De ce își mușcă olimpicii medaliile de aur?

09.07.2020
De ce își mușcă olimpicii medaliile de aur?

Probabil că mulți dintre cei care urmăriți marile competiții sportive, în special Jocurile Olimpice, ați remarcat un gest bizar pe care sportivii îl fac atunci când urcă pe podiumurile de premiere. Imediat după ce li se înmânează medaliile, aceștia mimează că le mușcă, la fel cum fac copiii cu jucăriile favorite, ceea ce îi face pe spectatori să se întrebe de ce fac asta.

Obiceiul de a mușca monedele din aur datează încă de pe vremea când acestea erau folosite ca metodă de plată în schimbul unor bunuri. Și pentru că aurul este un metal prețios relativ moale, oamenii îl înțepau cu dinții pentru a-și putea da seama dacă moneda era falsă sau nu, informează todayifoundout.com.

În cazul de față, explicația este și mai simplă. Marii sportivi mimează că mușcă medaliile cucerite, indiferent de culoarea acestora, în primul rând pentru a-și afirma statutul de campioni, postură în care unii dintre ei se află pentru prima dată în carieră.

De asemenea, David Wallechinsky, un istoric care studiază de zeci de ani fenomenul Jocurilor Olimpice, spune că gestul respectiv este o obsesie a fotoreporterilor, care privesc acel moment ca pe o imagine simbolică a victoriei și ca pe ceva care se poate vinde mai bine, notează aceeași sursă.

Dacă vă întrebați cumva dacă vreun sportiv și-a ciobit vreodată un dinte, ei bine, acest lucru s-a întâmplat o dată, la ediția din 2010 a JO de iarnă, care a avut loc la Vancouver (Canada). Sportivul german David Moeller, vicecampion olimpic la sanie, a făcut celebrul gest că, numai că, din prea mult zel, a mușcat la propriu din medalie și și-a rupt rupt un dinte. Noroc că mama lui este medic stomatolog….

Din ce sunt fabricate medaliile care se atribuie la Jocurile Olimpice?

Ultima dată când medaliile decernate la Jocurile Olimpice au fost din aur masiv s-a întâmplat la ediția de vară de la Stockholm din 1912. Începând cu ediția următoare, medaliile nu au mai fost realizate 100% din aur.

Medaliile de aur sunt realizate din argint pur 92,5 % placat cu aur de 24k, mai precis din 494 grame de argint şi doar şase grame de aur. Cu alte cuvinte, asta înseamnă că medaliile de aur sunt la fel cu medaliile de argint, singura diferență fiind în esență de ordin cosmetic, după cum scrie Mentalfloss.com. Asta, bineînțeles, dincolo de faptul că sportivul de pe cea mai înaltă treaptă a podiumului i-a bătut pe toți rivalii…

Dacă medaliile decernate campionilor olimpici ar fi fabricate din aur masiv, Comitetul Internațional Olimpic ar trebui să cheltuiască o dată la doi ani – luând în calcul atât Jocurile Olimpice de vară, cât și cele de iarnă – aproximativ 17 milioane de dolari.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot