La ce folosește lobul urechii?

28.02.2020
La ce folosește lobul urechii?

Urechea este un organ foarte important pentru om. Cu ajutorul urechii omul poate percepe sunetele din jurul său și înțelege ceea ce se vorbește.

Urechea este formată din trei părți fiecare cu caracteristicile și importanța sa.

Urechea externă este partea externă a urechii , partea vizibilă, numită pavilion sau concă auriculară, care captează undele sonore din aer și le transmite prin canalul auditiv spre urechea interioară.

Urechea medie este delimitată spre exterior de membrana timpanică. În cavitatea acesteia se află trei oscioare, fiecare dintre ele cu o formă caracteristică (ciocănaș, nicovală, scăriță). Vibrațiile membranei timpanice se transmit mai întâi la ciocănaș, apoi la nicovală și scăriță, iar de acolo la fereastra ovală, situată la limita dintre urechea medie și cea internă.

Urechea internă cuprinde atât organul de auz (cochilia sau melcul), cât și aparatul vestibular, un organ de echilibru format din trei canale semicirculare și vestibul.

Ce funcție are lobul urechii?

Un studiu american, publicat în Journal international de medecine (JIM), precizează că prin analiza lobului urechii se poate stabili dacă o persoană suferă de boli cardiovasculare.

„Prezența unei striații pe cel puțin o treime din distanța dintre tragus (mică proeminență a cartilajului pavilionului urechii, înaintea conductului auditiv extern — n.r.) și partea postero-inferioară a marginii loblului urechii a fost asociată frecvent cu o boală coronariană și o arteriopatie periferică (boală a arterelor ce irigă membrele — n.r.)”, potrivit studiului.

Cercetătorii au analizat 1.000 de pacienți, fotografiindu-le lobii urechilor și făcând o clasificare în funcție de caracteristicile striațiilor: înclinare, lungime, profunzime, localizare uni sau bilaterală.

Cercetătorii au descoperit astfel un striu diagonal și bilateral pe lobul urechii la 43% dintre pacienții care avuseseră probleme cardiovasculare (boală coronariană și arteriopatie periferică) și la numai 29% din grupul de control, fără această patologie.

În urma analizării datelor s-a ajuns la concluzia că un control al lobului urechii este extrem de util în depistarea clinică a aterosclerozei (care afectează pereții interni ai arterelor și reduce circulația sângelui în aceste vase).

Foto pixabay.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot