De ce au cântăreții cască în ureche pe scenă? Ce aud în cască?

03.07.2023
De ce au cântăreții cască în ureche pe scenă? Ce aud în cască?

Cântăreții profesioniști susțin concerte în fața a mii de fani. Scena este atent aleasă, iar sistemul audio trebuie să se audă perfect. Artistul are, de obicei, o ținută care iese în evidență, un microfon și căști în ureche. Oare la ce îl ajută acestea din urmă?

Ce aude artistul în căști pe scenă?

Cu toții am putut observa, dacă nu în realitate măcar la televizor, că artiștii au pe scenă căști în urechi. Se pare că aceste dispozitive nici măcar nu sunt numite așa, ci monitoare. Ele sunt utilizate pentru ca interpreții să audă ceea ce cântă, împreună cu formația lor, astfel încât să nu falseze și să se facă de râs.

Trebuie specificat că atât muzica vocală, cât și cea instrumentală este redată publicului prin niște boxe imense. Acestea sunt orientate către oameni, astfel că artistul nu aude prea bine ceea ce cântă. De aceea, folosesc căștile de ureche, fiindcă acestea îi permit interpretului să audă sunetul într-o manieră controlată.

Fiecare cântăreț are preferințe diferite în ceea ce privește sunetul pe care dorește să-l audă în timpul interpretării. Prin utilizarea căștilor de ureche, ei pot primi un mixaj audio personalizat și pot astfel auzi clar instrumentele, vocea și alte elemente sonore în timp real.

Totodată, aceste monitoare de ureche ajută artiștii să izoleze sunetul vocal și al instrumentelor de zgomotul de fond, cum ar fi cel al amplificatoarelor sau al publicului. În plus, nivelul de sunet din căștile de ureche poate fi controlat la un nivel care să nu dăuneze timpanului. Așa cum știți, la un concert, muzica este foarte tare, iar pe termen lung interpreții pot avea de suferit, dacă nu folosesc aceste dispozitive auditive.

În trecut, artiștii foloseau boxe care erau îndreptate către ei pentru a auzi mai bine ceea ce cântă. Practica era una adaptată vremurilor care însă nu le permitea foarte multă libertate de mișcare pe scenă. Tehnologia a avansat, iar în prezent monitoarele de ureche le permit interpreților să se miște liber și să își protejeze, totodată, auzul.

Foto: playthetunes.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot