De ce statuia Venus din Milo nu are brațe?

20.01.2021
De ce statuia Venus din Milo nu are brațe?

Venus din Milo se numără printre cele mai cunoscute statui din lume și datorită faptului că nu are mâini. Se pare că pierderea mâinilor a fost momentul în care Venus din Milo a iești din anonimat și a devenit celebră în rândul operelor de artă.

Scriitorii francezi prezentau ideea de întruchipare a zeiței iubirii, în statuia fără brațe. Cu toate că în prezent îi lipsesc cele două brațe, statuia nu a fost așa dintotdeauna.

Cum a fost descoperită Venus din Milo?

În anul 1820 un fermier grec pe nume Yorgos Kentrotas cercetând ruinele cetății Milos găsise statuia împărțită în două bucăti. De aici vine și denumirea statuii ”Venus din Milo”, după locul unde a fost descoperită. Mai exact, fermierul a găsit partea de sus și partea inferioară, împreună cu brațul și mâna stângă.

Venus din Milo

Ulterior acesta vânduse statuia francezilor, dar în timpul navigării pe mare, turcii au atacat. Astfel, se spunea că în timpul luptei, statuia ar fi rămas fară ambele brațe.

Pe de celaltă parte, o istorisire a Marinei Franceze, vasul care a fost trimis să aducă statuia din Grecia a intrat într-o altercație cu un alt echipaj al unei nave. Moment în care, statuia s-ar fi lovit de niște roci iar brațele s-ar fi rupt. Ulterior s-a demonstrat că această poveste este falsă, deoarece s-au descoperit schițele statuii înainte de finalizarea achiziției, statuia apărea tot fără mâini.

Ce s-a întamplat cu brațele lui Venus din Milo?

Cu toate că statuia este cunoscuta publicului larg datorită misterului mâinilor lipsă, există dovezi care demonstrează că Venus avea mâna dreapta la nivelul toracelui și sprijinita de genunchi. Referitor la mâna dreaptă, aceasta ar fi fost ridicată la nivelul fetei, în care ținea un măr. Alte versiuni istorice o prezentau pe Venus ca având în mâna dreaptă un pieptene și în mâna stângă o oglindă. Toate acestea pentru a-și putea admira frumusețea absolută, însă brațele i-ar fi fost tăiate din cauza urei religioase.

Pe lângă brațe, statuii îi mai lipsesc și podoabele pe care le purta dar și piciorul stâng. Respectiv o pereche de cercei, o bentiță și o brățară, toate materiale din metal.

De îndată ce a ajuns în capitala Franței, statuia i-a fost prezentată și regelui, care ulterior a donat-o muzeului Luvru.  Ajunsă la muzeul Luvru, statuia a fost reparată, doar în părțile de sus, pentru a putea fi ulterior expusă în incinta muzeului. Francezii se așteptau ca brațele statuii să fie atașate la loc mai târziu, aceștia specificând într-o scrisoare ca sunt  „la această oră detașate de trup”.

Statuia a fost creată în perioada Greciei Antice, de către artistul Alexandros din Antioch. Se spune că acest aspect i-a dezamăgit pe francezi care credeau că statuie era mult mai veche.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot