Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?

01.09.2022
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?

Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și autoritățile locale asupra a două sculpturi. Teritoriul proclamat face parte din rezervația naturală Kullaberg situată într-o enclavă sudică a Suediei.

Ladonia, un teritoriu straniu

În anul 1980, Vilks a început să dea viață unor sculpturi din lemn (Nimis) și apoi din beton (Arx) în rezervația naturală Kullaberg din sudul Suediei. Autoritățile suedeze nu au observat sculpturile decât trei ani mai târziu și a dorit demolarea lor. Deși instanțele au dat dreptate autorităților suedeze, statuile nu au fost niciodată dărâmate.

Vilks a concluzionat că a obținut o ocupare permanentă a pământului și controlul de facto întrucât Suedia nu a putut să-și pună în aplicare legile. Pe baza acestui fapt, Vilks a proclamat terenul pe care se află Nimis și Arx drept „Ladonia”, un stat suveran cu o suprafață de 1 km pătrat. La acea vreme, el s-a numit cancelar al Ladoniei și a anunțat un guvern format din 14 miniștri și câțiva zeci de cetățeni.

Sculptura Nimis

În anul 1997, când numărul cetățenilor a crescut la peste 1.000, au avut loc primele alegeri. Constituția Ladoniană a fost ratificată, iar Ladonia a devenit o monarhie republicană.

La ultimul recensământ din august 2022, Ladonia avea 27.555 de cetățeni înregistrați și peste 125 de ministere. Lars Vilks a murit în 2021 la vârsta de 75 de ani.

Imnul Ladoniei este sunetul unei pietre

Și pentru ca totul să fie ciudat de-a dreptul, Ladonia are un imn și mai straniu. De fapt, imnul este sunetul unei pietre care cade în apă. Moneda este Örtug, 1 Örtug este în jur de 10 coroane suedeze sau 1 euro. Totodată, constituția Ladoniei exclude în mod explicit bărbații de la tron. Nu a existat și nici nu va exista vreodată un rege al Ladoniei. Doar regine, scrie ladonia.org.

Tags:
Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot