De ce gemenii identici nu sunt chiar identici?

23.05.2018
De ce gemenii identici nu sunt chiar identici?

Sarcinile gemelare sunt un fenomen tot mai cunoscut în zilele noastre și un subiect tot mai interesant pentru cercetătorii științifici ai lumii. Într-o sarcină gemelară, fetușii pot fi gemeni identici (monozigoți) sau gemeni falși ori fraternali (dizigoți).

Gemeni identici

Gemenii monozigoți provin dintr-un singur ovul femeiesc fecundat de un singur spermatozoid, ovul care, în primele etape de dezvoltare, se divide în doi embrioni (până în ziua a 14-a de dezvoltare intrauterină). Astfel, rezultă doi fetuși care, în funcție de gradul de dezvoltare pănă în momentul scindării, pot avea sac amniotic propriu sau chiar  placentă proprie. Pentru aceasta este necesar, însă, ca scindarea celulei-ou să aibă loc la câteva zile de la fecundare (maxim 3 zie). Dacă separarea fetușilor are loc mai târziu (între 4 și 13 zile), aceștia pot împărți aceeași placentă și/sau sac embrionar. Însă, dacă separarea se produce după 13-15 zile, are loc o scindare parțială, și în acest fel apar gemenii siamezi, care împart anumite organe sau membre.

Gemeni falși

Gemenii dizigoți apar ca urmare a fecundării a două ovule diferite de către 2 spermatozoizi diferiți. Acești fetuși , deși împart burtica mamei, nu au același material genetic și nu au aceleași trăsături. Copiii au sexe diferite și pot avea chiar și tați diferiți. Asta se poate întâmpla în situația în care al doilea ovul este fecundat de un spermatozoid care aparține altui bărbat, la scurtă vreme după fecundarea primului. Gemenii dizigoți sunt, practic, frați obișnuiți, dar care se întâmplă să se formeze și să se dezvolte în același timp și în același pântec. Ei au propriul sac amniotic și propria placentă și, de cele mai multe ori, au trăsături distincte.

Ce împart gemenii identici și ce nu?

Cu toate ca gemenii identici au același ADN, aceștia nu arată identic celulă cu celulă, pentru că aspectul fizic nu este neapărat determinat de genetică. Categoric, gemenii monozigoți au același sex și împart aceeași grupă sanguină. Însă nu întotdeauna seamănă identic (deși de cele mai multe ori au trăsături extrem de asemănătoare), ba chiar se înâmplă ca unul să fie dreptaci și altul stângaci.

Lucrul cel mai interesant și curios este faptul că deși au atâtea în comun, gemenii identici nu au aceleași amprente.

Amprentele sunt formate semi-aleatoriu, pe măsură ce fătul se dezvoltă în uter și este afectat de diverși factori, printre care se numără în mod deosebit fluctuațiile hormonale. In mod similar, apariția pistruilor sau a alunițelor pe piele este cauzată de mutații aleatorii și pot varia între gemenii identici.

Sarcinile gemelare sunt cele mai riscante sarcini, atât pentru mamă cât și pentru fetuși. Numărul sarcinilor pierdute este ridicat în cazul celor cu gemeni, aceștia fiind predispuși și la diverse malformații sau anomalii genetice.

Mister

Deși au fost efectuate o multitudine de studii de către  cercetători renumiți ai lumii, nu se cunoaște cu exactitate din ce motiv au loc sarcinile gemelare cu monozigoți – gemeni identici. Adică nu a aflat nimeni din ce motiv ovulul se divide, luând astfel naștere doi embrioni distincți. Acesta este unul dintre marile mistere legate de reproducere, fie că vorbim despre cea umană sau despre reproducerea animală.

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Pentru prima dată după 1990, o femeie are șanse reale la postul de președinte al României. Elena Lasconi este creditată cu a 3-a șansă la funcția supremă după Mircea Geoană și Marcel... citește tot
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Grecia cu întreg arhipelagul de insule care o formează reprezintă de ani buni una dintre destinațiile de top și pentru turiștii din România. Insula Creta ocupă un loc special în... citește tot
Ce este ciocolata Dubai?
Ce este ciocolata Dubai?
Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot