Ce înseamnă ”No” la ardeleni? De ce folosesc ei această interjecție?

25.07.2018
Ce înseamnă ”No” la ardeleni? De ce folosesc ei această interjecție?

Cine a mers măcar o dată în zona Ardealului a constatat pe pielea sa că ardelenii vorbesc rar și domol. Ba chiar din când în când folosesc câte un „No” la început de propoziție. Care este rolul cuvântului ”No” la ardeleni, care se pronunță de fapt „noa”?

Interjecția „No” (pronunţat aproximativ ”noa”) își are originea în limba maghiară. Se spune că cei care o folosesc, utilizează interjecția pentru a marca o pauză în vorbire.  De asemenea, o fac pentru a avea suficient timp să-și pregătească următoarele cuvinte.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

”Interjecţia marchează o pauză, de care avem nevoie, în vorbire, la momentul respectiv. Este legată, poate, şi de psihologia noastră, mai aşezată, de oameni calmi, care gândesc mai pe-ndelete, nu neapărat mai încet sau mai prost”, a explicat pentru adevarul.ro scriitorul Ion Piţoiu Dragomir, cel care locuiește în Zalău. Conform specialiștilor, în limba ungurească, vestitul „No” înseamnă „Ia”.

Cum trăiau și cum dormeau țăranii români după anul 1800? Cu ce acopereau ferestrele?

Pe lângă acest ”No” la ardeleni se  mai întâlnesc câteva interjecții specifice locului, cum ar fi ”ioi” şi ”tulai”,  împrumutate și ele de la vecinii maghiari. În ungurească, „tulai” vine de la „tolvaj”, acesta însemnând “tâlhar”. Acesta se folosește în semn de mirare, un fel de sinonim pentru substantivul „Hoții!”.

”No” la ardeleni

Există însă și voci care spun că graiul molcom al ardelenilor este doar un stereotip. „Asta cu lentoarea ardelenească este o stereotipie, nu se poate demonstra ştiinţific că ardelenii sunt mai lenţi decât ceilalţi din mai multe motive. De exemplu, au aceeaşi viteză de reacţie, sunt experimente unde li se arată oamenilor imagini şi ei trebuie să spună ce le trece prin minte când văd imaginea respectivă. Un experiment a demonstrat că moldovenii sunt mai înceţi decât noi la anumite lucruri, întrucât ar reacționa cu trei secunde mai târziu. De aceea, trebuie să facem o delimitare”, a explicat pentru adevarul.ro Lectorul Universitar dr. Radu Drăgulescu.

Mai există o variantă potrivit căreia ardelenii sunt mult mai înceți deoarece consumă alimente extrem de grase și metabolismul lor este mai greoi. Totuși, explicația nu are o acoperire științifică.

De ce ardelenii îi spun ceasului „chelerete”? De unde vine explicația?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot