De ce femeile nu pot intra în Altar? Ce spun textele biblice?

21.05.2021
De ce femeile nu pot intra în Altar? Ce spun textele biblice?

Creștinismul reprezintă religia cu cei mai mulți adepți de pe planetă. Potrivit scrierilor biblice, Dumnezeu a creat bărbatul și femeia pentru a se completa unul pe celălalt și nu există o discriminare între aceștia în ochii Tatălui. Și, totuși, de ce femeia nu are voie să intre în Sfântul Altar?

Cum a creat Dumnezeu bărbatul și femeia?

Pentru a înțelege de ce femeia nu are voie să intre în Sfântul Altar, decât în anumite condiții, trebuie să mergem la geneză, atunci când Dumnezeu a creat bărbatul și femeia. Biblia ne prezintă situația lui Adam, primul om creat de Tatăl Ceresc.

Deşi primise de la Dumnezeu misiunea de a „lucra şi a păzi” ceea ce crease, pentru el „nu s-a găsit ajutor de potriva lui”. Însuşi Dumnezeu constată că „nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el”. Astfel, femeia a fost creată din coasta bărbatului, cei doi urmând să se ajute reciproc și să se completeze unul pe celălalt.

Ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup, se arată în scrierile biblice.

În felul acesta a apărut Eva, cea care avea să fie prima femeie din lume. Aceasta nu era nici stăpâna și nici sclavă lui Adam, cei doi având roluri bine definite în familia gândită de Dumnezeu. Cei doi erau egali, iar creștinismul scapă de aceasta anatema pusă, de-a lungul timpului, care susținea că religia aceasta este misoginistă.

Practic, putem considera că Adam este raţionalul, iar femeia reprezintă afectivitatea. Căci aceasta îi lipsea lui Adam: nu avea pe cineva egal cu el, cu care să împartă iubirea cu care fusese înzestrat. De aceea, unii sfinţi susţin că acea coastă luată din Adam, a fost luată de lângă inimă. În acest fel, femeia este „inima”, iar bărbatul reprezintă „capul” familiei primordiale.  Evident, ele nu pot funcţiona separat şi nici nu trebuie să existe supărare pentru această situaţie, susțin cei de la doxologia.ro.

Şi nu poate ochiul să zică mâinii: N-am trebuinţă de tine; sau, iarăşi capul să zică picioarelor: N-am trebuinţă de voi, a zis Sfântul Pavel.

Când au voie femeile să intre în Altar?

Potrivit scrierilor biblice, Altarul reprezintă locul unde preoții săvârșesc Jertfa lui Hristos. Așadar, nimeni nu are voie să intre acolo, decât preotul. Odată cu apariţia Catapetesmei, a peretelui despărţitor între Altar şi credincioși (numit „naos”), s-a creat senzația că acel spațiu este mai sacru decât restul bisericii. De fapt, rolul acestuia a rămas același, noutatea fiind catapeteasma, numită şi iconostas, adică un perete cu icoane care ajută credincioșii la rugăciune și contemplare, fără să fie distrași de activitatea preotului.

În concluzie, femeile nu au voie în Altar, fiindcă nimeni în afară de preot nu are voie să intre acolo, fiind considerat locul unde părintele îl aduce pe Hristos oamenilor.

Nimănui dintre mireni nu-i este îngăduit să intre în Altar, însă stăpânirea împărătească nu este oprită de la aceasta, când ar voi să aducă daruri Creatorului după o tradiţie foarte veche, se arată în canonul 69 al Sinodului VI.

Cu toate acestea, există două momente excepționale când femeia poate intra în acest spațiu sfânt. Unul dintre ele este în clipa când se sfințește noul Altar, iar lumea este chemată pentru a primi iubirea divină. Cea de-a doua situație în care femeile au voie în Altar are loc la mănăstirile de maici.

Le este îngăduit călugărițelor să intre în Altar, ca să ajute preotul la slujire, la fel cum și la parohie anumiți bărbați mireni ajută preotul la slujbe,se arată în canoanele Bisericii.

După toate aceste relatări se poate deduce faptul că Iisus Hristos este este Altarul bărbatului, iar femeia este Biserica bărbatului.

Foto: doxologia.ro, avantaje.ro și stiridinlume.ro

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot