De ce înșală oamenii? Cine înșală mai mult: bărbatul sau femeia?

05.08.2021
De ce înșală oamenii? Cine înșală mai mult: bărbatul sau femeia?

Un cuplu căsătorit este fericit (sau așa ar trebui), protagoniștii se bucură unul de compania celuilalt, comunică bine și au o conexiune emoțională puternică. La prima vedere, relația lor pare să aibă o bază solidă. Și totuși, unul dintre ei face o mărturisire: „Am o aventură”.

Situația nu pare să aibă prea mult sens. Cum poate cineva care spune că își prețuiește partenerul să aibă o aventură? Se pare că gândurile și sentimentele care determină pe cineva spre infidelitate nu sunt atât de simple.

Ce înseamnă căsătoria astăzi?

Pentru a înțelege de ce oamenii înșală, ne putem uita la modul în care relațiile în general s-au schimbat în ultimii ani. S-au efectuat numeroase studii în care cercetătorii au încercat să înțeleagă ratele de infidelitate.

Natura căsătoriei și a familiei se schimbă și această schimbare de la valorile și rolurile tradiționale joacă un rol important aici. Căsătoria modernă nu mai reprezintă o necesitate așa cum a fost în trecut.

Acum, în majoritatea locurilor și culturilor, căsătoria este o alegere și una pe care oamenii așteaptă mai mult să o facă. Milenarii așteaptă până când vor fi mai în vârstă și mai încrezători în ei înșiși pentru a decide dacă și când vor să facă schimbări mari de viață, cum ar fi să se căsătorească și să aibă copii.

Rolul femeilor în gospodărie se schimbă, ceea ce înseamnă că și alte roluri tradiționale de gen în relații se vor schimba. Normele mai vechi de gen, cum ar fi bărbații care se luptă să-și exprime sentimentele și femeile care își asumă greul la treburile casnice, evoluează încet, ceea ce ar putea duce la relații mai echitabile și mai sănătoase.

De asemenea, merită remarcat faptul că, deși monogamia este încă preferată de majoritatea oamenilor din întreaga lume, există o acceptare tot mai mare a „poliamorului”. În general, se pare că relațiile se mișcă într-o direcție în care sunt mai maleabile decât nevoile individuale ale fiecărui cuplu.

De ce înșală oamenii?

Dorința de a fi necredincios nu este limitată de sex, sexualitate sau vârstă. În unele cazuri, provine din nevoi nesatisfăcute într-o relație. Probleme precum lipsa comunicării, plictiseala și nesiguranțele personale pot distruge o căsnicie atunci când nu sunt abordate pe deplin. Dacă un partener simte că nu este ascultat sau respectat niciodată în relația sa principală, poate căuta acest lucru la o altă persoană.

O provocare majoră pentru cupluri și terapeuții lor este că, în ciuda a ceea ce se poate teme cineva care a fost înșelat, problemele de relație nu sunt singurul motiv pentru care oamenii înșală. Când infidelitatea apare din lupte personale, impulsivitate sau presiuni sociale și de mediu, problemele de relație pot rezulta din înșelăciune, mai degrabă decât ca fiind cauza acesteia.

În aceste cazuri, există încă o muncă semnificativă de făcut pentru a repara relația, dar acea muncă nu este despre găsirea și remedierea unei probleme de relație preexistente.

Relațiile fericite

În relațiile fericite, cineva ar putea înșela nu pentru că este nemulțumit de partenerul său, ci pentru că este nemulțumit de sine. Este ușor pentru oameni să fie prinși între întrebările „Ce vreau?” și „Ce vor toți ceilalți de la mine?” Dacă cineva și-a petrecut toată viața făcând tot ceea ce se așteaptă să facă, actul de a se elibera de aceste așteptări poate fi de fapt mai interesant și mai semnificativ decât actul de a înșela în sine.

Când oamenii sunt fericiți în relația lor, este mai puțin probabil ca partenerul care practică infidelitatea să se fi îndrăgostit de partenerul lor. Mai degrabă sunt îndrăgostiți de persoana liberă și aventuroasă care devin atunci când au o aventură.

Cine înșală de fapt?

În orice relație specifică, poate fi dificil să spunem care partener este mai probabil să fie infidel, oricine poate înșela. Cu toate acestea, bărbații sunt mai predispuși să-și înșele soțiile. Ca răspuns la un sondaj social general, 20% dintre bărbați au spus că au avut relații sexuale extraconjugale, în timp ce 13% dintre femei au spus același lucru.

În relațiile heterosexuale, bărbații sunt mai predispuși să practice infidelitatea sexuală. Se angajează în relații sexuale extraconjugale și au mai multe relații, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, unde atracția principală este doar fizică.

Bărbații pot avea mai multe dificultăți în exprimarea verbală a sentimentelor de dragoste sau apreciere, astfel încât sexul devine un mod și mai important de a se conecta cu partenerii lor. Dacă simt o lipsă de legătură sexuală cu partenerul lor principal, acest lucru îi poate determina să caute intimitate în altă parte.

În schimb, femeile sunt mai emoționale. Asta nu înseamnă că femeile nu au relații sexuale extraconjugale, dar dacă o femeie caută atenție în afara partenerului ei principal, poate fi din cauză că nu se simte apreciată sau este ignorată.

Cu toate acestea, motivul unui individ de a fi infidel nu este determinat de genul lor. Unii bărbați pot investi sentimente și emoții, iar unele femei pot fi atrase doar sexual fără să se implice emoțional.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește... citește tot
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot