De ce Taj Mahal este considerat un templu închinat dragostei?

24.07.2020
De ce Taj Mahal este considerat un templu închinat dragostei?

În orașul Agra, din India, se găsește faimosul templu Taj Mahal. Clădirea a fost construită între anii 1630 și 1653. Monumentul a fost ridicat la ordinul împăratului Shah Jahan drept mausoleu pentru soția sa, Mumtaz Mahal. Acesta a vrut ca iubirea dintre cei doi să fie materializată fizic și să dăinuiască peste timp.

Templul Taj Mahal a intrat în patrimoniul mondial UNESCO, în anul 1983, și este cel mai faimos monument închinat dragostei din lume. Turiști de pe toate continentele vin să viziteze bijuteria arhitectonică, construită în 22 de ani.

Cum a fost construit Taj Mahal-ul?

Orașul Agra a fost, la un moment dat, capitala Imperiului Mogul (sec. XVI – XVIII). Oameni de pe tot globul vin zilnic aici nu pentru ruinele fortăreței, ci pentru templul Taj Mahal. Poetul englez Edwin Arnold îl descria ca fiind „nu un monument de arhitectură, ci dragostea unui împărat încrustată în piatră”.

Taj Mahal-ul a fost construit de cel de-al cincilea împărat mogul, Shah Jahan, în memoria celei de-a doua soții Mumtaz Mahal, prințesa persană musulmană. Împărăteasa a murit după ce a dat naștere celui de al 14-lea copil. Decesul soției l-a afectat atât de mult pe rege încât i-a albit părul în câteva luni.

Împărăteasa a avut patru dorințe înainte de a-și da ultima suflare, pe care le-a împărtășit soțului ei: să-i construiască un mormânt, acesta să se recăsătorească după moartea ei, să-și iubească fiii și să-i viziteze mormântul la aniversare. Drept urmare, regele a construit un edificiu funerar măreț, fără egal în lume, numit astăzi Taj Mahal.

Construcția edificiului a durat 22 de ani și nu mai puțin de 20.000 de oameni au muncit la el. Materialele au fost aduse din întreaga Indie și multiple zone din Asia, cu ajutorul a 1.000 de elefanți. Construcția a fost proiectată de arhitectul iranian Ustad Isa și este formată din un dom, patru minarete și două moschei. În interiorul domului se află mormântul împărătesei, încrustat cu pietre prețioase. 35 de ani mai târziu, alături de aceasta a fost așezat și sicriul împăratului.

Peisajul roșcat din împrejur face ca templul să arate magnific indiferent de ora zilei. Marmura alba, grădină interioară plină de flori, cu fântâni arteziene creează un peisaj feeric. Culorile edificiului se schimbă de la oră la oră și de la anotimp la anotimp, așa încât Taj Mahal-ul nu arată niciodată la fel. La răsărit întreg ansamblul pare roz, iar seara alb-galbui.

Pe deasupra monumentului nu au voie să treacă avioane

În anul 2006, a fost adoptată o lege care interzice zborul aeronavelor pe o raza de 7,4 km în jurul Taj Mahal. Deoarece monumentul face pare din patrimoniul mondial UNESCO, această lege nu face decât să protejeze imobilul de eventualitatea unei prăbușiri. Totodată, lipsa traficului aerian împiedică poluarea și nu deranjează turiștii.

Așa arată templul Taj Mahal la răsăritul soarelui.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot