De unde vine termenul de plagiat?

30.03.2023
De unde vine termenul de plagiat?

Acuzația de plagiat se pedepsește adecvat în țările dezvoltate din Europa și din lume. La noi în țară însă furtul intelectual a devenit o practică destul de des întâlnită în ultimii ani, iar legislația în acest domeniu trebuie corectată.

Din păcate, copierea textelor se folosește la greu în mediul universitar. Foarte mulți studenți își realizează lucrările de licență copiind texte de pe Internet. Cu toate că profesorii își dau seama de plagiat de multe ori se trece cu vederea. Această practică are însă repercusiuni în viitor, atunci când studentul devine specializat într-o anumită meserie pe care nu a învățat-o, ci a copiat-o.

De aceea, vedem de foarte multe ori persoane în funcții de conducere care nu sunt în stare să gestioneze cum trebuie o situație de criză. Din păcate, în ultimii 30 de ani inclusiv doctoratele au fost date pe bază de plagiat. Cel mai recent caz este cel al premierului României, Nicolae Ciucă. De asemenea, și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, este suspectat de furt intelectual. Deocamdată nu există o decizie definitivă în cazul celor doi, însă suspiciunea există că lucrurile nu au fost făcute ca la carte.

Cum a apărut termenul de plagiat?

Plagiatul a reprezentat o practică încă din cele mai vechi timpuri. În trecut, termenul avea însă o altă conotație și era folosit pentru a desemna o cu totul altă situație. Cuvântul provine de la substantivul latin „plaga” care însemna „plasă de vînătoare“, iar acţiunea de capturare a prăzii se numea plagium. Termenul era utilizat intens în Roma Antică.

Odată cu trecerea anilor a apărut derivatul „plagiarius”, făcând referire la traficanții care furau sclavii altora. Prima persoană care a utilizat cuvântul cu sensul din prezent, adică de hoț de texte, a fost poetul latin Marțial.

În versurile scrise de mine, Fidentine, / Ai strecurat o pagină din tine; / (…) Nu eu te acuz, ci versul de tine-adăugat, / O pagină ce strigă: „Ai furat”!, a scris Marțial.

Așadar, plagiatul reprezintă o practică periculoasă pentru viitor, fiindcă este o altă formă de corupție. Furtul intelectual ar trebui pedepsit adecvat, la fel ca orice alt furt. Din păcate, se poate spune că cei care acceptă așa ceva sunt la fel de vinovați ca cei care au plagiat.

Foto: europalibera.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot