De ce Regina Maria mergea să se reculeagă la Castelul de la Balcic?

11.04.2022
De ce Regina Maria mergea să se reculeagă la Castelul de la Balcic?

Una dintre locațiile preferate ale Reginei Maria a fost, cu siguranță, Castelul de la Balcic. Situat astăzi în Bulgaria, Castelul a fost o reședință a reginei Maria a României, în perioada în care Cadrilaterul (1913-1940) a aparținut României.

Regina Maria și-a găsit mereu liniștea în zona Balcic, în partea de sud a Dobrogei. Aici, într-o zonă mediteraneeană a Mării Negre, Regina Maria a dat poruncă se se construiască un castel care să-i țină loc de refugiu. În anul 1925 începea construcția Castelului care avea să fie finalizată în 1936.

Castelul care a fost poreclit de către Regina Maria „Cuibul singuratic” cuprinde o grădină botanică, o sală a fumătorilor, o pivniță, o chilie mănăstirească, un izvor de apă, mai multe vile rezidențiale și diverse alte clădiri. Castelul are o arhitectură spectaculoasă, atât cu influențe turcești cât și cu influențe italiene.

Balcicul era loc unde Regina Maria se retrăgea și își căuta liniștea. Aceasta descria regiunea ca fiind cel mai drag loc al său: „M-am oprit deodată pe o limbă de pământ lângă mare, care a trezit în mine un fior cu totul deosebit: Şedeam jos, privind marea scânteietoare de lumină şi ascultând jocul talazurilor împotriva malului. Făceam parte din loc şi locul făcea parte din mine”.

Pe lângă clădirea principală unde stătea Regina, la Balcic se află şi câteva vile mai mici şi mai multe grădini cu terase. În Grădina Botanică a Castelului sunt peste 3000 de specii de plante, unele extrem de rare.

„Balcicul a fost întoarcerea mea la mare, întoarcerea la întâia mea dragoste. Născută pe o insulă, în sufletul meu trăia un dor străfund și veșnic de mare” (Regina Maria)

Periodic, la Balcic, Regina Maria se întâlnea cu tot soiul de artiști români pe care îi ajuta să se promoveze și îi încuraja. Mulți dintre pictori organizau și expoziții la malul mării. Aproximativ două luni pe an, Regina stătea la Balcic.

Cum arată Castelul de la Balcic?

Cum a pierdut România Castelul de la Balcic?

Ca urmare a implicării României împotriva Bulgariei în cel de-al doilea război balcanic, România obține în 1913 sudul Dobrogei, regiunea denumită și „Cadrilater” unde se află castelul de la Balcic. În momentul anexării, regiunea avea aproximativ 286.000 de locuitori. „Cadrilaterul” a rămas în componența României până în anul 1940, când prin Tratatul de la Craiova de la 7 septembrie este cedat Bulgariei ca urmare indirectă a presiunilor politice germane asupra guvernului român. Hitler a fost cel care a insistat ca teritoriul să fie cedat vecinilor de la sud de Dunăre.

Curiozități despre Castelul Balcic:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot