De ce este valoros aurul? De ce un gram de aur costă atât de mult?

23.12.2020
De ce este valoros aurul? De ce un gram de aur costă atât de mult?

Aurul este metalul cel mai cunoscut din lume. Încă din cele mai vechi timpuri acesta a reprezentat un simbol al statutului social și al puterii. Potrivit datelor istorice, primele obiecte decorative din aur datează de acum 6.000 de ani. Ulterior, prin anii 1.500 î. H. aurul a început să fie folosit la realizarea monedelor de schimb. Goana după aur a conchistadorilor spanioli si portughezi a culminat cu descoperirea Americii de Nord și de Sud.

De ce este aurul atât de special?

Aurul este un element chimic din tabelul periodic, aflat la numărul 79. Din aur se realizează obiecte de artă, bijuterii și bani. Aurul se găsește în stare nativă în natură și putea fi găsit sub forma unor bucăți mici strălucitoare în nisipurile râurilor și în depunerile aluvionare. Strălucirea, culoarea și maleabilitatea îi conferă acestui metal o frumusețe aparte după care toată lumea tânjește.

Aurul pur este întotdeauna galben, însă când este folosit în combinație cu alte metale i se modifică culoarea, rezultând astfel un aur de diferite nuanțe precum galben, alb și roșu. Acest amestec determină numărul de karate și valoarea acestuia. Aurul marcat cu 18 karate este 75% pur, în timp ce cel de 24 de karate este 100% pur. Trebuie specificat că aurul 100% pur este atât de moale încât poate fi modelat cu mâna.

Trebuie specificat că maleabilitatea aurului este una dintre calitățile sale supreme. De exemplu, dintr-un singur gram de aur se poate realiza o foiță subțire, care se poate întinde pe 10 m pătrați. Densitatea, capacitatea de reflectare, rezistența la coroziune și oxidare fac din aur să fie unul dintre cele mai apreciate și valoroase metale din lume.

Totodată, valoarea aurului este dată și de dificultatea procesului de extracție, mai nou și din apele oceanelor. Exploatarea auriferă este un proces costisitor și anevoios, de aceea un gram de aur ajunge să coste atât de mult. De asemenea, faptul că statele lumii își păstrează rezervele naționale în aur, face ca aprecierea și valoarea acestui metal să crească considerabil față de altele.

Cum s-a format aurul?

Pare greu de crezut, însă aurul a luat naștere înaintea formării sistemului nostru solar. Acest element chimic s-a format în urma unor gigantice explozii stelare, având nevoie de temperaturi de peste 1 bilion de grade Celsius pentru a se constitui. Potrivit specialiștilor, aceste temperaturi se ating numai la explozia supernovelor sau la fuzionarea a două stele neutronice.

Foto: Pexels

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot