De ce nu este indicat să folosim bețisoare pentru urechi?

17.01.2022
De ce nu este indicat să folosim bețisoare pentru urechi?

Mulți oameni folosesc bețișoare cu capete de bumbac pentru a curăța mizeria și ceara din urechi. Cu toate acestea, deși este sigur să curățăm exteriorul urechii cu un tampon de bumbac, cel mai bine este să evităm să le folosim în interiorul urechii. Utilizarea acestora în interiorul urechii este asociată cu o varietate de complicații, inclusiv posibile răni și infecții.

Bețișoare de urechi? O alegere neinspirată

Ceara este de fapt utilă pentru urechi. Aceasta Lle împiedică să se usuce prea mult, prinde murdăria și împiedică bacteriile să ajungă mai adânc în ureche. De-a lungul timpului, ceara migrează în mod natural spre exteriorul urechii, unde poate fi îndepărtată. Deoarece urechile noastre se autocurăță, adesea nu este necesar să intervenim cu bețișoare.

Introducerea unui tampon de bumbac în ureche poate cauza o varietate de probleme. Atunci când folosim acele bețe destinate curățării urechilor, de fapt, împingem ceara mai adânc în interior. Acest lucru poate împiedica ceara să se curețe în mod natural și să o facă să se acumuleze în interiorul urechii. Prea multă ceară acumulată poate duce la simptome neplăcute. Acestea pot include lucruri precum durere, o senzație de plenitudine în ureche sau auz înfundat.

De asemenea, dacă băgăm prea mult un astfel de instrument de curățare prea mult în ureche putem răni structurile urechii medii. O leziune comună a urechii legată de utilizarea tamponului de bumbac este ruperea (spargerea) timpanului.

Ceara ajută la captarea și încetinirea creșterii bacteriilor care au intrat în canalul urechii. Utilizarea unui tampon de bumbac poate împinge ceara și bacteriile pe care le conține mai departe în ureche, ceea ce poate duce la o infecție a urechii.

În unele cazuri, o parte din vârful tamponului de bumbac se poate desprinde în interiorul urechii. Acest lucru poate duce la senzații de disconfort, plenitudine sau durere. În unele cazuri, poate apărea pierderea auzului.

Dacă, totuși, folosim un bețișor de ureche și apare o durere, pe termen scurt, se pot utiliza medicamente pentru durere fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau acetaminofenul (paracetamol), pentru a ajuta la ameliorarea durerii. Dacă durerea de ureche nu dispare după trei zile de îngrijire la domiciliu, este recomandat consultul unui medic specialist, scrie Healthline.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Pe data de 27 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardei; Sf. Mărturisitor Ioan Rusul. Totodată, în... citește tot
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
Cine nu a fost măcar o dată la un restaurant? Cui nu-i place să se delecteze cu cele mai bune preparate și să fie servit? Ei bine, de ani buni și românii merg constant la restaurant și... citește tot
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Operat de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, Depozitul de lingouri din SUA, Fort Knox, este o clădire-seif extrem de sigură lângă postul armatei americane din Fort Knox, Kentucky. Acesta... citește tot