De ce păstrăm untul la frigider? Ce risc există dacă este lăsat la temperatura camerei?

16.07.2022
De ce păstrăm untul la frigider? Ce risc există dacă este lăsat la temperatura camerei?

Poți spune multe despre o persoană după locul în care își depozitează untul. În frigider? Probabil că sunt excesiv de precauți în ceea ce privește practicile alimentare sigure și nu-i deranjează să se lupte cu un unt necooperant care trebuie să fie zdrobit în pâine prăjită. Pe masă? Sunt prea obosiți pentru a se preocupa de problemele de răspândire. Vor ceva de consistența iaurtului.

Dar își asumă oare riscul cei care țin untul la temperatura camerei? Chiar trebuie ținut în interiorul frigiderului?

Untul și bacteriile

Probabil că este o idee bună să păstrezi untul în frigider, dar există câteva lucruri pe care trebuie să le știi.

Untul este grăsimea rămasă atunci când laptele sau smântâna este bătută și solidele separă de zerul. În timp ce produsele lactate sunt de obicei predispuse la deteriorare, untul pasteurizat are suficientă grăsime și sare pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor.

Potrivit Mental Floss, acesta poate fi lăsat afară în siguranță timp de două zile. Dacă îl lași mai mult timp, acesta ar putea deveni rânced, afectând aroma.

Înmulțirea bacteriilor este doar unul dintre modurile în care untul de masă poate fi contaminat. Dacă oamenii înfig un cuțit murdar în produs, acești germeni pot ajunge în farfurie. Untul sărat este cel mai sigur tip de unt pe care îl poți lăsa pe masă, deoarece sarea acționează ca un fel de conservant și poate împiedica stricarea.

În ceea ce privește margarina, deoarece conține mai multă apă decât untul obișnuit, potențialul de creștere a bacteriilor este mai mare. Deși, din punct de vedere tehnic, poate fi lăsată afară pentru o zi sau două, este mai bine să o păstrezi la rece.

Dacă folosești unt nepasteurizat sau făcut în casă, refrigerarea este obligatorie. O regulă generală de bază este că, probabil, este în regulă să lăsați untul sărat afară pentru o zi sau două, cu condiția ca temperatura din încăpere să rămână în jur de 21°C.

Dacă este mai cald sau dacă cineva din casă are probleme care l-ar putea face mai predispus la boli de origine alimentară, păstrează-l în frigider. Și folosește întotdeauna un cuțit curat.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot