De ce Taj Mahal este considerat un templu închinat dragostei?

24.07.2020
De ce Taj Mahal este considerat un templu închinat dragostei?

În orașul Agra, din India, se găsește faimosul templu Taj Mahal. Clădirea a fost construită între anii 1630 și 1653. Monumentul a fost ridicat la ordinul împăratului Shah Jahan drept mausoleu pentru soția sa, Mumtaz Mahal. Acesta a vrut ca iubirea dintre cei doi să fie materializată fizic și să dăinuiască peste timp.

Templul Taj Mahal a intrat în patrimoniul mondial UNESCO, în anul 1983, și este cel mai faimos monument închinat dragostei din lume. Turiști de pe toate continentele vin să viziteze bijuteria arhitectonică, construită în 22 de ani.

Cum a fost construit Taj Mahal-ul?

Orașul Agra a fost, la un moment dat, capitala Imperiului Mogul (sec. XVI – XVIII). Oameni de pe tot globul vin zilnic aici nu pentru ruinele fortăreței, ci pentru templul Taj Mahal. Poetul englez Edwin Arnold îl descria ca fiind „nu un monument de arhitectură, ci dragostea unui împărat încrustată în piatră”.

Taj Mahal-ul a fost construit de cel de-al cincilea împărat mogul, Shah Jahan, în memoria celei de-a doua soții Mumtaz Mahal, prințesa persană musulmană. Împărăteasa a murit după ce a dat naștere celui de al 14-lea copil. Decesul soției l-a afectat atât de mult pe rege încât i-a albit părul în câteva luni.

Împărăteasa a avut patru dorințe înainte de a-și da ultima suflare, pe care le-a împărtășit soțului ei: să-i construiască un mormânt, acesta să se recăsătorească după moartea ei, să-și iubească fiii și să-i viziteze mormântul la aniversare. Drept urmare, regele a construit un edificiu funerar măreț, fără egal în lume, numit astăzi Taj Mahal.

Construcția edificiului a durat 22 de ani și nu mai puțin de 20.000 de oameni au muncit la el. Materialele au fost aduse din întreaga Indie și multiple zone din Asia, cu ajutorul a 1.000 de elefanți. Construcția a fost proiectată de arhitectul iranian Ustad Isa și este formată din un dom, patru minarete și două moschei. În interiorul domului se află mormântul împărătesei, încrustat cu pietre prețioase. 35 de ani mai târziu, alături de aceasta a fost așezat și sicriul împăratului.

Peisajul roșcat din împrejur face ca templul să arate magnific indiferent de ora zilei. Marmura alba, grădină interioară plină de flori, cu fântâni arteziene creează un peisaj feeric. Culorile edificiului se schimbă de la oră la oră și de la anotimp la anotimp, așa încât Taj Mahal-ul nu arată niciodată la fel. La răsărit întreg ansamblul pare roz, iar seara alb-galbui.

Pe deasupra monumentului nu au voie să treacă avioane

În anul 2006, a fost adoptată o lege care interzice zborul aeronavelor pe o raza de 7,4 km în jurul Taj Mahal. Deoarece monumentul face pare din patrimoniul mondial UNESCO, această lege nu face decât să protejeze imobilul de eventualitatea unei prăbușiri. Totodată, lipsa traficului aerian împiedică poluarea și nu deranjează turiștii.

Așa arată templul Taj Mahal la răsăritul soarelui.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cât de mare era România Mare? Era mai mare decât Regatul Unit și aproape cât Italia
Cât de mare era România Mare? Era mai mare decât Regatul Unit și aproape cât Italia
Pe data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a realizat în mod oficial unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei cu țara mamă România. La acea dată a luat naștere România... citește tot
De unde vine expresia „a da milităria jos din pod”. Ce, milităria stă în pod?
De unde vine expresia „a da milităria jos din pod”. Ce, milităria stă în pod?
Într-o vreme în care parentingul era un termen necunoscut pentru mulți dintre părinții din România, expresia mioritică „a da milităria jos din pod” era des folosită de către adulți. De... citește tot
De plecat, au plecat ardelenii „la America” înainte de 1914. Dar de întors, câți s-au mai întors?
De plecat, au plecat ardelenii „la America” înainte de 1914. Dar de întors, câți s-au mai întors?
Între 1880-1914 a avut loc cea mai mare migrație voluntară din istorie, dinspre Europa spre Statele Unite ale Americii. Imigranții proveneau din: Italia, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Țarist,... citește tot