Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?

01.09.2022
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?

Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și autoritățile locale asupra a două sculpturi. Teritoriul proclamat face parte din rezervația naturală Kullaberg situată într-o enclavă sudică a Suediei.

Ladonia, un teritoriu straniu

În anul 1980, Vilks a început să dea viață unor sculpturi din lemn (Nimis) și apoi din beton (Arx) în rezervația naturală Kullaberg din sudul Suediei. Autoritățile suedeze nu au observat sculpturile decât trei ani mai târziu și a dorit demolarea lor. Deși instanțele au dat dreptate autorităților suedeze, statuile nu au fost niciodată dărâmate.

Vilks a concluzionat că a obținut o ocupare permanentă a pământului și controlul de facto întrucât Suedia nu a putut să-și pună în aplicare legile. Pe baza acestui fapt, Vilks a proclamat terenul pe care se află Nimis și Arx drept „Ladonia”, un stat suveran cu o suprafață de 1 km pătrat. La acea vreme, el s-a numit cancelar al Ladoniei și a anunțat un guvern format din 14 miniștri și câțiva zeci de cetățeni.

Sculptura Nimis

În anul 1997, când numărul cetățenilor a crescut la peste 1.000, au avut loc primele alegeri. Constituția Ladoniană a fost ratificată, iar Ladonia a devenit o monarhie republicană.

La ultimul recensământ din august 2022, Ladonia avea 27.555 de cetățeni înregistrați și peste 125 de ministere. Lars Vilks a murit în 2021 la vârsta de 75 de ani.

Imnul Ladoniei este sunetul unei pietre

Și pentru ca totul să fie ciudat de-a dreptul, Ladonia are un imn și mai straniu. De fapt, imnul este sunetul unei pietre care cade în apă. Moneda este Örtug, 1 Örtug este în jur de 10 coroane suedeze sau 1 euro. Totodată, constituția Ladoniei exclude în mod explicit bărbații de la tron. Nu a existat și nici nu va exista vreodată un rege al Ladoniei. Doar regine, scrie ladonia.org.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot