E adevărat că cel mai mare șarpe din Europa trăiește și în România?

09.04.2021
E adevărat că cel mai mare șarpe din Europa trăiește și în România?

Cel mai mare șarpe care trăiește în Europa este Elaphe sauromates, fiind răspândit în sudul Europei – Bulgaria, Grecia și Turcia, dar și în vestul Asiei, în ţări precum Iran, Kazahstan, Azerbaijan, Georgia, Armenia, Siria, Liban sau Turkmenistan.

Puțină lume știe faptul că această specie există și în România unde a fost denumită popular balaurul dobrogean, fiind cel mai mare șarpe din câți există pe meleagurile noastre.

Cel mai mare șarpe din Europa trăiește și în România

Exemplare din șarpele balaur au fost descoperite printre stâncile şi mărăcinişurile din Dobrogea, mai exact în judeţele Galaţi, Tulcea, Constanţa, Buzău, dar și în Vrancea.

Specia a fost descrisă ştiinţific pentru prima oară în anul 1814, şi a fost denumit iniţial Elaphe quatuorlineata sauromates. Până în anul 2013, atunci când s-a hotărât ca numele să fie schimbat în Elaphe sauromates.

Specialiștii spun că balaurul dobrogean are o lungime medie cuprinsă între 1,20 și 1,80 metri, dar au fost cazuri rare în care elemplarele măsurau chiar și 3 metri.

Balaur

Balaurul dobrogean este un șarpe neveninos, predominant terestru. El poate fi întâlnit mai ales în zonele aride de stepă, printre stânci, în zonele nisipoase, precum şi în pădurile de foioase şi pe malurile râurilor.

Această specie se hrăneşte cu mamifere rozătoare și șopârle, iar uneori se urcă în copaci pentru a căuta ouă şi pui de păsări.

Există informații potrivit cărora au fost cazuri când exemplare mai mari din șarpele balaur au atacat căprioare și chiar oameni. Când este atacat, el şuieră sau pufăie.

Șarpele balaur din Dobrogea

Șarpele balaur mascul are pielea de culoare alb-gălbuie, cu câteva şiruri longitudinale de pete de culoare brun închise. În schimb, femela are o nuanță mai întunecată.

În România, împerecherea se produce în lunile iunie-iulie, când şerpii ţin un „post nupţial” caracteristic. Femela depune între patru și 16 ouă în sol, care eclozează după câteva luni, în septembrie-octombrie. Interesant este faptul ca femela are grijă de pui, ceea ce reprezintă o raritate în rândul serpilor.

O legendă despre acest șarpe spune că un şarpe mare care intră în pământ şi stă ascuns acolo timp de şapte ani va ieși sub forma unui balaur, de unde și denumirea populară.

Balaurul dobrogeam beneficiază de protecţie prin Legea nr. 13/1993, prin care ţara noastră ratifică Convenţia de la Berna.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot