De unde venea porecla domnitorului Petru Cercel?

30.03.2022
De unde venea porecla domnitorului Petru Cercel?

Țara Românească sau Valahia a fost un principat situat pe malul Dunării de Jos care în anul 1859 s-a unit cu Moldova pentru a forma ulterior statul România. Numele său este derivat din cel al vlahilor, care constituiau cea mai mare parte a populației sale. Unul dintre domnitorii Țării Românești a fost și Petru Pătrașcu poreclit „Cercel”. 

Petru Cercel era fiul lui Pătrașcu cel Bun și fratele vitreg al lui Mihai Viteazul. Acesta a petrecut multă vreme în exil. Otomanii l-au trimis pe insula Rodos, însă a încercat să evadeze și a fost trimis la închisoare în Siria.

După ani mulți de exil, Petru Cercel a reușit să scape de otomani și a cerut ajutorul Occidentului pentru a câștiga tronul românesc.

Petru Cercel, domnitorul extravangant al Țării Românești

Petru Pătrașcu a petrecut mult timp încercând să câștige supremația țării. A mers la Hamburg și a cerut ajutorul împăratului Maximilian. După decesul acestuia, a încercat să obțină sprijin de la Papa, însă fără succes după doi ani petrecuți la Roma.

Petru Cercel a ajuns și la Paris unde a cucerit-o pe Catherina de Medici, reușind astfel să stea foarte mult timp în preajma Regelui Henric al III-lea. Influența pariziană l-a determinat pe acesta să poarte cercel, fiind astfel singurul domnitor care și-a permis o astfel de extravaganță.

Plimbările sale prin lume au reușit să-l transforme într-un poliglot, cunoscând 12 limbi străine.

„În Constantinopol, Cercel va fi învăţat carte cu profesori de seamă, iar la Rodos şi-a însuşit pe deplin limba greacă şi turcească. În pribegia lui prin Asia şi Africa îşi va fi îmbogăţit cunoştinţele cu multe alte lucruri şi îşi va fi însuşit limbile orientale. Ajuns în Transilvania el a învăţat ungureşte, apoi în Polonia, polonă, în Germania, nemţeşte, în Italia, italieneşte, iar în Franţa, franţuzeşte, aşa încât ajunsese a cunoaşte 12 limbi străine”, scrie Ştefan Pascu în lucrarea biografică” Petru Cercel şi Ţara Românească”, potrivit Adevărul.

După anii petrecuți în Franța, Petru Cercel a reușit să obțină sprijin diplomatic din partea Regelui Henric al III-lea. Acesta din urmă era un aliat al Imperiului Otoman și l-a susținut la Constantinopol, în 1581, pentru a deveni domnitorul Țării Românești.

De ce Petru a primit porecla „Cercel”?

Doi ani mai târziu, visul său a devenit realitate. Imediat după urcarea la tronul Valahiei, Petru Pătrașcu și-a căpătat porecla de „Cercel” datorită extravaganței sale în materie de vestimentație. Acesta purta după tendințele din Franța un cercel în ureche. Bijuteria, oferită cadou de regele Franței, era din aur și avea o perlă imensă, de mărimea unui ou de porumbel.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot