De ce în Grecia și Italia nu găsești limonadă, deși sunt lămâi la tot pasul?

05.09.2022
De ce în Grecia și Italia nu găsești limonadă, deși sunt lămâi la tot pasul?

Una dintre destinațiile preferate de vacanță ale românilor și a multor europeni este Grecia. Grecii știu să facă turism, sunt primitori, iar peisajele din Hellas sunt superbe. Gyros, calamari, caracatiță sau tzatziki sunt doar câteva dintre preferatele cu care se delectează turiștii în Grecia. Iar printre băuturi se numără berea, vinul, ouzo și băuturile carbogazoase. Mai rar limonadă, deși există arbori care fac lămâi la tot pasul și în toate grădinile grecilor. De ce nu există limonadă la tavernele din Grecia?

Limonada, o raritate în insulele grecești

În Grecia, lămâile sunt folosite foarte mult la gătit și se pare că grecii nu vor să facă exces de acest fruct. În plus, cel mai probabil, cererea de limonadă nu este suficient de mare pentru ca grecii să-și adapteze meniurile la cerințele clienților.

„În insulele grecești se consumă pește cu lămâie, carne cu lămâie, salată cu lămâie, dulciuri cu lămâie… Prea multa lămâie strică, asa că grecii și turiștii beau apă, vin, tsipuro, rachi, retsina, bere și sucuri dulci”, a explicat un antreprenor grec.

De cele mai multe ori, turiștii care ajung la tavernele elene și cer o limonadă primesc o Fanta cu aromă de lămâie. Un alt motiv pentru care limonada nu este apreciată are legătură cu obișnuința. Grecii preferă portocalele care sunt dulci de la natură și nu au nevoie de un îndulcitor suplimentar (zahăr, miere, etc.), așa cum sunt lămâile. Totodată, iarna este sezonul lămâilor și nu vara. Iar iarna, nu sunt turiști în Grecia.

„În anotimpul călduros, lămâile sunt mult mai scumpe în Grecia!”, explică un român pe un forum de pe Facebook intitulat „Forum Grecia”.

Nici italienii nu fac limonadă

Grecia nu este singura țară în care limonada se găsește foarte greu. Nici în Italia, un stat recunoscut la nivel mondial pentru gastronomia sa, nu se prea bea limonadă în mod obișnuit.

„Italienii folosesc limonada pentru limoncello, un lichior de lămâie originar din sudul Italiei, în special în regiunea din jurul golfului Napoli, a peninsulei Sorrentine, a coastei Amalfi și a insulelor Procida, Ischia și Capri. Limoncello este fabricat din coaja lămâilor îmbibată în spirit rectificat, până când uleiul este eliberat”, a explicat pentru shtiu.ro un român care trăiește de ani buni în Peninsulă.

De ce este de preferat să bei limonadă doar cu paiul?

Limonada adevărată, care conține mult suc de lămâie, este dăunătoare pentru dinți. Potrivit specialiștilor în igiena dentară, limonada trebuie făcută întotdeauna cu apă rece, fiindcă apa caldă erodează și mai mult smalțul danturii. Totodată, este indicat ca cei care au consumat limonadă să clătească gura cu apă pentru a scăpa de acidul de la lămâie din cavitatea bucală. Tocmai de aceea, limonada ar trebui băută doar cu paiul, pentru ca acidul să nu intre în contact cu dinții.

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot