De ce înșală oamenii? Cine înșală mai mult: bărbatul sau femeia?

05.08.2021
De ce înșală oamenii? Cine înșală mai mult: bărbatul sau femeia?

Un cuplu căsătorit este fericit (sau așa ar trebui), protagoniștii se bucură unul de compania celuilalt, comunică bine și au o conexiune emoțională puternică. La prima vedere, relația lor pare să aibă o bază solidă. Și totuși, unul dintre ei face o mărturisire: „Am o aventură”.

Situația nu pare să aibă prea mult sens. Cum poate cineva care spune că își prețuiește partenerul să aibă o aventură? Se pare că gândurile și sentimentele care determină pe cineva spre infidelitate nu sunt atât de simple.

Ce înseamnă căsătoria astăzi?

Pentru a înțelege de ce oamenii înșală, ne putem uita la modul în care relațiile în general s-au schimbat în ultimii ani. S-au efectuat numeroase studii în care cercetătorii au încercat să înțeleagă ratele de infidelitate.

Natura căsătoriei și a familiei se schimbă și această schimbare de la valorile și rolurile tradiționale joacă un rol important aici. Căsătoria modernă nu mai reprezintă o necesitate așa cum a fost în trecut.

Acum, în majoritatea locurilor și culturilor, căsătoria este o alegere și una pe care oamenii așteaptă mai mult să o facă. Milenarii așteaptă până când vor fi mai în vârstă și mai încrezători în ei înșiși pentru a decide dacă și când vor să facă schimbări mari de viață, cum ar fi să se căsătorească și să aibă copii.

Rolul femeilor în gospodărie se schimbă, ceea ce înseamnă că și alte roluri tradiționale de gen în relații se vor schimba. Normele mai vechi de gen, cum ar fi bărbații care se luptă să-și exprime sentimentele și femeile care își asumă greul la treburile casnice, evoluează încet, ceea ce ar putea duce la relații mai echitabile și mai sănătoase.

De asemenea, merită remarcat faptul că, deși monogamia este încă preferată de majoritatea oamenilor din întreaga lume, există o acceptare tot mai mare a „poliamorului”. În general, se pare că relațiile se mișcă într-o direcție în care sunt mai maleabile decât nevoile individuale ale fiecărui cuplu.

De ce înșală oamenii?

Dorința de a fi necredincios nu este limitată de sex, sexualitate sau vârstă. În unele cazuri, provine din nevoi nesatisfăcute într-o relație. Probleme precum lipsa comunicării, plictiseala și nesiguranțele personale pot distruge o căsnicie atunci când nu sunt abordate pe deplin. Dacă un partener simte că nu este ascultat sau respectat niciodată în relația sa principală, poate căuta acest lucru la o altă persoană.

O provocare majoră pentru cupluri și terapeuții lor este că, în ciuda a ceea ce se poate teme cineva care a fost înșelat, problemele de relație nu sunt singurul motiv pentru care oamenii înșală. Când infidelitatea apare din lupte personale, impulsivitate sau presiuni sociale și de mediu, problemele de relație pot rezulta din înșelăciune, mai degrabă decât ca fiind cauza acesteia.

În aceste cazuri, există încă o muncă semnificativă de făcut pentru a repara relația, dar acea muncă nu este despre găsirea și remedierea unei probleme de relație preexistente.

Relațiile fericite

În relațiile fericite, cineva ar putea înșela nu pentru că este nemulțumit de partenerul său, ci pentru că este nemulțumit de sine. Este ușor pentru oameni să fie prinși între întrebările „Ce vreau?” și „Ce vor toți ceilalți de la mine?” Dacă cineva și-a petrecut toată viața făcând tot ceea ce se așteaptă să facă, actul de a se elibera de aceste așteptări poate fi de fapt mai interesant și mai semnificativ decât actul de a înșela în sine.

Când oamenii sunt fericiți în relația lor, este mai puțin probabil ca partenerul care practică infidelitatea să se fi îndrăgostit de partenerul lor. Mai degrabă sunt îndrăgostiți de persoana liberă și aventuroasă care devin atunci când au o aventură.

Cine înșală de fapt?

În orice relație specifică, poate fi dificil să spunem care partener este mai probabil să fie infidel, oricine poate înșela. Cu toate acestea, bărbații sunt mai predispuși să-și înșele soțiile. Ca răspuns la un sondaj social general, 20% dintre bărbați au spus că au avut relații sexuale extraconjugale, în timp ce 13% dintre femei au spus același lucru.

În relațiile heterosexuale, bărbații sunt mai predispuși să practice infidelitatea sexuală. Se angajează în relații sexuale extraconjugale și au mai multe relații, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, unde atracția principală este doar fizică.

Bărbații pot avea mai multe dificultăți în exprimarea verbală a sentimentelor de dragoste sau apreciere, astfel încât sexul devine un mod și mai important de a se conecta cu partenerii lor. Dacă simt o lipsă de legătură sexuală cu partenerul lor principal, acest lucru îi poate determina să caute intimitate în altă parte.

În schimb, femeile sunt mai emoționale. Asta nu înseamnă că femeile nu au relații sexuale extraconjugale, dar dacă o femeie caută atenție în afara partenerului ei principal, poate fi din cauză că nu se simte apreciată sau este ignorată.

Cu toate acestea, motivul unui individ de a fi infidel nu este determinat de genul lor. Unii bărbați pot investi sentimente și emoții, iar unele femei pot fi atrase doar sexual fără să se implice emoțional.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot