Ce este un sapiosexual? Ce înseamnă sapiosexualitatea?

23.06.2021
Ce este un sapiosexual? Ce înseamnă sapiosexualitatea?

În anii adolescenței, schimbările hormonale și fizice ale pubertății înseamnă, de obicei, că oamenii încep să observe o creștere a sentimentelor sexuale. Mai nou, a apărut termenul de sapiosexual, adică acea persoană care este atrasă sexual de inteligența partenerului. 

Este nevoie de timp pentru ca mulți oameni să înțeleagă cine sunt și cine devin. O parte din aceasta implică o mai bună înțelegere a propriilor sentimente sexuale și de cine sunt atrași.

Orientarea sexuală este atracția emoțională, romantică sau sexuală pe care o persoană o simte față de o altă persoană.

Ce este un sapiosexual? Ce înseammnă sapiosexualitatea?

Sapiosexualitatea înseamnă că o persoană este atrasă sexual de oameni extrem de inteligenți, atât de mult încât o consideră cea mai importantă trăsătură a unui partener. Este un cuvânt relativ nou care a devenit mai popular în ultimii ani.

Atât persoanele LGBTQ +, cât și persoanele heterosexuale se pot identifica drept sapiosexuale. Cu toate acestea, unii oameni care se identifică drept sapiosexual fac acest lucru pentru a revendica o identitate sexuală care se află în afara binarelor tradiționale precum heterosexual / homosexual și masculin / feminin. Această abordare pare a fi mai frecventă în rândul tinerilor care interacționează în spații digitale.

Există dezbateri cu privire la natura exactă a sapiosexualității. Unii o pretind ca fiind o orientare sexuală sau sexualitate, iar anumite aplicații de întâlniri permit chiar utilizatorilor să se identifice drept sapiosexual. Alți oameni spun că este o ofertă nepotrivită pentru stimularea unei comunități care nu este marginalizată așa cum sunt alte orientări sexuale.

Alții văd sapiosexualitatea ca un fetiș, în special pentru inteligență. Alții cred că se încadrează în cele două categorii: orientare și fetiș. Înțelesul final al „sapiosexualității” depinde de intenția persoanei care folosește cuvântul. Poate sugera orice, de la o preferință generală pentru partenerii inteligenți până la un tip de pansexualitate în care inteligența depășește totul și face ca sexul să fie irelevant.

Cum funcționează sapiosexualitatea în relații

Oamenii care se consideră sapiosexuali se găsesc adesea în relații cu oameni care au un fetiș/o orientare similară. Aceste cupluri se bucură adesea de activitatea intelectuală ca parte integrantă a legăturii emoționale și chiar a preludiilor fizice.

Dacă o persoană sapiosexuală are o relație cu un partener care nu împărtășește aceste interese, este important ca ambele persoane să colaboreze pentru a se asigura că nevoile tuturor sunt satisfăcute.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot