De unde au venit sașii în România?

22.02.2022
De unde au venit sașii în România?

Sașii transilvăneni au o istorie lungă, iar de-a lungul multor secole au lăsat o amprentă de neșters asupra regiunii.

Sașii au ajuns pentru prima dată în Transilvania în secolul al XII-lea din zonele care constituie astăzi Germania, Franța, Belgia și Luxemburg. Ei au fost invitați să se stabilească aici de regele Ungariei, Geza al II-lea. Rolul lor era de a dezvolta o economie și de a proteja granițele Regatului Ungar de invadatorii estici.

Primul grup de imigranți s-a stabilit în sudul Transilvaniei, în regiunea Nagyszeben, actualul Sibiu. Potrivit Britannica, locuitorii existenți ai zonei au fost mutați în altă parte, creând astfel o regiune omogenă de limbă germană. Ulterior, coloniștii s-au mutat în zonele înconjurătoare locuite de maghiari (unguri) și români.

Sașii au devenit cunoscuți ca meșteșugari harnici, pricepuți și mici fermieri cu propria lor limbă și cultură și au prosperat aici timp de secole. Cu toate acestea, în ultimele decenii, comunitatea aproape a dispărut din regiune, decimată de una dintre cele mai mari migrații etnice ale Europei moderne.

Sașii în România de astăzi

Între 1978 și 1989, sub dictatura comunistă a lui Nicolae Ceaușescu, mulți sași au fost vânduți într-o schemă de guvernare mutuală Germaniei de Vest în schimbul banilor. Mulți au văzut-o ca pe o evadare din România comunistă și au plecat de bunăvoie.

Mai târziu, cu puține oportunități apărute după încheierea comunismului, până la jumătate de milion au plecat între decembrie 1989 și primăvara anului 1990, mai ales în Germania, pe măsură ce libertatea de mișcare a deschis țara.

Multe sate săsești din Transilvania au acum doar câțiva sași rămași. Malancrav, care se mândrește cu o populație de aproximativ 120 de locuitori, este cel mai mare dintre toate. Drumul către Malancrav urmează o potecă șerpuitoare, cu priveliști care se întind pe pajiști cu flori sălbatice ale ciobanilor care își pasc turmele în pășunile deluroase.

Peisajul este completat de căruțe de fân care arată ca și cum ar aparține unui basm al fraților Grimm. Să te plimbi prin Transilvania săsească înseamnă să arunci o privire în Europa rurală antică.

În așezarea veche de secole, șiruri de case țărănești vechi tipice săsești, ferme în culori pastelate, spălate cu var, cu porți mari, arcuite, concepute pentru a permite trecerea căruțelor de cai încărcate de fân, încep să spună povestea unui popor uitat.

Astăzi, populația săsească a României este în jur de 12.000, majoritatea fiind în vârstă. Cu toate acestea, unii sași mai tineri se întorc cu mândrie în aceste comunități, concentrați pe păstrarea a ceea ce strămoșii lor au lăsat în urmă.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 10 noiembrie este cea de 314-a zi a calendarului gregorian și a 315-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 51 de zile. La 10 octombrie 1923, un fost prinț...
Cele mai noi articole
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Se spune că politica este arta de a negocia și a cădea la un acord cu dușmanul. În teorie și practică politica reprezintă știința care studiază și ajută la guvernarea unei țări. Cu... citește tot
De unde vine obiceiul bacșișului?
De unde vine obiceiul bacșișului?
Bacșișul este considerat o modalitate de recunoștință pentru serviciile oferite. Acest obicei are o istorie bogată și a apărut în statele dezvoltate din vest. Potrivit istoricilor, primul... citește tot
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Organismul este „templul sufletului”. Cel puțin așa susțin doctorii nutriționiști. Stilul haotic al timpului în care trăim ne-a demonstrat că mâncarea nu este întotdeauna sănătoasă,... citește tot