De unde vine expresia „țâță de mâță”?

27.11.2023
De unde vine expresia „țâță de mâță”?

An de an vorbitorii de limba română adoptă noi expresii care se răspândesc asemeni unui bulgăre de zăpadă ce crește în cădere de la o secundă la alta. O alăturare surprinzătoare este expresia „țâță de mâță” care este folosită mai ales de tineri și are apreciere superlativă. De unde această asociere de cuvinte?

Țâță de mâță? Joc de cuvinte sau expresie cu un istoric îndelungat?

Expresia „țâță de mâță” este bazată pe joc de cuvinte şi pe asocierea sonoră a cuvintelor care o compun. Formularea este folosită ca adjectiv şi uneori ca adverb. Originea expresiei nu este evidentă și lingviștii fac supoziții cu privire la proveniență.

„E foarte posibil ca expresia să provină dintr-o simplă amplificare prin rimă – procedeu frecvent în limbajul popular şi argotic – a unui cuvânt cu sens superlativ. În acest caz, cuvântul mîţă ar fi apărut doar ca rimă la ţâţă. Iar baza de la care s-a dezvoltat jocul aliterativ – şi aici intrăm şi mai adânc în domeniul presupunerilor – s-ar putea să fie cuvântul ţuţ, care are – tot în limbajul colocvial – şi rolul de a exprima, interjecţional, admiraţia”, explică în publicația Dimela Veche Rodica Zafiu, prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. „Țuț” este transcrierea unui sunet expresiv, a unei interjecţii exprimînd admiraţia.

Expresia „țâță de mâță” nu a fost înregistrată în dicționare, în general, și nici nu are atestări prea vechi în limba română. Este folosită mai ales de tineri care își exprimă astfel admirația față de un lucru sau față de o situație.

Proverbe românești care conțin „mâță”

În limba română există o serie de proverbe și zicători care conțin substantivul „mâță”. Site-ul shtiu.ro îți prezintă câteva dintre acestea:

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot