De ce femeile nu pot intra în Altar? Ce spun textele biblice?

21.05.2021
De ce femeile nu pot intra în Altar? Ce spun textele biblice?

Creștinismul reprezintă religia cu cei mai mulți adepți de pe planetă. Potrivit scrierilor biblice, Dumnezeu a creat bărbatul și femeia pentru a se completa unul pe celălalt și nu există o discriminare între aceștia în ochii Tatălui. Și, totuși, de ce femeia nu are voie să intre în Sfântul Altar?

Cum a creat Dumnezeu bărbatul și femeia?

Pentru a înțelege de ce femeia nu are voie să intre în Sfântul Altar, decât în anumite condiții, trebuie să mergem la geneză, atunci când Dumnezeu a creat bărbatul și femeia. Biblia ne prezintă situația lui Adam, primul om creat de Tatăl Ceresc.

Deşi primise de la Dumnezeu misiunea de a „lucra şi a păzi” ceea ce crease, pentru el „nu s-a găsit ajutor de potriva lui”. Însuşi Dumnezeu constată că „nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el”. Astfel, femeia a fost creată din coasta bărbatului, cei doi urmând să se ajute reciproc și să se completeze unul pe celălalt.

Ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup, se arată în scrierile biblice.

În felul acesta a apărut Eva, cea care avea să fie prima femeie din lume. Aceasta nu era nici stăpâna și nici sclavă lui Adam, cei doi având roluri bine definite în familia gândită de Dumnezeu. Cei doi erau egali, iar creștinismul scapă de aceasta anatema pusă, de-a lungul timpului, care susținea că religia aceasta este misoginistă.

Practic, putem considera că Adam este raţionalul, iar femeia reprezintă afectivitatea. Căci aceasta îi lipsea lui Adam: nu avea pe cineva egal cu el, cu care să împartă iubirea cu care fusese înzestrat. De aceea, unii sfinţi susţin că acea coastă luată din Adam, a fost luată de lângă inimă. În acest fel, femeia este „inima”, iar bărbatul reprezintă „capul” familiei primordiale.  Evident, ele nu pot funcţiona separat şi nici nu trebuie să existe supărare pentru această situaţie, susțin cei de la doxologia.ro.

Şi nu poate ochiul să zică mâinii: N-am trebuinţă de tine; sau, iarăşi capul să zică picioarelor: N-am trebuinţă de voi, a zis Sfântul Pavel.

Când au voie femeile să intre în Altar?

Potrivit scrierilor biblice, Altarul reprezintă locul unde preoții săvârșesc Jertfa lui Hristos. Așadar, nimeni nu are voie să intre acolo, decât preotul. Odată cu apariţia Catapetesmei, a peretelui despărţitor între Altar şi credincioși (numit „naos”), s-a creat senzația că acel spațiu este mai sacru decât restul bisericii. De fapt, rolul acestuia a rămas același, noutatea fiind catapeteasma, numită şi iconostas, adică un perete cu icoane care ajută credincioșii la rugăciune și contemplare, fără să fie distrași de activitatea preotului.

În concluzie, femeile nu au voie în Altar, fiindcă nimeni în afară de preot nu are voie să intre acolo, fiind considerat locul unde părintele îl aduce pe Hristos oamenilor.

Nimănui dintre mireni nu-i este îngăduit să intre în Altar, însă stăpânirea împărătească nu este oprită de la aceasta, când ar voi să aducă daruri Creatorului după o tradiţie foarte veche, se arată în canonul 69 al Sinodului VI.

Cu toate acestea, există două momente excepționale când femeia poate intra în acest spațiu sfânt. Unul dintre ele este în clipa când se sfințește noul Altar, iar lumea este chemată pentru a primi iubirea divină. Cea de-a doua situație în care femeile au voie în Altar are loc la mănăstirile de maici.

Le este îngăduit călugărițelor să intre în Altar, ca să ajute preotul la slujire, la fel cum și la parohie anumiți bărbați mireni ajută preotul la slujbe,se arată în canoanele Bisericii.

După toate aceste relatări se poate deduce faptul că Iisus Hristos este este Altarul bărbatului, iar femeia este Biserica bărbatului.

Foto: doxologia.ro, avantaje.ro și stiridinlume.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot