De ce italienii și francezii se urăsc de moarte? Mona Lisa, brânză și… fotbal

05.01.2022
De ce italienii și francezii se urăsc de moarte? Mona Lisa, brânză și… fotbal

Franța și Italia sunt două dintre cele mai importante țări din lume, cu o istorie îndelungată. De ani buni între francezi și italieni există o rivalitate istorică și se contrează fie că o fac pe teme sportive, istorice sau, de ce nu, culinare. Totuși, de ce italienii și francezii se urăsc de moarte?

Italia și Franța au o graniță comună de 515 km, care cuprinde atât Munții Alpi, cât și o bucată din Coasta de Azur. Ambele popoare latine, în regiunea italiană Piemonte sunt extrem de multe influențe franțuzești și chiar dialectul este asemănător cu limba franceză.

Totuși, conflictul dintre italieni și francezi ar fi început în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. În anul 1940, Benito Mussolini a declarat război Franței, la scurt timp după ce nemții au ocupat Parisul. La acea vreme ambasadorul francez André François-Poncet a acuzat Italia de o „înjunghiere în spate”. Acela a fost cel mai important pas dintr-un lung șir de dispute între Italia și Franța, scrie thetimes.co.uk.

Mona Lisa, disputa pe cea mai valoroasă operă de artă

Mona Lisa, opera de geniu a italianului Leonardo da Vinci, precum şi portretul cel mai faimos din lume, este păstrat la Muzeul Louvre din Paris, în Franţa. În ciuda faptului că da Vinci a fost italian, pictura se află în Franța pentru că în anul 1517 da Vinci s-a mutat în Franța pentru a-și petrece ultimii ani din viață. Acesta a luat cu el și capodpera.

Esprésso este pentru Italia ceea ce şampania este pentru Franţa (Charles Maurice de Talleyrand-Périgord)

În anul 1913, Vincenzo Peruggia, un fost angajat de la Luvru, fiind convins că pictura aparține Italiei a furat tabloul și a încercat să îl vândă la un comerciant de artă din Florenţa. A fost însă arestat şi pictura a fost recuperată. Până s-o restituiască Franţei, Mona Lisa a fost expusă în toată Italia. Nici astăzi, italienii nu sunt împăcați cu ideea că Mona Lisa stă la Paris.

Fotbalul, motiv de ură reciprocă

Naționalele Italiei și Franței au fost și continuă să fie printre cele mai importante din lume. Italia se mândrește cu patru titluri mondiale (1934, 1938, 1982, 2006), pe când Franța cu două (1998, 2018). Interesant este că în anul 2006, la ultimul titlu mondial cucerit, Italia i-a învins chiar pe „cocoși” la penalty-uri.

„Bătaia” pe brânzeturi

Franța și Italia produc aproximativ 400 de tipuri de brânză fiecare fiind țările cu cea mai mare varietate de brânzeturi. De la „mozzarella” și „parmeggiano” pentru italieni la „brie” și „camembert” pentru francezi, disputa pentru țara „Regină a brânzeturilor” se dă de ani buni. Cine câștigă? Greu de spus.

Random French cheese at rural Provence market, town of Aix-en-Provence

Mont Blanc, jumi-juma

Poate daor când vine vorba despre relief, italienii și francezii fac ceva concesii. Mont Blanc (în traducere din franceză, Muntele Alb, în italiană Monte Bianco) este cel mai înalt vârf din Alpi și din Europa de Vest. Pentru a împăca pe toată lumea, acesta este situat pe granița dintre Franța și Italia, în apropiere de colțul celor trei frontiere ale celor două țări cu Elveția. Înălțimea lui este de aproximativ 4.810 m (pe locul al 7-lea în Europa), dar variază de la an la an cu câțiva metri, în funcție de căderile de zăpadă și condițiile climaterice.

Muntii Alpi despart Franta de Italia

 

Foto: depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
Recomandări din presa de azi
Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, dezvăluire despre Ion Țiriac: “E singurul român care își...
Cum arată locuința lui Ion Țiriac. Are pat de 16 metri pătrați, tapițat cu piele...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Sora Deliei şi Radu Sifreddi se despart. Anunţul neaşteptat făcut luni seară
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Europa e în ALERTĂ. Pericolul care amenință continentul e aproape. Locuitorii au fost avertizați
Simona Halep a călcat strâmb. Și-a rugat șoferul să... | VIDEO
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Alexandru Ciucu și-a luat fiicele de la Alina Sorescu. Imaginile sunt sfâșietoare
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising