De unde au venit sașii în România?

22.02.2022
De unde au venit sașii în România?

Sașii transilvăneni au o istorie lungă, iar de-a lungul multor secole au lăsat o amprentă de neșters asupra regiunii.

Sașii au ajuns pentru prima dată în Transilvania în secolul al XII-lea din zonele care constituie astăzi Germania, Franța, Belgia și Luxemburg. Ei au fost invitați să se stabilească aici de regele Ungariei, Geza al II-lea. Rolul lor era de a dezvolta o economie și de a proteja granițele Regatului Ungar de invadatorii estici.

Primul grup de imigranți s-a stabilit în sudul Transilvaniei, în regiunea Nagyszeben, actualul Sibiu. Potrivit Britannica, locuitorii existenți ai zonei au fost mutați în altă parte, creând astfel o regiune omogenă de limbă germană. Ulterior, coloniștii s-au mutat în zonele înconjurătoare locuite de maghiari (unguri) și români.

Sașii au devenit cunoscuți ca meșteșugari harnici, pricepuți și mici fermieri cu propria lor limbă și cultură și au prosperat aici timp de secole. Cu toate acestea, în ultimele decenii, comunitatea aproape a dispărut din regiune, decimată de una dintre cele mai mari migrații etnice ale Europei moderne.

Sașii în România de astăzi

Între 1978 și 1989, sub dictatura comunistă a lui Nicolae Ceaușescu, mulți sași au fost vânduți într-o schemă de guvernare mutuală Germaniei de Vest în schimbul banilor. Mulți au văzut-o ca pe o evadare din România comunistă și au plecat de bunăvoie.

Mai târziu, cu puține oportunități apărute după încheierea comunismului, până la jumătate de milion au plecat între decembrie 1989 și primăvara anului 1990, mai ales în Germania, pe măsură ce libertatea de mișcare a deschis țara.

Multe sate săsești din Transilvania au acum doar câțiva sași rămași. Malancrav, care se mândrește cu o populație de aproximativ 120 de locuitori, este cel mai mare dintre toate. Drumul către Malancrav urmează o potecă șerpuitoare, cu priveliști care se întind pe pajiști cu flori sălbatice ale ciobanilor care își pasc turmele în pășunile deluroase.

Peisajul este completat de căruțe de fân care arată ca și cum ar aparține unui basm al fraților Grimm. Să te plimbi prin Transilvania săsească înseamnă să arunci o privire în Europa rurală antică.

În așezarea veche de secole, șiruri de case țărănești vechi tipice săsești, ferme în culori pastelate, spălate cu var, cu porți mari, arcuite, concepute pentru a permite trecerea căruțelor de cai încărcate de fân, încep să spună povestea unui popor uitat.

Astăzi, populația săsească a României este în jur de 12.000, majoritatea fiind în vârstă. Cu toate acestea, unii sași mai tineri se întorc cu mândrie în aceste comunități, concentrați pe păstrarea a ceea ce strămoșii lor au lăsat în urmă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot