De ce italienii și francezii se urăsc de moarte? Mona Lisa, brânză și… fotbal

05.01.2022
De ce italienii și francezii se urăsc de moarte? Mona Lisa, brânză și… fotbal

Franța și Italia sunt două dintre cele mai importante țări din lume, cu o istorie îndelungată. De ani buni între francezi și italieni există o rivalitate istorică și se contrează fie că o fac pe teme sportive, istorice sau, de ce nu, culinare. Totuși, de ce italienii și francezii se urăsc de moarte?

Italia și Franța au o graniță comună de 515 km, care cuprinde atât Munții Alpi, cât și o bucată din Coasta de Azur. Ambele popoare latine, în regiunea italiană Piemonte sunt extrem de multe influențe franțuzești și chiar dialectul este asemănător cu limba franceză.

Totuși, conflictul dintre italieni și francezi ar fi început în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. În anul 1940, Benito Mussolini a declarat război Franței, la scurt timp după ce nemții au ocupat Parisul. La acea vreme ambasadorul francez André François-Poncet a acuzat Italia de o „înjunghiere în spate”. Acela a fost cel mai important pas dintr-un lung șir de dispute între Italia și Franța, scrie thetimes.co.uk.

Mona Lisa, disputa pe cea mai valoroasă operă de artă

Mona Lisa, opera de geniu a italianului Leonardo da Vinci, precum şi portretul cel mai faimos din lume, este păstrat la Muzeul Louvre din Paris, în Franţa. În ciuda faptului că da Vinci a fost italian, pictura se află în Franța pentru că în anul 1517 da Vinci s-a mutat în Franța pentru a-și petrece ultimii ani din viață. Acesta a luat cu el și capodpera.

Esprésso este pentru Italia ceea ce şampania este pentru Franţa (Charles Maurice de Talleyrand-Périgord)

În anul 1913, Vincenzo Peruggia, un fost angajat de la Luvru, fiind convins că pictura aparține Italiei a furat tabloul și a încercat să îl vândă la un comerciant de artă din Florenţa. A fost însă arestat şi pictura a fost recuperată. Până s-o restituiască Franţei, Mona Lisa a fost expusă în toată Italia. Nici astăzi, italienii nu sunt împăcați cu ideea că Mona Lisa stă la Paris.

Fotbalul, motiv de ură reciprocă

Naționalele Italiei și Franței au fost și continuă să fie printre cele mai importante din lume. Italia se mândrește cu patru titluri mondiale (1934, 1938, 1982, 2006), pe când Franța cu două (1998, 2018). Interesant este că în anul 2006, la ultimul titlu mondial cucerit, Italia i-a învins chiar pe „cocoși” la penalty-uri.

„Bătaia” pe brânzeturi

Franța și Italia produc aproximativ 400 de tipuri de brânză fiecare fiind țările cu cea mai mare varietate de brânzeturi. De la „mozzarella” și „parmeggiano” pentru italieni la „brie” și „camembert” pentru francezi, disputa pentru țara „Regină a brânzeturilor” se dă de ani buni. Cine câștigă? Greu de spus.

Random French cheese at rural Provence market, town of Aix-en-Provence

Mont Blanc, jumi-juma

Poate daor când vine vorba despre relief, italienii și francezii fac ceva concesii. Mont Blanc (în traducere din franceză, Muntele Alb, în italiană Monte Bianco) este cel mai înalt vârf din Alpi și din Europa de Vest. Pentru a împăca pe toată lumea, acesta este situat pe granița dintre Franța și Italia, în apropiere de colțul celor trei frontiere ale celor două țări cu Elveția. Înălțimea lui este de aproximativ 4.810 m (pe locul al 7-lea în Europa), dar variază de la an la an cu câțiva metri, în funcție de căderile de zăpadă și condițiile climaterice.

Muntii Alpi despart Franta de Italia

 

Foto: depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 10 noiembrie este cea de 314-a zi a calendarului gregorian și a 315-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 51 de zile. La 10 octombrie 1923, un fost prinț...
Cele mai noi articole
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Se spune că politica este arta de a negocia și a cădea la un acord cu dușmanul. În teorie și practică politica reprezintă știința care studiază și ajută la guvernarea unei țări. Cu... citește tot
De unde vine obiceiul bacșișului?
De unde vine obiceiul bacșișului?
Bacșișul este considerat o modalitate de recunoștință pentru serviciile oferite. Acest obicei are o istorie bogată și a apărut în statele dezvoltate din vest. Potrivit istoricilor, primul... citește tot
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Organismul este „templul sufletului”. Cel puțin așa susțin doctorii nutriționiști. Stilul haotic al timpului în care trăim ne-a demonstrat că mâncarea nu este întotdeauna sănătoasă,... citește tot