Dictatorul cu nume religios! Amin, amin, dar păcătos! Cine a fost Idi Amin, omul care a terorizat Uganda?

18.04.2023
Dictatorul cu nume religios! Amin, amin, dar păcătos! Cine a fost Idi Amin, omul care a terorizat Uganda?

Toată lumea cunoaște povestea lui Iosif Stalin, Mao Zedong sau Nicolae Ceaușescu. Puțini sunt cei care au auzit de infamul Idi Amin și regimul lui de teroare din Africa. Deși a avut o perioadă scurtă de domnie, Idi Amin și-a lăsat puternic amprenta asupra poporului său. Cine a fost Idi Amin și cum a ajuns la puterea Ugandei?

Cum a fost regimul lui Idi Amin?

Idi Amin

Uganda este un mic teritoriu situată în estul Africii. Cei mai importanți vecini ai săi sunt Kenya, Sudanul de Sud sau Tanzania. O parte importantă a teritoriului deține o porțiune a Lacului Victoria, una dintre cele mai importante surse de apă ale continentului.

Istoria țării nu trezește foarte multe amintiri cunoscătorilor de istorie, dar un conducător din această țară și-a lăsat puternic amprenta. Al Hadj Idi Amin Ada a fost un militar și om politic care a condus un regim de teroare în perioada 1971-1979.

Înainte de a deține controlul puterii în Uganda, Idi Amin a fost soldat într-un regiment colonial britanic. După independența țării, a urcat toate scările ierarhice până în fruntea armatei, În 1971 a organizat o lovitură de stat și l-a înlocuit pe președintele Milton Obote.

Acesta a promovat o politică xenofobă, ordonând etnicilor indieni și pakistanezi să părăsească țara. Asiaticii dețineau cele mai multe companii din Uganda, astfel că la plecarea acestora din țară a apărut o criză economică majoră. Pentru a rămâne în fruntea statului, regimul lui Idi Amin a trebuit să recurgă la răpiri, tortură și ucideri. Nebunia conducătorului militar și-a atins apogeul în 1978 când a început războiul dintre Uganda și Tanzania. Trupele tanzaniene au înfrânt slaba pregătită armată ugandeză. În 1979 regimul a fost prăbușit, iar Idi Amin a fugit în Arabia Saudită pentru a trăi în exil.

A trăit timp de 24 de ani o viață în exil până la moartea sa în anul 2003. Conform statisticilor, cel puțin 300.000 de oameni și-au pierdut viața în diferite circumstanțe din cauza deciziilor dictatorului ugandez.

Top 10 dictatori brutali

De-a lungul timpului, anumite teritorii au trebuit să treacă prin mâna dictatorilor pentru a ajunge la evoluția din prezent. Cauzele apariției acestora pot fi multiple, de la slaba pregătire a societății, până la interesele statelor vecine.

Din cauza celor 10 personalități de mai sus, se zvonește că peste 180 de milioane de oameni și-au pierdut viața.

Foto: Thoughtco.com & Cbsnews.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot