De unde vine expresia „a da milităria jos din pod”. Ce, milităria stă în pod?

18.09.2024
De unde vine expresia „a da milităria jos din pod”. Ce, milităria stă în pod?

Într-o vreme în care parentingul era un termen necunoscut pentru mulți dintre părinții din România, expresia mioritică „a da milităria jos din pod” era des folosită de către adulți. De fapt, copiii erau amenințați că vor fi „puși la respect” dacă nu sunt cuminți. Totuși, de unde vine faimoasa expresie și ce legătură există între pod și militărie?

Ce înseamnă „a da milităria jos din pod”?

„A da milităria jos din pod” este echivalentul verbului „a disciplina” sau al expresiilor „a face ordine” sau „a pune la respect pe cineva”. Dacă v-ați auzit părinții sau bunicii folosind această expresie la un moment dat, cel mai probabil ați făcut un lucru rău. Adulții au vrut să vă spună că dacă nu vă îndreptați comportamentul, vor lua măsuri drastice și „vă vor pune la respect”.

Care este originea expresiei?

Expresia provine, se pare, din perioada postbelică. Podul, în multe gospodării tradiționale românești, era locul unde se depozitau lucrurile care nu erau folosite zilnic. Odată întorși de pe front, cei care mai scăpau cu zile, veneau îmbrăcați cu hainele militare pe care le avuseseră acolo, că altele de unde?! Și, pentru a-și lăsa în urmă suferința și strictețea militară, urcau aceste haine în pod, eventual în lada cu vechituri și amintiri.

Dar când lucrurile nu mai mergeau așa bine sau când cineva de-al casei nu era prea ascultător, atunci cel ce fusese pe front începea să se dea războinic, amenințând, mai în glumă mai în serios, cu ”zestrea” militărească ascunsă prin podurile caselor. Practic, dădeau milităria jos din pod.

Cum este folosită expresia azi?

Astăzi, expresia „a da milităria jos din pod” și-a păstrat farmecul și semnificația. Deși stilul de viață modern este mult mai relaxat și mai informal decât în trecut, există situații în care reintroducerea unor reguli stricte devine necesară. Expresia este adesea folosită în contexte familiare sau profesionale, pentru a sublinia trecerea de la o perioadă de indulgență la una de control mai strict.

Un părinte poate folosi expresia după ce copiii au profitat prea mult de libertatea oferită și nu și-au făcut temele sau a lăsat dezordine în casă. La fel, un șef poate anunța că „dă milităria jos din pod” atunci când decide să impună termene stricte și să urmărească cu atenție activitatea echipei sale.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Începând de pe data de 1 iulie 2025, polițele RCA vor fi mai scumpe, odată cu expirarea plafonării prețurilor introdusă cu doi ani în urmă. Cele mai mari creșteri se vor resimți în marile... citește tot