Cum a păcălit Mao Zedong milioane de oameni cu „Campania celor 100 de Flori”?

15.03.2022
Cum a păcălit Mao Zedong milioane de oameni cu „Campania celor 100 de Flori”?

Mao Zedong (26 decembrie 1893 – 9 septembrie 1976) a fost unul dintre cei mai duri conducători chinezi. Din anul 1935 a fost liderul Partidului Comunist Chinez, iar după 1949 șeful de facto al statului. În perioada în care acesta s-a aflat la guvernare, au fost uciși între 40 și 70 de milioane de oameni care s-au opus regimului său. Cifra exactă nu se cunoaște nici până astăzi.

Potrivit datelor istorice, au avut loc execuții publice și condamnări la muncă silnică, în condiții inumane, doar pentru a băga frica în populație și a nu se răzvrăti împotriva sa. Se poate spune, fără echivoc, că liderul chinez este considerat, și în prezent, un model pentru dictatorii din întreaga lume.

Campania celor 100 de Flori, păcăleala ce s-a lăsat cu milioane de victime

Asemeni tuturor dictatorilor, și Mao Zedong a făcut tot posibilul să rămână în funcție până la moartea sa. De numele său sunt legate mai multe evenimente istorice, care au rămas în memoria colectivă pentru cruzimea lor. „Campania celor 100 de Flori”, lansată în 1956, a fost o astfel de acțiune.

În momentul când a fost promovată campania, aceasta părea inofensivă și chiar inovativă, având în vedere că era încurajat poporul chinez să aducă critici politicilor naționale, astfel încât legile să fie îndreptate și în favoarea cetățenilor.

Din păcate Mao Zedong avea altă idee în cap și prin această acțiune a putut să afle cine îi critică regimul și cine este împotriva legilor emise de el. Drept urmare, toate persoanele care au criticat regimul au fost trimise la muncă silnică sau executate public.

Politica de a lăsa o sută de flori să înflorească și o sută de școli de gândire să se întreacă are scopul de a promova înflorirea artelor și progresul științei. Critica adusă birocrației obligă Guvernul să devină mai bun, a declarat Mao Zedong la începutul campaniei.

În primăvara anului 1957, milioane de scrisori au fost trimise către liderul chinez și autoritățile statului. Populația era nemulțumită de nivelul scăzut de trai și corupția de la nivel înalt. Totodată, erau criticați anumiți lideri ai Partidului Comunist Chinez, care se bucurau de anumite privilegii și trăiau în lux.

Mao Zedong a înăbușit din fașă toate criticile aduse guvernării sale prin execuții publice și condamnări la muncă silnică. Din acel moment, populația chineză a fost reticentă în a mai critica autoritățile naționale pentru legile emise și s-a supus regimului aflat la putere. Mao Zedong a murit la vârsta de 82 de ani, în urmă unui infarct miocardic, și este înmormântat într-un mausoleu dedicat liderului comunist.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Subiecte matematică simulare Evaluare Națională 2023. Ce au avut de rezolvat elevii și care este...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising