Cum a păcălit Mao Zedong milioane de oameni cu „Campania celor 100 de Flori”?

15.03.2022
Cum a păcălit Mao Zedong milioane de oameni cu „Campania celor 100 de Flori”?

Mao Zedong (26 decembrie 1893 – 9 septembrie 1976) a fost unul dintre cei mai duri conducători chinezi. Din anul 1935 a fost liderul Partidului Comunist Chinez, iar după 1949 șeful de facto al statului. În perioada în care acesta s-a aflat la guvernare, au fost uciși între 40 și 70 de milioane de oameni care s-au opus regimului său. Cifra exactă nu se cunoaște nici până astăzi.

Potrivit datelor istorice, au avut loc execuții publice și condamnări la muncă silnică, în condiții inumane, doar pentru a băga frica în populație și a nu se răzvrăti împotriva sa. Se poate spune, fără echivoc, că liderul chinez este considerat, și în prezent, un model pentru dictatorii din întreaga lume.

Campania celor 100 de Flori, păcăleala ce s-a lăsat cu milioane de victime

Asemeni tuturor dictatorilor, și Mao Zedong a făcut tot posibilul să rămână în funcție până la moartea sa. De numele său sunt legate mai multe evenimente istorice, care au rămas în memoria colectivă pentru cruzimea lor. „Campania celor 100 de Flori”, lansată în 1956, a fost o astfel de acțiune.

În momentul când a fost promovată campania, aceasta părea inofensivă și chiar inovativă, având în vedere că era încurajat poporul chinez să aducă critici politicilor naționale, astfel încât legile să fie îndreptate și în favoarea cetățenilor.

Din păcate Mao Zedong avea altă idee în cap și prin această acțiune a putut să afle cine îi critică regimul și cine este împotriva legilor emise de el. Drept urmare, toate persoanele care au criticat regimul au fost trimise la muncă silnică sau executate public.

Politica de a lăsa o sută de flori să înflorească și o sută de școli de gândire să se întreacă are scopul de a promova înflorirea artelor și progresul științei. Critica adusă birocrației obligă Guvernul să devină mai bun, a declarat Mao Zedong la începutul campaniei.

În primăvara anului 1957, milioane de scrisori au fost trimise către liderul chinez și autoritățile statului. Populația era nemulțumită de nivelul scăzut de trai și corupția de la nivel înalt. Totodată, erau criticați anumiți lideri ai Partidului Comunist Chinez, care se bucurau de anumite privilegii și trăiau în lux.

Mao Zedong a înăbușit din fașă toate criticile aduse guvernării sale prin execuții publice și condamnări la muncă silnică. Din acel moment, populația chineză a fost reticentă în a mai critica autoritățile naționale pentru legile emise și s-a supus regimului aflat la putere. Mao Zedong a murit la vârsta de 82 de ani, în urmă unui infarct miocardic, și este înmormântat într-un mausoleu dedicat liderului comunist.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot