De ce nu pot fi prezise cutremurele?

07.02.2023
De ce nu pot fi prezise cutremurele?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să găsească diferite modalități de a prezice anumite fenomene ale naturii. Printre acestea se numără și cutremurele, considerate a fi catastrofale, deoarece cu cât sunt mai puternice, cu atât produc mai multe pagube materiale și umane. 

Oamenii de știință au încercat să găsească o modalitate de a prezice cutremurele, mai ales că, în prezent, tehnologia este foarte avansată. Cu toate acestea, nu a fost găsită până acum o variantă în care seismele să poate fi prezise cu câteva minute înainte de a se declanșa pentru a putea pregăti populația.

Potrivit specialiștilor în seismologie, mișcările telurice variază ca și magnitudine, durată de timp și adâncimea la care au loc. Cercetările au arătat că toate cutremurele au un tipar atunci când se declanșează, având loc o mică zguduire la început, care crește în intensitate până ajunge la un anumit vârf. Din păcate, nimeni nu poate ști cât de puternic va fi un cutremur și, ca atare vârful de intensitate, va fi cunoscut abia după seismul va avea loc.

Ce spun seismologii despre cutremure?

Așa cum spuneam mai sus, cutremurele mari și mici încep în același mod, dar nu există nicio modalitate de a spune când este atins vârful, magnitudinea maximă a acestuia. Un seism este generat de o ruptură bruscă a rocilor la mai mulți kilometri adâncime în pământ. Este foarte greu de înțeles cum se comportă rocile sub presiunea și temperatura din interior. Experimentele din laborator sunt limitate la mostre relativ mici, iar forarea în zonele cu multiple activități seismice este o operațiune dificilă și foarte costisitoare.

Studiile au arătat că înainte de un cutremur, la suprafață au loc mai multe schimbări, precum creșterea concentrațiilor de gaz radon, modificări ale activității electromagnetice, șocuri anticipate, deformații măsurabile ale solului, modificări geochimice în apele subterane și chiar un comportament neobișnuit al animalelor.

Unele seisme au fost precedate de modificări ale nivelului apei din subteran. Pe măsură ce tensiunea tectonică se acumulează, rocile pot dezvolta micro-fisuri, schimbând permeabilitatea acestora la apă. De asemenea, hidrochimia izvoarelor se poate modifica, deoarece rocile sunt zdrobite de tensiunea acumulată, având loc o scurgere de substanțe chimice în apele subterane.

Unele cristale și roci vor emite energie electromagnetică dacă sunt supuse unei presiuni mari. Astfel, măsurând câmpul electromagnetic al unei zone ar trebui să fie posibilă cuantificarea deformațiilor acumulate ale solului. În felul acesta, înainte de a ajunge la punctul de rupere al rocilor, oamenii de știință ar putea da un avertisment cu privire la un cutremur iminent, potrivit forbes.com.

Cu toate acestea, cercetătorii nu pot prezice cu exactitate un seism întrucât oamenii de știință e greu să deosebească un seism de o mișcare telurică obișnuită.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot