De ce au cântăreții cască în ureche pe scenă? Ce aud în cască?

03.07.2023
De ce au cântăreții cască în ureche pe scenă? Ce aud în cască?

Cântăreții profesioniști susțin concerte în fața a mii de fani. Scena este atent aleasă, iar sistemul audio trebuie să se audă perfect. Artistul are, de obicei, o ținută care iese în evidență, un microfon și căști în ureche. Oare la ce îl ajută acestea din urmă?

Ce aude artistul în căști pe scenă?

Cu toții am putut observa, dacă nu în realitate măcar la televizor, că artiștii au pe scenă căști în urechi. Se pare că aceste dispozitive nici măcar nu sunt numite așa, ci monitoare. Ele sunt utilizate pentru ca interpreții să audă ceea ce cântă, împreună cu formația lor, astfel încât să nu falseze și să se facă de râs.

Trebuie specificat că atât muzica vocală, cât și cea instrumentală este redată publicului prin niște boxe imense. Acestea sunt orientate către oameni, astfel că artistul nu aude prea bine ceea ce cântă. De aceea, folosesc căștile de ureche, fiindcă acestea îi permit interpretului să audă sunetul într-o manieră controlată.

Fiecare cântăreț are preferințe diferite în ceea ce privește sunetul pe care dorește să-l audă în timpul interpretării. Prin utilizarea căștilor de ureche, ei pot primi un mixaj audio personalizat și pot astfel auzi clar instrumentele, vocea și alte elemente sonore în timp real.

Totodată, aceste monitoare de ureche ajută artiștii să izoleze sunetul vocal și al instrumentelor de zgomotul de fond, cum ar fi cel al amplificatoarelor sau al publicului. În plus, nivelul de sunet din căștile de ureche poate fi controlat la un nivel care să nu dăuneze timpanului. Așa cum știți, la un concert, muzica este foarte tare, iar pe termen lung interpreții pot avea de suferit, dacă nu folosesc aceste dispozitive auditive.

În trecut, artiștii foloseau boxe care erau îndreptate către ei pentru a auzi mai bine ceea ce cântă. Practica era una adaptată vremurilor care însă nu le permitea foarte multă libertate de mișcare pe scenă. Tehnologia a avansat, iar în prezent monitoarele de ureche le permit interpreților să se miște liber și să își protejeze, totodată, auzul.

Foto: playthetunes.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot