De ce ortodocșii se închină la icoane?

10.04.2023
De ce ortodocșii se închină la icoane?

Bisericile ortodoxe din România sunt pline de icoane, la care credincioșii vin și se roagă pentru a scăpa de anumite probleme sau pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu. Creștinii din întreaga lume, atât ortodocșii și catolicii, știu că icoanele nu sunt altceva decât reprezentări ale unor personaje sfinte, precum Iisus Hristos, Sfânta Treime, Maica Domnului, îngeri și așa mai departe.

De asemenea, o icoană poate reprezenta și un eveniment important, o sărbătoare, un adevăr sau un principiu teologic. Cert este că o icoană nu este o fotografie, fiindcă ea conține multe simboluri și poate reprezenta o mărturisire religioasă.

De unde vine termenul de „icoană”?

Cuvântul „icoană” provine din limba greacă de la termenul „εικον”, care înseamnă „chip, reprezentare”. Trebuie precizat că traducerea exactă a cuvântului grecesc „εικονογραφία” este „scrierea de imagini”, iar în concepția teologică acestea reprezintă „Biblia neştiutorilor de carte”.

Principiul iconografiei se găsește în Vechiul Testament, atunci când este descrisă povestea lui Noe. Drept urmare, curcubeul pe care Dumnezeu îl pune pe bolta cerească, ca „semn al legământului dintre Mine şi pământ” (Facerea 9, 13), reprezintă primul simbol iconografic religios.

Ce reprezintă icoanele religioase pentru ortodocși?

Cu toate că în Biblie este precizat că nu este bine să te închini și să venerezi alți zei, icoanele creștine nu reprezintă o încălcare a aceste porunci, deoarece acestea simbolizează clar credința în Dumnezeu. Sfântul Ioan Damaschinul a fost cel care a făcut lumină în această situație.

Icoanele nu sunt idoli, ci simboluri, astfel că, atunci când cineva venerează o icoană, nu se face vinovat de idolatrie. El nu se adoră simbolul, ci doar îl venerează. O astfel de închinare nu e adresată lemnului sau culorii sau pietrei, ci persoanei zugrăvite.

Sinodul al VII-lea ecumenic a analizat situația icoanelor și a ajuns la concluzia că acestea trebuie cinstite cum trebuie, fiind o reprezentare religioasă a credinței în Dumnezeu. Așadar, importanța icoanelor în credința creștină este una importantă, în felul acesta credincioșii putând să asocieze simbolul unui sfânt unei imagini.

Icoanele să fie cinstite nu cu cinstirea adevărată, care după credinţă se cuvine numai dumnezeirii [Sfintei Treimi], ci [tot aşa] cum se face cu semnul Sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu Sfintele Evanghelii, şi cu toate lucrurile sfinte.

Foto: basilica.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot