De ce în Grecia și Italia nu găsești limonadă, deși sunt lămâi la tot pasul?

05.09.2022
De ce în Grecia și Italia nu găsești limonadă, deși sunt lămâi la tot pasul?

Una dintre destinațiile preferate de vacanță ale românilor și a multor europeni este Grecia. Grecii știu să facă turism, sunt primitori, iar peisajele din Hellas sunt superbe. Gyros, calamari, caracatiță sau tzatziki sunt doar câteva dintre preferatele cu care se delectează turiștii în Grecia. Iar printre băuturi se numără berea, vinul, ouzo și băuturile carbogazoase. Mai rar limonadă, deși există arbori care fac lămâi la tot pasul și în toate grădinile grecilor. De ce nu există limonadă la tavernele din Grecia?

Limonada, o raritate în insulele grecești

În Grecia, lămâile sunt folosite foarte mult la gătit și se pare că grecii nu vor să facă exces de acest fruct. În plus, cel mai probabil, cererea de limonadă nu este suficient de mare pentru ca grecii să-și adapteze meniurile la cerințele clienților.

„În insulele grecești se consumă pește cu lămâie, carne cu lămâie, salată cu lămâie, dulciuri cu lămâie… Prea multa lămâie strică, asa că grecii și turiștii beau apă, vin, tsipuro, rachi, retsina, bere și sucuri dulci”, a explicat un antreprenor grec.

De cele mai multe ori, turiștii care ajung la tavernele elene și cer o limonadă primesc o Fanta cu aromă de lămâie. Un alt motiv pentru care limonada nu este apreciată are legătură cu obișnuința. Grecii preferă portocalele care sunt dulci de la natură și nu au nevoie de un îndulcitor suplimentar (zahăr, miere, etc.), așa cum sunt lămâile. Totodată, iarna este sezonul lămâilor și nu vara. Iar iarna, nu sunt turiști în Grecia.

„În anotimpul călduros, lămâile sunt mult mai scumpe în Grecia!”, explică un român pe un forum de pe Facebook intitulat „Forum Grecia”.

Nici italienii nu fac limonadă

Grecia nu este singura țară în care limonada se găsește foarte greu. Nici în Italia, un stat recunoscut la nivel mondial pentru gastronomia sa, nu se prea bea limonadă în mod obișnuit.

„Italienii folosesc limonada pentru limoncello, un lichior de lămâie originar din sudul Italiei, în special în regiunea din jurul golfului Napoli, a peninsulei Sorrentine, a coastei Amalfi și a insulelor Procida, Ischia și Capri. Limoncello este fabricat din coaja lămâilor îmbibată în spirit rectificat, până când uleiul este eliberat”, a explicat pentru shtiu.ro un român care trăiește de ani buni în Peninsulă.

De ce este de preferat să bei limonadă doar cu paiul?

Limonada adevărată, care conține mult suc de lămâie, este dăunătoare pentru dinți. Potrivit specialiștilor în igiena dentară, limonada trebuie făcută întotdeauna cu apă rece, fiindcă apa caldă erodează și mai mult smalțul danturii. Totodată, este indicat ca cei care au consumat limonadă să clătească gura cu apă pentru a scăpa de acidul de la lămâie din cavitatea bucală. Tocmai de aceea, limonada ar trebui băută doar cu paiul, pentru ca acidul să nu intre în contact cu dinții.

Foto: shtiu.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot