De unde vine „escu”, terminația numelor românești?

15.09.2020
De unde vine „escu”, terminația numelor românești?

Semnificaţia lui „escu”. Numele și prenumele reprezintă modalitatea de a identifica o persoană. Odată cu globalizarea, tot mai mulți părinți au început să diversifice numele copiilor. Astfel, regăsim oameni care au nume de staruri sau personaje care au scris istorie în lume. Inițial, lucrurile nu au stat așa și vă vom explica în rândurile de mai jos cum au ajuns românii să aibă nume precum Popescu sau Amariei.

Cum au apărut numele de familie?

Potrivit specialiștilor, numele de familie au fost inspirate din cultura Romei antice. În acele timpuri, casele nu aveau numere, astfel locuința era cunoscută după numele bărbatului care trăia acolo. Dacă, de exemplu, capul de familie se numea Cezar, casa era cunoscută precum „casa lui Cezar”, iar toți care locuiau acolo – soţie, copii, părinţi, servitori etc – erau „ai lui Cezar”.

Ulterior, autoritățile italiene au introdus primele nume de familie. Acest lucru a fost copiat imediat de englezi, irlandezi, francezi şi germani. Inițial, au existat trei tipuri de nume proprii: patrimonice – de exemplu Johnson, prescurtarea lui „John’s son”, care înseamnă „fiul lui John”; după meseria practicată – Tailor, care înseamnă „croitor” sau Butler, care înseamnă „valet”; după regiunea în care trăiau – Kent, reprezintă o zonă din sudul Angliei, Lombardi, o regiune din zona Lombardia a Italiei. Bineînțeles că și în România s-a urmat același principiu – Ionescu, Bucătaru, Moldoveanu.

Cum a apărut „escu”?

În România, domnul Moldovei Alexandru Mavrocordat, în anul 1785, a decis introducerea numelor de familie. Astfel, s-a dat ordin ca toată populația țării să aibă un al doilea nume. Drept urmare, au apărut primele nume de familie cele terminate cu „escu”. Sufixul reprezintă o variantă prescurtată a termenului „fiul lui”, cuvânt folosit de strămoșii noștri în Evul Mediu.

Trebuie specificat că unele nume au apărut pe linie maternă, atunci când tatăl era mort sau nu voia să își recunoască copilul. În felul acesta, au apărut nume precum Amariei sau Aioanei. Așa cum era de așteptat, ulterior, și la noi au apărut nume de familie care sunt atașate de regiunea în care se găsesc: Ardeleanu, Buzoianu, Munteanu. Societatea s-a dezvoltat de-a lungul timpului și au apărut nume de familie inspirate de sfinți sau animale, însă chiar și așa, la noi, cele mai frecvente au rămas Popescu şi Popa.

Potrivit acestor principii, cele mai frecvente nume de familie pe care le găsim în alte țări sunt: Smith şi Williams (Marea Britanie), Rossi şi Russo (Italia), Schmidt şi Weber (Germania) sau Martin şi Bernard (Franţa).

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot