De ce statuia Venus din Milo nu are brațe?

20.01.2021
De ce statuia Venus din Milo nu are brațe?

Venus din Milo se numără printre cele mai cunoscute statui din lume și datorită faptului că nu are mâini. Se pare că pierderea mâinilor a fost momentul în care Venus din Milo a iești din anonimat și a devenit celebră în rândul operelor de artă.

Scriitorii francezi prezentau ideea de întruchipare a zeiței iubirii, în statuia fără brațe. Cu toate că în prezent îi lipsesc cele două brațe, statuia nu a fost așa dintotdeauna.

Cum a fost descoperită Venus din Milo?

În anul 1820 un fermier grec pe nume Yorgos Kentrotas cercetând ruinele cetății Milos găsise statuia împărțită în două bucăti. De aici vine și denumirea statuii ”Venus din Milo”, după locul unde a fost descoperită. Mai exact, fermierul a găsit partea de sus și partea inferioară, împreună cu brațul și mâna stângă.

Venus din Milo

Ulterior acesta vânduse statuia francezilor, dar în timpul navigării pe mare, turcii au atacat. Astfel, se spunea că în timpul luptei, statuia ar fi rămas fară ambele brațe.

Pe de celaltă parte, o istorisire a Marinei Franceze, vasul care a fost trimis să aducă statuia din Grecia a intrat într-o altercație cu un alt echipaj al unei nave. Moment în care, statuia s-ar fi lovit de niște roci iar brațele s-ar fi rupt. Ulterior s-a demonstrat că această poveste este falsă, deoarece s-au descoperit schițele statuii înainte de finalizarea achiziției, statuia apărea tot fără mâini.

Ce s-a întamplat cu brațele lui Venus din Milo?

Cu toate că statuia este cunoscuta publicului larg datorită misterului mâinilor lipsă, există dovezi care demonstrează că Venus avea mâna dreapta la nivelul toracelui și sprijinita de genunchi. Referitor la mâna dreaptă, aceasta ar fi fost ridicată la nivelul fetei, în care ținea un măr. Alte versiuni istorice o prezentau pe Venus ca având în mâna dreaptă un pieptene și în mâna stângă o oglindă. Toate acestea pentru a-și putea admira frumusețea absolută, însă brațele i-ar fi fost tăiate din cauza urei religioase.

Pe lângă brațe, statuii îi mai lipsesc și podoabele pe care le purta dar și piciorul stâng. Respectiv o pereche de cercei, o bentiță și o brățară, toate materiale din metal.

De îndată ce a ajuns în capitala Franței, statuia i-a fost prezentată și regelui, care ulterior a donat-o muzeului Luvru.  Ajunsă la muzeul Luvru, statuia a fost reparată, doar în părțile de sus, pentru a putea fi ulterior expusă în incinta muzeului. Francezii se așteptau ca brațele statuii să fie atașate la loc mai târziu, aceștia specificând într-o scrisoare ca sunt  „la această oră detașate de trup”.

Statuia a fost creată în perioada Greciei Antice, de către artistul Alexandros din Antioch. Se spune că acest aspect i-a dezamăgit pe francezi care credeau că statuie era mult mai veche.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising