De unde vine expresia „țâță de mâță”?

27.11.2023
De unde vine expresia „țâță de mâță”?

An de an vorbitorii de limba română adoptă noi expresii care se răspândesc asemeni unui bulgăre de zăpadă ce crește în cădere de la o secundă la alta. O alăturare surprinzătoare este expresia „țâță de mâță” care este folosită mai ales de tineri și are apreciere superlativă. De unde această asociere de cuvinte?

Țâță de mâță? Joc de cuvinte sau expresie cu un istoric îndelungat?

Expresia „țâță de mâță” este bazată pe joc de cuvinte şi pe asocierea sonoră a cuvintelor care o compun. Formularea este folosită ca adjectiv şi uneori ca adverb. Originea expresiei nu este evidentă și lingviștii fac supoziții cu privire la proveniență.

„E foarte posibil ca expresia să provină dintr-o simplă amplificare prin rimă – procedeu frecvent în limbajul popular şi argotic – a unui cuvânt cu sens superlativ. În acest caz, cuvântul mîţă ar fi apărut doar ca rimă la ţâţă. Iar baza de la care s-a dezvoltat jocul aliterativ – şi aici intrăm şi mai adânc în domeniul presupunerilor – s-ar putea să fie cuvântul ţuţ, care are – tot în limbajul colocvial – şi rolul de a exprima, interjecţional, admiraţia”, explică în publicația Dimela Veche Rodica Zafiu, prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. „Țuț” este transcrierea unui sunet expresiv, a unei interjecţii exprimînd admiraţia.

Expresia „țâță de mâță” nu a fost înregistrată în dicționare, în general, și nici nu are atestări prea vechi în limba română. Este folosită mai ales de tineri care își exprimă astfel admirația față de un lucru sau față de o situație.

Proverbe românești care conțin „mâță”

În limba română există o serie de proverbe și zicători care conțin substantivul „mâță”. Site-ul shtiu.ro îți prezintă câteva dintre acestea:

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot