De ce Napoli nu a fost afectat de erupția vulcanului care a distrus Pompei?

30.05.2023
De ce Napoli nu a fost afectat de erupția vulcanului care a distrus Pompei?

Napoli este al treilea oraș ca mărime din Italia și unul dintre cele mai vizitate ale Peninsulei. Anual, milioane de turiști aleg să se plimbe pe străzile localității care respiră fotbal și în care Maradona a făcut istorie. O zicală celebră spune că: „Vedi Napoli e poi muori (Goethe)” („Vezi Napoli și apoi mori”). În anul 79 d. Hr, eruperea vulcanului Vezuviu a distrus orașul din apropiere, Pompei. De ce Pompei a fost distrus și Napoli nu?

De ce Pompei și nu Napoli?

Napoli

Regiunea Campania este una dintre cele mai vizitate zone ale Italiei. Anual, milioane de turiști aleg să viziteze orașele Napoli și Pompei. Primul este o adevărată metropolă modernă, în care oamenii își duc traiul zilnic.

Pe de altă parte, Pompei este unul dintre orașele antice care stau ca dovadă arheologică, fiind vizitat de peste 3 milioane de oameni anual. În toamna anului 79 d. Hr, eruperea muntelui Vezuviu a adus asupra orașului Pompei un nor mortal, în care au fost eliberate 1.5 milioane de tone de rocă topită și cenușă fierbinte. Evenimentul a distrus mai multe orașe din zonă, printre care Pompei și Herculaneum. Acestea au fost îngropate sub depozite de cenușă, până în 1549 când au fost redescoperite.

Totuși, de ce Napoli a fost ferit de această erupere a vulcanului? În cele 24 de ore ale evenimentului, din cauza vântului, Pompei a fost distrus și Napoli nu. Putem spune faptul că poziționarea geografică și vremea au fost factorii hotărâtori care au făcut ca locuitorii vremii din Napoli să nu-și piardă viața. Marginea din jurul craterului a ajutat și ea la protejarea actualei metropole italiene.

Cât de periculoasă este o eventuală erupție?

Vezuviu este un vulcan activ, care poate erupe oricând. Astfel că, orașul care a dat lumii pizza se află în fața unui pericol considerabil din cauza apropierii sale de munte. Alt factor decisiv este și extinderea urbană care este considerabil mai mare față de anul 79.

Din fericire pentru localnici, nicio erupție a vulcanului nu a fost la fel de violentă precum cea care a distrus Pompei. Ultima mare erupție a avut loc în anul 1944, iar penultima tocmai în 1631. În eventualitatea unui eveniment nefericit, se estimează că peste 700.000 de oameni vor avea de suferit.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot