De unde au venit sașii în România?

22.02.2022
De unde au venit sașii în România?

Sașii transilvăneni au o istorie lungă, iar de-a lungul multor secole au lăsat o amprentă de neșters asupra regiunii.

Sașii au ajuns pentru prima dată în Transilvania în secolul al XII-lea din zonele care constituie astăzi Germania, Franța, Belgia și Luxemburg. Ei au fost invitați să se stabilească aici de regele Ungariei, Geza al II-lea. Rolul lor era de a dezvolta o economie și de a proteja granițele Regatului Ungar de invadatorii estici.

Primul grup de imigranți s-a stabilit în sudul Transilvaniei, în regiunea Nagyszeben, actualul Sibiu. Potrivit Britannica, locuitorii existenți ai zonei au fost mutați în altă parte, creând astfel o regiune omogenă de limbă germană. Ulterior, coloniștii s-au mutat în zonele înconjurătoare locuite de maghiari (unguri) și români.

Sașii au devenit cunoscuți ca meșteșugari harnici, pricepuți și mici fermieri cu propria lor limbă și cultură și au prosperat aici timp de secole. Cu toate acestea, în ultimele decenii, comunitatea aproape a dispărut din regiune, decimată de una dintre cele mai mari migrații etnice ale Europei moderne.

Sașii în România de astăzi

Între 1978 și 1989, sub dictatura comunistă a lui Nicolae Ceaușescu, mulți sași au fost vânduți într-o schemă de guvernare mutuală Germaniei de Vest în schimbul banilor. Mulți au văzut-o ca pe o evadare din România comunistă și au plecat de bunăvoie.

Mai târziu, cu puține oportunități apărute după încheierea comunismului, până la jumătate de milion au plecat între decembrie 1989 și primăvara anului 1990, mai ales în Germania, pe măsură ce libertatea de mișcare a deschis țara.

Multe sate săsești din Transilvania au acum doar câțiva sași rămași. Malancrav, care se mândrește cu o populație de aproximativ 120 de locuitori, este cel mai mare dintre toate. Drumul către Malancrav urmează o potecă șerpuitoare, cu priveliști care se întind pe pajiști cu flori sălbatice ale ciobanilor care își pasc turmele în pășunile deluroase.

Peisajul este completat de căruțe de fân care arată ca și cum ar aparține unui basm al fraților Grimm. Să te plimbi prin Transilvania săsească înseamnă să arunci o privire în Europa rurală antică.

În așezarea veche de secole, șiruri de case țărănești vechi tipice săsești, ferme în culori pastelate, spălate cu var, cu porți mari, arcuite, concepute pentru a permite trecerea căruțelor de cai încărcate de fân, încep să spună povestea unui popor uitat.

Astăzi, populația săsească a României este în jur de 12.000, majoritatea fiind în vârstă. Cu toate acestea, unii sași mai tineri se întorc cu mândrie în aceste comunități, concentrați pe păstrarea a ceea ce strămoșii lor au lăsat în urmă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot