Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?

01.09.2022
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?

Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și autoritățile locale asupra a două sculpturi. Teritoriul proclamat face parte din rezervația naturală Kullaberg situată într-o enclavă sudică a Suediei.

Ladonia, un teritoriu straniu

În anul 1980, Vilks a început să dea viață unor sculpturi din lemn (Nimis) și apoi din beton (Arx) în rezervația naturală Kullaberg din sudul Suediei. Autoritățile suedeze nu au observat sculpturile decât trei ani mai târziu și a dorit demolarea lor. Deși instanțele au dat dreptate autorităților suedeze, statuile nu au fost niciodată dărâmate.

Vilks a concluzionat că a obținut o ocupare permanentă a pământului și controlul de facto întrucât Suedia nu a putut să-și pună în aplicare legile. Pe baza acestui fapt, Vilks a proclamat terenul pe care se află Nimis și Arx drept „Ladonia”, un stat suveran cu o suprafață de 1 km pătrat. La acea vreme, el s-a numit cancelar al Ladoniei și a anunțat un guvern format din 14 miniștri și câțiva zeci de cetățeni.

Sculptura Nimis

În anul 1997, când numărul cetățenilor a crescut la peste 1.000, au avut loc primele alegeri. Constituția Ladoniană a fost ratificată, iar Ladonia a devenit o monarhie republicană.

La ultimul recensământ din august 2022, Ladonia avea 27.555 de cetățeni înregistrați și peste 125 de ministere. Lars Vilks a murit în 2021 la vârsta de 75 de ani.

Imnul Ladoniei este sunetul unei pietre

Și pentru ca totul să fie ciudat de-a dreptul, Ladonia are un imn și mai straniu. De fapt, imnul este sunetul unei pietre care cade în apă. Moneda este Örtug, 1 Örtug este în jur de 10 coroane suedeze sau 1 euro. Totodată, constituția Ladoniei exclude în mod explicit bărbații de la tron. Nu a existat și nici nu va exista vreodată un rege al Ladoniei. Doar regine, scrie ladonia.org.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Tags:
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot