De ce Regina Maria mergea să se reculeagă la Castelul de la Balcic?

11.04.2022
De ce Regina Maria mergea să se reculeagă la Castelul de la Balcic?

Una dintre locațiile preferate ale Reginei Maria a fost, cu siguranță, Castelul de la Balcic. Situat astăzi în Bulgaria, Castelul a fost o reședință a reginei Maria a României, în perioada în care Cadrilaterul (1913-1940) a aparținut României.

Regina Maria și-a găsit mereu liniștea în zona Balcic, în partea de sud a Dobrogei. Aici, într-o zonă mediteraneeană a Mării Negre, Regina Maria a dat poruncă se se construiască un castel care să-i țină loc de refugiu. În anul 1925 începea construcția Castelului care avea să fie finalizată în 1936.

Castelul care a fost poreclit de către Regina Maria „Cuibul singuratic” cuprinde o grădină botanică, o sală a fumătorilor, o pivniță, o chilie mănăstirească, un izvor de apă, mai multe vile rezidențiale și diverse alte clădiri. Castelul are o arhitectură spectaculoasă, atât cu influențe turcești cât și cu influențe italiene.

Balcicul era loc unde Regina Maria se retrăgea și își căuta liniștea. Aceasta descria regiunea ca fiind cel mai drag loc al său: „M-am oprit deodată pe o limbă de pământ lângă mare, care a trezit în mine un fior cu totul deosebit: Şedeam jos, privind marea scânteietoare de lumină şi ascultând jocul talazurilor împotriva malului. Făceam parte din loc şi locul făcea parte din mine”.

Pe lângă clădirea principală unde stătea Regina, la Balcic se află şi câteva vile mai mici şi mai multe grădini cu terase. În Grădina Botanică a Castelului sunt peste 3000 de specii de plante, unele extrem de rare.

„Balcicul a fost întoarcerea mea la mare, întoarcerea la întâia mea dragoste. Născută pe o insulă, în sufletul meu trăia un dor străfund și veșnic de mare” (Regina Maria)

Periodic, la Balcic, Regina Maria se întâlnea cu tot soiul de artiști români pe care îi ajuta să se promoveze și îi încuraja. Mulți dintre pictori organizau și expoziții la malul mării. Aproximativ două luni pe an, Regina stătea la Balcic.

Cum arată Castelul de la Balcic?

Cum a pierdut România Castelul de la Balcic?

Ca urmare a implicării României împotriva Bulgariei în cel de-al doilea război balcanic, România obține în 1913 sudul Dobrogei, regiunea denumită și „Cadrilater” unde se află castelul de la Balcic. În momentul anexării, regiunea avea aproximativ 286.000 de locuitori. „Cadrilaterul” a rămas în componența României până în anul 1940, când prin Tratatul de la Craiova de la 7 septembrie este cedat Bulgariei ca urmare indirectă a presiunilor politice germane asupra guvernului român. Hitler a fost cel care a insistat ca teritoriul să fie cedat vecinilor de la sud de Dunăre.

Curiozități despre Castelul Balcic:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot