Dictatorul cu nume religios! Amin, amin, dar păcătos! Cine a fost Idi Amin, omul care a terorizat Uganda?

18.04.2023
Dictatorul cu nume religios! Amin, amin, dar păcătos! Cine a fost Idi Amin, omul care a terorizat Uganda?

Toată lumea cunoaște povestea lui Iosif Stalin, Mao Zedong sau Nicolae Ceaușescu. Puțini sunt cei care au auzit de infamul Idi Amin și regimul lui de teroare din Africa. Deși a avut o perioadă scurtă de domnie, Idi Amin și-a lăsat puternic amprenta asupra poporului său. Cine a fost Idi Amin și cum a ajuns la puterea Ugandei?

Cum a fost regimul lui Idi Amin?

Idi Amin

Uganda este un mic teritoriu situată în estul Africii. Cei mai importanți vecini ai săi sunt Kenya, Sudanul de Sud sau Tanzania. O parte importantă a teritoriului deține o porțiune a Lacului Victoria, una dintre cele mai importante surse de apă ale continentului.

Istoria țării nu trezește foarte multe amintiri cunoscătorilor de istorie, dar un conducător din această țară și-a lăsat puternic amprenta. Al Hadj Idi Amin Ada a fost un militar și om politic care a condus un regim de teroare în perioada 1971-1979.

Înainte de a deține controlul puterii în Uganda, Idi Amin a fost soldat într-un regiment colonial britanic. După independența țării, a urcat toate scările ierarhice până în fruntea armatei, În 1971 a organizat o lovitură de stat și l-a înlocuit pe președintele Milton Obote.

Acesta a promovat o politică xenofobă, ordonând etnicilor indieni și pakistanezi să părăsească țara. Asiaticii dețineau cele mai multe companii din Uganda, astfel că la plecarea acestora din țară a apărut o criză economică majoră. Pentru a rămâne în fruntea statului, regimul lui Idi Amin a trebuit să recurgă la răpiri, tortură și ucideri. Nebunia conducătorului militar și-a atins apogeul în 1978 când a început războiul dintre Uganda și Tanzania. Trupele tanzaniene au înfrânt slaba pregătită armată ugandeză. În 1979 regimul a fost prăbușit, iar Idi Amin a fugit în Arabia Saudită pentru a trăi în exil.

A trăit timp de 24 de ani o viață în exil până la moartea sa în anul 2003. Conform statisticilor, cel puțin 300.000 de oameni și-au pierdut viața în diferite circumstanțe din cauza deciziilor dictatorului ugandez.

Top 10 dictatori brutali

De-a lungul timpului, anumite teritorii au trebuit să treacă prin mâna dictatorilor pentru a ajunge la evoluția din prezent. Cauzele apariției acestora pot fi multiple, de la slaba pregătire a societății, până la interesele statelor vecine.

Din cauza celor 10 personalități de mai sus, se zvonește că peste 180 de milioane de oameni și-au pierdut viața.

Foto: Thoughtco.com & Cbsnews.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot