Care este originea cuvântului „încornorat”? Care este legătura dintre un soț înșelat și coarnele cerbului?

12.09.2019
Care este originea cuvântului „încornorat”? Care este legătura dintre un soț înșelat și coarnele cerbului?

Trăim vremuri în care respectul pentru soț sau soție pare să fi dispărut. Căsnicia nu mai este de ani buni „un contract” semnat pe viață și mulți aleg, cu orice risc, să-și înșele partenerul de viață. Auzim la tot pasul despre oameni „încornorați”. Totuși, de unde vine acest substantiv și care este originea lui?

Cui i-ar plăcea să fie numit încornorat? Astfel sunt numiți soții sau iubiții înșelați de către parteneri. Originea cuvântului pare a proveni din timpul împăratului bizantin Andronic I Comnenul care a domnit între 1118 și 1185. Acesta a rămas în istorie ca fiind un împărat extrem de iubăreț.

Ce a spus o prostituată după o noapte cu Carol al II-lea?

Se spune că Andronic I Comnenul îşi alegea amantele dintre soţiile demnitarilor de la curte, notează istoriiregasite.wordpress.com. Drept despăgubire pentru soții înșelați, aceștia primeau de la împărat vaste terenuri de vânătoare, iar ca semn al noii proprietăţi aveau dreptul să-şi prindă pe poarta locuinței coarne de cerb. Toată lumea de la curte ştia de ce soții înșelați au primit terenuri de vânătoare și erau numiți „încornorați”. Istoricul ungur Ráth-Végh István nota în cartea „Istoria culturală a prostiei omenești” că acest cuvânt se regăsește în mai multe limbi europene.

Cuvântul s-a păstrat până în zilele noastre și caracterizează astăzi oameni trădați în dragoste de către parteneri.

Înșală bărbații mai des decât femeile?

Acesta este un mit generat de societatea din zilele noastre. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că procentul femeilor care îşi trădează partenerul de cuplu a crescut simțitor. E drept, bărbații încă înșală mai mult.

Cine înșală o dată o va face din nou

Un studiu a arătat că un partener infidel a cărei relație se sfârșește din această cauză are de trei ori mai multe șanse să fie infidel și în următoarea relație. Și persoanele înșelate au de două ori mai multe șanse să fie înșelate din nou, spune același studiu. La cercetare au participat 329 de femei și 155 de bărbați.

E adevărat că actorul Nottara l-a prins pe Caragiale cu soția lui în pat?

Unul dintre cele mai răsunătoare episoade de bărbați înșelați a fost actorul Constantin Nottara. Actriţa Amelia Welner, soţia lui Nottara, juca alături de Constantin la Teatrul Naţional, al cărui director era chiar Ion Luca Caragiale. Așadar, nu i-a fost prea greu lui Caragiale să o cucerească pe soția prietenului său. Ba mai mult, se pare că partidele de amor avea loc chiar în casa celebrului actor, când acesta era plecat.

Se spune că în anul 1889, Nottara, care era plecat în turneu, s-a întors brusc acasă. Când a deschis ușa casei sale, a dat de Caragiale în pielea goală, purtându-i papucii de casă şi halatul. „Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?!”, ar fi exclamat Nottara.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot