De ce femeile nu pot intra în Altar? Ce spun textele biblice?

21.05.2021
De ce femeile nu pot intra în Altar? Ce spun textele biblice?

Creștinismul reprezintă religia cu cei mai mulți adepți de pe planetă. Potrivit scrierilor biblice, Dumnezeu a creat bărbatul și femeia pentru a se completa unul pe celălalt și nu există o discriminare între aceștia în ochii Tatălui. Și, totuși, de ce femeia nu are voie să intre în Sfântul Altar?

Cum a creat Dumnezeu bărbatul și femeia?

Pentru a înțelege de ce femeia nu are voie să intre în Sfântul Altar, decât în anumite condiții, trebuie să mergem la geneză, atunci când Dumnezeu a creat bărbatul și femeia. Biblia ne prezintă situația lui Adam, primul om creat de Tatăl Ceresc.

Deşi primise de la Dumnezeu misiunea de a „lucra şi a păzi” ceea ce crease, pentru el „nu s-a găsit ajutor de potriva lui”. Însuşi Dumnezeu constată că „nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el”. Astfel, femeia a fost creată din coasta bărbatului, cei doi urmând să se ajute reciproc și să se completeze unul pe celălalt.

Ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup, se arată în scrierile biblice.

În felul acesta a apărut Eva, cea care avea să fie prima femeie din lume. Aceasta nu era nici stăpâna și nici sclavă lui Adam, cei doi având roluri bine definite în familia gândită de Dumnezeu. Cei doi erau egali, iar creștinismul scapă de aceasta anatema pusă, de-a lungul timpului, care susținea că religia aceasta este misoginistă.

Practic, putem considera că Adam este raţionalul, iar femeia reprezintă afectivitatea. Căci aceasta îi lipsea lui Adam: nu avea pe cineva egal cu el, cu care să împartă iubirea cu care fusese înzestrat. De aceea, unii sfinţi susţin că acea coastă luată din Adam, a fost luată de lângă inimă. În acest fel, femeia este „inima”, iar bărbatul reprezintă „capul” familiei primordiale.  Evident, ele nu pot funcţiona separat şi nici nu trebuie să existe supărare pentru această situaţie, susțin cei de la doxologia.ro.

Şi nu poate ochiul să zică mâinii: N-am trebuinţă de tine; sau, iarăşi capul să zică picioarelor: N-am trebuinţă de voi, a zis Sfântul Pavel.

Când au voie femeile să intre în Altar?

Potrivit scrierilor biblice, Altarul reprezintă locul unde preoții săvârșesc Jertfa lui Hristos. Așadar, nimeni nu are voie să intre acolo, decât preotul. Odată cu apariţia Catapetesmei, a peretelui despărţitor între Altar şi credincioși (numit „naos”), s-a creat senzația că acel spațiu este mai sacru decât restul bisericii. De fapt, rolul acestuia a rămas același, noutatea fiind catapeteasma, numită şi iconostas, adică un perete cu icoane care ajută credincioșii la rugăciune și contemplare, fără să fie distrași de activitatea preotului.

În concluzie, femeile nu au voie în Altar, fiindcă nimeni în afară de preot nu are voie să intre acolo, fiind considerat locul unde părintele îl aduce pe Hristos oamenilor.

Nimănui dintre mireni nu-i este îngăduit să intre în Altar, însă stăpânirea împărătească nu este oprită de la aceasta, când ar voi să aducă daruri Creatorului după o tradiţie foarte veche, se arată în canonul 69 al Sinodului VI.

Cu toate acestea, există două momente excepționale când femeia poate intra în acest spațiu sfânt. Unul dintre ele este în clipa când se sfințește noul Altar, iar lumea este chemată pentru a primi iubirea divină. Cea de-a doua situație în care femeile au voie în Altar are loc la mănăstirile de maici.

Le este îngăduit călugărițelor să intre în Altar, ca să ajute preotul la slujire, la fel cum și la parohie anumiți bărbați mireni ajută preotul la slujbe,se arată în canoanele Bisericii.

După toate aceste relatări se poate deduce faptul că Iisus Hristos este este Altarul bărbatului, iar femeia este Biserica bărbatului.

Foto: doxologia.ro, avantaje.ro și stiridinlume.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți români știau carte la 1800?
Câți români știau carte la 1800?
Sistemul de învățământ din România are o istorie îndelungată și a fost influențat o bună bucată de timp de Biserică. În Principatele Române, la începutul anilor 1800 rata de... citește tot
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Recomandări din presa de azi
Animalul înspăimântător descoperit recent de cercetători. E periculos pentru oameni și se ascunde perfect
Celebra cântăreaţă de muzică populară care s-a RETRAS la mănăstire! Nimeni nu se aştepta: 'Nu...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Astronomii români au descoperit un asteroid care va trece aproape de Pământ. Când e așteptat
Lovitura momentului privind aderarea României la Schengen! Eugen Tomac a confirmat: CE recunoaște că decizia...
Cât de repede expiră benzina din rezervorul tău: sunt brânzeturi care au termenul de valabilitate...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Scandal la Survivor după ce patru foști concurenți s-au întors în Dominicană: «Nu e corect!»
O actriță celebră a fost plasată în arest psihiatric. Cum a fost găsită actrița pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising