De ce păstrăm untul la frigider? Ce risc există dacă este lăsat la temperatura camerei?

16.07.2022
De ce păstrăm untul la frigider? Ce risc există dacă este lăsat la temperatura camerei?

Poți spune multe despre o persoană după locul în care își depozitează untul. În frigider? Probabil că sunt excesiv de precauți în ceea ce privește practicile alimentare sigure și nu-i deranjează să se lupte cu un unt necooperant care trebuie să fie zdrobit în pâine prăjită. Pe masă? Sunt prea obosiți pentru a se preocupa de problemele de răspândire. Vor ceva de consistența iaurtului.

Dar își asumă oare riscul cei care țin untul la temperatura camerei? Chiar trebuie ținut în interiorul frigiderului?

Untul și bacteriile

Probabil că este o idee bună să păstrezi untul în frigider, dar există câteva lucruri pe care trebuie să le știi.

Untul este grăsimea rămasă atunci când laptele sau smântâna este bătută și solidele separă de zerul. În timp ce produsele lactate sunt de obicei predispuse la deteriorare, untul pasteurizat are suficientă grăsime și sare pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor.

Potrivit Mental Floss, acesta poate fi lăsat afară în siguranță timp de două zile. Dacă îl lași mai mult timp, acesta ar putea deveni rânced, afectând aroma.

Înmulțirea bacteriilor este doar unul dintre modurile în care untul de masă poate fi contaminat. Dacă oamenii înfig un cuțit murdar în produs, acești germeni pot ajunge în farfurie. Untul sărat este cel mai sigur tip de unt pe care îl poți lăsa pe masă, deoarece sarea acționează ca un fel de conservant și poate împiedica stricarea.

În ceea ce privește margarina, deoarece conține mai multă apă decât untul obișnuit, potențialul de creștere a bacteriilor este mai mare. Deși, din punct de vedere tehnic, poate fi lăsată afară pentru o zi sau două, este mai bine să o păstrezi la rece.

Dacă folosești unt nepasteurizat sau făcut în casă, refrigerarea este obligatorie. O regulă generală de bază este că, probabil, este în regulă să lăsați untul sărat afară pentru o zi sau două, cu condiția ca temperatura din încăpere să rămână în jur de 21°C.

Dacă este mai cald sau dacă cineva din casă are probleme care l-ar putea face mai predispus la boli de origine alimentară, păstrează-l în frigider. Și folosește întotdeauna un cuțit curat.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot