De ce nu pot fi prezise cutremurele?

07.02.2023
De ce nu pot fi prezise cutremurele?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să găsească diferite modalități de a prezice anumite fenomene ale naturii. Printre acestea se numără și cutremurele, considerate a fi catastrofale, deoarece cu cât sunt mai puternice, cu atât produc mai multe pagube materiale și umane. 

Oamenii de știință au încercat să găsească o modalitate de a prezice cutremurele, mai ales că, în prezent, tehnologia este foarte avansată. Cu toate acestea, nu a fost găsită până acum o variantă în care seismele să poate fi prezise cu câteva minute înainte de a se declanșa pentru a putea pregăti populația.

Potrivit specialiștilor în seismologie, mișcările telurice variază ca și magnitudine, durată de timp și adâncimea la care au loc. Cercetările au arătat că toate cutremurele au un tipar atunci când se declanșează, având loc o mică zguduire la început, care crește în intensitate până ajunge la un anumit vârf. Din păcate, nimeni nu poate ști cât de puternic va fi un cutremur și, ca atare vârful de intensitate, va fi cunoscut abia după seismul va avea loc.

Ce spun seismologii despre cutremure?

Așa cum spuneam mai sus, cutremurele mari și mici încep în același mod, dar nu există nicio modalitate de a spune când este atins vârful, magnitudinea maximă a acestuia. Un seism este generat de o ruptură bruscă a rocilor la mai mulți kilometri adâncime în pământ. Este foarte greu de înțeles cum se comportă rocile sub presiunea și temperatura din interior. Experimentele din laborator sunt limitate la mostre relativ mici, iar forarea în zonele cu multiple activități seismice este o operațiune dificilă și foarte costisitoare.

Studiile au arătat că înainte de un cutremur, la suprafață au loc mai multe schimbări, precum creșterea concentrațiilor de gaz radon, modificări ale activității electromagnetice, șocuri anticipate, deformații măsurabile ale solului, modificări geochimice în apele subterane și chiar un comportament neobișnuit al animalelor.

Unele seisme au fost precedate de modificări ale nivelului apei din subteran. Pe măsură ce tensiunea tectonică se acumulează, rocile pot dezvolta micro-fisuri, schimbând permeabilitatea acestora la apă. De asemenea, hidrochimia izvoarelor se poate modifica, deoarece rocile sunt zdrobite de tensiunea acumulată, având loc o scurgere de substanțe chimice în apele subterane.

Unele cristale și roci vor emite energie electromagnetică dacă sunt supuse unei presiuni mari. Astfel, măsurând câmpul electromagnetic al unei zone ar trebui să fie posibilă cuantificarea deformațiilor acumulate ale solului. În felul acesta, înainte de a ajunge la punctul de rupere al rocilor, oamenii de știință ar putea da un avertisment cu privire la un cutremur iminent, potrivit forbes.com.

Cu toate acestea, cercetătorii nu pot prezice cu exactitate un seism întrucât oamenii de știință e greu să deosebească un seism de o mișcare telurică obișnuită.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți români știau carte la 1800?
Câți români știau carte la 1800?
Sistemul de învățământ din România are o istorie îndelungată și a fost influențat o bună bucată de timp de Biserică. În Principatele Române, la începutul anilor 1800 rata de... citește tot
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Recomandări din presa de azi
Cele mai norocoase zodii ale lunii aprilie 2023. Vor fi lovite de o mare șansă
Celebra cântăreaţă de muzică populară care s-a RETRAS la mănăstire! Nimeni nu se aştepta: 'Nu...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Astronomii români au descoperit un asteroid care va trece aproape de Pământ. Când e așteptat
Lovitura momentului privind aderarea României la Schengen! Eugen Tomac a confirmat: CE recunoaște că decizia...
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
O actriță celebră a fost plasată în arest psihiatric. Cum a fost găsită actrița pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising