De ce nu există niciun steag care să conțină culoarea violet?

22.08.2018
De ce nu există niciun steag care să conțină culoarea violet?

Pe întreg Globul pământesc sunt sute de steaguri, unele mai colorate ca altele. Cu toate acestea, deși drapelele au tot felul de nuanțe, doar câteva conțin culoarea violet sau mov. Care este explicația acestui fapt? Al cărei țări este acel steag cu violet?

De fapt, la nivel mondial, există doar patru steaguri (Insula Dominica din Caraibe, Nicaragua, Belize și al doilea steag al Boliviei) care conțin ceva mov în ele. Toate aceste drapeluri au fost adoptate, însă, în ultimii zeci de ani.

Cel mai vechi steag, care nu a fost schimbat până în prezent

De fapt, steagul Insulei Dominica a fost adoptat în 1978, al Nicaragua în anul 1971, al Belize în 1981 și steagul indigenilor din Munții Andes, Bolivia, acesta fiind cel de-al doilea steag al țării, e drept, mai puțin cunoscut, a cărui variantă a fost adoptată în anul 2009.

De ce lipsește culoarea mov de pe majoritatea steagurilor? Absenţa acestei nuanțe din componenţa drapelurilor are mai mult de-a face cu un caracter practic.

De ce culorile steagului României sunt albastru, galben și roșu?

Primii coloranţi purpurii proveneau, aproape în întregime, de la o specie de melc marin recoltat dintr-o mică parte a Mării Mediterane. Tocmai de aceea, era nevoie de peste 10.000 de melci pentru a produce doar un singur gram de colorant mov. Din acest motiv, purpuriul avea o valoare mai mare decât greutatea sa în aur, înainte de secolul al XIX-lea.

Abia în anul 1856, un student britanic pe nume William Henry Perkin a descoperit o modalitate de a produce colorantul purpuriu sintetic. Totuși, până în acel an, majoritatea statelor aveau propriul drapel și doar câteva steaguri mai conțin ceva mov în componența lor, dar nu este o culoare predominantă.

Curiozități despre steaguri:

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Steagul Nicaragua are foarte puțin violet la curcubeul de pe emblemă
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot