De ce l-a criticat Ioan Slavici pe regele Ferdinand I?

10.08.2022
De ce l-a criticat Ioan Slavici pe regele Ferdinand I?

Ioan Slavici a fost un nume cu rezonanță în literatura și cultura românească. Născut pe 18 ianuarie 1848, acesta a fost o voce importantă în România secolului al XIX-lea, scrierile sale fiind apreciate de către criticii vremii. Scriitorul nu ducea lipsă de curaj, astfel că nu o dată convingerile sale politice l-au făcut să fie întemnițat.

Criticul George Călinescu a susținut despre Slavici că a fost un excelent „instrument de observaţie” a mediului rural. Scriitorul a fost pasionat de a surprinde cât mai bine, în textele sale, moravurile și comportamentele umane în funcție de categoriile sociale din care personajele sale făceau parte. Acesta avea o obsesie în a prezenta cât mai minuțios caracterele oamenilor și felul cum funcționează statul român.

Convingerile sale politice au fost destul de liberale pentru acea vreme, drept pentru care la începutul Primului Război Mondial acesta a susținut neutralitatea României alături de Regele Carol I. Cu toate că rușii au ieșit învingători, Slavici a considerat și la finele războiului că România ar fi trebuit să intre în război alături de partea Puterilor Centrale.

Convingerile politice l-au băgat la închisoare

Pe data de 14 august 1916, România a intrat în război însă de partea Antantei. Ca atare, Ioan Slavici a fost arestat și trimis la fortul Domneşti. Pe 28 septembrie, același an, a fost eliberat însă între timp toate manuscrisele sale au fost confiscate.

Chiar și după acest episod nefericit din viața lui, Slavici a continuat să fie consecvent în ideile sale și a criticat noua politică de stat și pe regele Ferdinand I, despre care a susținut că ar avea drept sfătuitori „minciuna, clevetirea şi prostia”.

Ioan Slavici, o personalitate a literaturii românești

Slavici a scris 3 comedii, 2 drame istorice, 13 nuvele, 6 romane, 3 lucrări de memorii, dar şi 19 poveşti pentru copii. Pe lângă romanul „Musculiţa”, pierdut la arestarea sa din 1916, neştiută e şi soarta unei nuvele. La vârsta de 71 de ani, revista „Viaţa românească” i-a plătit autorului o mie de lei pentru o nuvelă care nu a mai apărut niciodată, potrivit cum-se-scrie.ro.

Operele sale au fost profunde, însă ușor de înțeles, fapt pentru care încă sunt predate elevilor de la clasele V-VIII. Scriitorul a murit pe data de 17 august 1925, fiind înmormântat la Mănăstirea Brazi, care este situată în orașul Panciu, în județul Vrancea, conform Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot