în România?

09.04.2021
E adevărat că cel mai mare șarpe din Europa trăiește și în România?

Cel mai mare șarpe care trăiește în Europa este Elaphe sauromates, fiind răspândit în sudul Europei – Bulgaria, Grecia și Turcia, dar și în vestul Asiei, în ţări precum Iran, Kazahstan, Azerbaijan, Georgia, Armenia, Siria, Liban sau Turkmenistan.

Puțină lume știe faptul că această specie există și în România unde a fost denumită popular balaurul dobrogean, fiind cel mai mare șarpe din câți există pe meleagurile noastre.

Cel mai mare șarpe din Europa trăiește și în România

Exemplare din șarpele balaur au fost descoperite printre stâncile şi mărăcinişurile din Dobrogea, mai exact în judeţele Galaţi, Tulcea, Constanţa, Buzău, dar și în Vrancea.

Specia a fost descrisă ştiinţific pentru prima oară în anul 1814, şi a fost denumit iniţial Elaphe quatuorlineata sauromates. Până în anul 2013, atunci când s-a hotărât ca numele să fie schimbat în Elaphe sauromates.

Specialiștii spun că balaurul dobrogean are o lungime medie cuprinsă între 1,20 și 1,80 metri, dar au fost cazuri rare în care elemplarele măsurau chiar și 3 metri.

Balaur

Balaurul dobrogean este un șarpe neveninos, predominant terestru. El poate fi întâlnit mai ales în zonele aride de stepă, printre stânci, în zonele nisipoase, precum şi în pădurile de foioase şi pe malurile râurilor.

Această specie se hrăneşte cu mamifere rozătoare și șopârle, iar uneori se urcă în copaci pentru a căuta ouă şi pui de păsări.

Există informații potrivit cărora au fost cazuri când exemplare mai mari din șarpele balaur au atacat căprioare și chiar oameni. Când este atacat, el şuieră sau pufăie.

Șarpele balaur din Dobrogea

Șarpele balaur mascul are pielea de culoare alb-gălbuie, cu câteva şiruri longitudinale de pete de culoare brun închise. În schimb, femela are o nuanță mai întunecată.

În România, împerecherea se produce în lunile iunie-iulie, când şerpii ţin un „post nupţial” caracteristic. Femela depune între patru și 16 ouă în sol, care eclozează după câteva luni, în septembrie-octombrie. Interesant este faptul ca femela are grijă de pui, ceea ce reprezintă o raritate în rândul serpilor.

O legendă despre acest șarpe spune că un şarpe mare care intră în pământ şi stă ascuns acolo timp de şapte ani va ieși sub forma unui balaur, de unde și denumirea populară.

Balaurul dobrogeam beneficiază de protecţie prin Legea nr. 13/1993, prin care ţara noastră ratifică Convenţia de la Berna.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot