România va avea cea mai mare bază NATO. Kogălniceanu devine „oraș militar”. Ce spun rușii? „Va fi prima țintă!”

20.03.2024
România va avea cea mai mare bază NATO. Kogălniceanu devine „oraș militar”. Ce spun rușii? „Va fi prima țintă!”

Cea mai mare bază militară europeană a NATO va fi în România, la Mihail Kogâlniceanu, lângă Constanța. Actuala baza NATO va fi extinsă, urmând să ajungă la o suprafață de aproape 29 de kilometri pătrați. Comparativ, Bucureștiul are o suprafață de aproximativ 240 de kilometri pătrați.

Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța urmează să devină cea mai mare bază militară NATO din Europa. Acest lucru va transforma baza într-un adevărat scut împotriva Rusiei, cea mai mare amenințare a „Bătrânului Continent”.

Războiul din Ucraina a intrat deja în al 3-lea an și nu pare că se va termina prea curând. Dacă rușii vor câștiga tot mai mult teritoriu, există riscul ca într-un viitor apropiat sau, poate, mai îndepărtat, să aibă graniță comună cu România. Tocmai de aceea, NATO ia măsuri și va investi în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu peste 2,5 miliarde de euro.

Cotidianul Frankfurter Rundschau scrie că România are în plan construirea celei mai mari baze militare NATO din Europa şi este de aşteptat ca baza să poată găzdui peste 10.000 de soldaţi.

„Vorbim de hale de întreținere, depozite de carburanți, muniție, echipamente, material aeronautic, simulatoare, spații de alimentație publică, cazare, tot ceea ce este necesar pentru operarea și îndeplinirea sarcinilor unei baze de această dimensiune”, a explicat Nicolae Crețu, comandantul Bazei Aeriene 57 din România, pentru Euronews.ro.

După modernizare, unitatea de la Kogălniceanu va putea găzdui 10.000 de militari români şi aliaţi şi va deveni cea mai mare bază militară a NATO.

Baza, utilizată de forțele americane de peste două decenii

Forţele americane folosesc baza de la Mihail Kogălniceanu începând cu anul 1999, din perioada războiului din Kosovo, atunci când NATO a atacat Republica Federală Iugoslavia. Campania de bombardare NATO a durat de la 24 martie la 11 iunie 1999, iar aeronavele NATO au zburat in peste 38000 misiuni de luptă. România avea să intre în NATO abia în 2004, cinci ani mai târziu.

Ce spun rușii despre extinderea bazei?

Extinderea bazei aeriene 57 Mihail Kogălniceanu de pe litoralul Mării Negre care ar trebui să consolideze flancul estic al NATO a fost discutată deja de oficialii ruși. Vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federației Ruse, Andrei Klimov, a spus că proiectul reprezintă o „amenințare pentru București”.

Potrivit lui Klimov, cu cât baza militară „anti-rusă” este mai mare și „este mai aproape de granițele Rusiei, cu atât este mai probabil ca aceasta să fie printre primele ținte ale loviturilor de răzbunare”.

„Dacă românilor le place, este treaba lor, desigur (…). Nu încerc să sperii pe nimeni, doar raționez logic. Nu va fi niciun beneficiu pentru România din asta și vor fi mai multe amenințări, acesta este un fapt”, a spus senatorul într-o discuție relatată de presa rusă citată de intellinews.com.

Foto: emaramures.ro

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot