De ce Napoli nu a fost afectat de erupția vulcanului care a distrus Pompei?

30.05.2023
De ce Napoli nu a fost afectat de erupția vulcanului care a distrus Pompei?

Napoli este al treilea oraș ca mărime din Italia și unul dintre cele mai vizitate ale Peninsulei. Anual, milioane de turiști aleg să se plimbe pe străzile localității care respiră fotbal și în care Maradona a făcut istorie. O zicală celebră spune că: „Vedi Napoli e poi muori (Goethe)” („Vezi Napoli și apoi mori”). În anul 79 d. Hr, eruperea vulcanului Vezuviu a distrus orașul din apropiere, Pompei. De ce Pompei a fost distrus și Napoli nu?

De ce Pompei și nu Napoli?

Napoli

Regiunea Campania este una dintre cele mai vizitate zone ale Italiei. Anual, milioane de turiști aleg să viziteze orașele Napoli și Pompei. Primul este o adevărată metropolă modernă, în care oamenii își duc traiul zilnic.

Pe de altă parte, Pompei este unul dintre orașele antice care stau ca dovadă arheologică, fiind vizitat de peste 3 milioane de oameni anual. În toamna anului 79 d. Hr, eruperea muntelui Vezuviu a adus asupra orașului Pompei un nor mortal, în care au fost eliberate 1.5 milioane de tone de rocă topită și cenușă fierbinte. Evenimentul a distrus mai multe orașe din zonă, printre care Pompei și Herculaneum. Acestea au fost îngropate sub depozite de cenușă, până în 1549 când au fost redescoperite.

Totuși, de ce Napoli a fost ferit de această erupere a vulcanului? În cele 24 de ore ale evenimentului, din cauza vântului, Pompei a fost distrus și Napoli nu. Putem spune faptul că poziționarea geografică și vremea au fost factorii hotărâtori care au făcut ca locuitorii vremii din Napoli să nu-și piardă viața. Marginea din jurul craterului a ajutat și ea la protejarea actualei metropole italiene.

Cât de periculoasă este o eventuală erupție?

Vezuviu este un vulcan activ, care poate erupe oricând. Astfel că, orașul care a dat lumii pizza se află în fața unui pericol considerabil din cauza apropierii sale de munte. Alt factor decisiv este și extinderea urbană care este considerabil mai mare față de anul 79.

Din fericire pentru localnici, nicio erupție a vulcanului nu a fost la fel de violentă precum cea care a distrus Pompei. Ultima mare erupție a avut loc în anul 1944, iar penultima tocmai în 1631. În eventualitatea unui eveniment nefericit, se estimează că peste 700.000 de oameni vor avea de suferit.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot