De ce statuia Venus din Milo nu are brațe?

20.01.2021
De ce statuia Venus din Milo nu are brațe?

Venus din Milo se numără printre cele mai cunoscute statui din lume și datorită faptului că nu are mâini. Se pare că pierderea mâinilor a fost momentul în care Venus din Milo a iești din anonimat și a devenit celebră în rândul operelor de artă.

Scriitorii francezi prezentau ideea de întruchipare a zeiței iubirii, în statuia fără brațe. Cu toate că în prezent îi lipsesc cele două brațe, statuia nu a fost așa dintotdeauna.

Cum a fost descoperită Venus din Milo?

În anul 1820 un fermier grec pe nume Yorgos Kentrotas cercetând ruinele cetății Milos găsise statuia împărțită în două bucăti. De aici vine și denumirea statuii ”Venus din Milo”, după locul unde a fost descoperită. Mai exact, fermierul a găsit partea de sus și partea inferioară, împreună cu brațul și mâna stângă.

Venus din Milo

Ulterior acesta vânduse statuia francezilor, dar în timpul navigării pe mare, turcii au atacat. Astfel, se spunea că în timpul luptei, statuia ar fi rămas fară ambele brațe.

Pe de celaltă parte, o istorisire a Marinei Franceze, vasul care a fost trimis să aducă statuia din Grecia a intrat într-o altercație cu un alt echipaj al unei nave. Moment în care, statuia s-ar fi lovit de niște roci iar brațele s-ar fi rupt. Ulterior s-a demonstrat că această poveste este falsă, deoarece s-au descoperit schițele statuii înainte de finalizarea achiziției, statuia apărea tot fără mâini.

Ce s-a întamplat cu brațele lui Venus din Milo?

Cu toate că statuia este cunoscuta publicului larg datorită misterului mâinilor lipsă, există dovezi care demonstrează că Venus avea mâna dreapta la nivelul toracelui și sprijinita de genunchi. Referitor la mâna dreaptă, aceasta ar fi fost ridicată la nivelul fetei, în care ținea un măr. Alte versiuni istorice o prezentau pe Venus ca având în mâna dreaptă un pieptene și în mâna stângă o oglindă. Toate acestea pentru a-și putea admira frumusețea absolută, însă brațele i-ar fi fost tăiate din cauza urei religioase.

Pe lângă brațe, statuii îi mai lipsesc și podoabele pe care le purta dar și piciorul stâng. Respectiv o pereche de cercei, o bentiță și o brățară, toate materiale din metal.

De îndată ce a ajuns în capitala Franței, statuia i-a fost prezentată și regelui, care ulterior a donat-o muzeului Luvru.  Ajunsă la muzeul Luvru, statuia a fost reparată, doar în părțile de sus, pentru a putea fi ulterior expusă în incinta muzeului. Francezii se așteptau ca brațele statuii să fie atașate la loc mai târziu, aceștia specificând într-o scrisoare ca sunt  „la această oră detașate de trup”.

Statuia a fost creată în perioada Greciei Antice, de către artistul Alexandros din Antioch. Se spune că acest aspect i-a dezamăgit pe francezi care credeau că statuie era mult mai veche.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot