De ce este greșit să spunem „salată boeuf”? Cum se pronunță corect?

09.08.2022
De ce este greșit să spunem „salată boeuf”? Cum se pronunță corect?

Unul dintre cele mai populare preparate în casele din România este, cu siguranță, salata de boeuf. Acesta este pregătit de către gospodinele din România cu ocazia sărbătorilor sau a unui eveniment important. Mulți dintre români, când se gândesc la acest fel de mâncare, spun în mod eronat „salată boeuf”. Totuși, care este varianta corectă?

Salata de boeuf este una dintre cele mai cunoscute mâncăruri franțuzești. Conform DOOM 2, termenul corect pentru a denumi acest fel de mâncare este „salată de boeuf” și nu „salată boeuf”. De ce? Simplu. Denumirea provine din limba franceză, acolo unde „boeuf” înseamnă „vită”. Tocmai de aceea vom spune că mâncăm „salată de vită” nu „salată vită”. Iată de ce prepoziția „de” trebuie să apară în denumirea în limba română a acestui fel de mâncare.

Salata de boeuf, inventată în Rusia?

Există teorii potrivit cărora francezii ar inventat acest preparat, dar nu în Franța, ci, la Moscova. În urmă cu două secole, rușii din clasele sociale înalte angajau bucătari francezi datorită priceperii și talentului lor în bucătărie. Rușii au denumit-o salată Olivier sau salată de iarnă după numele lui Lucien Olivier, un cunoscut chef al acelor timpuri. De altfel, Lucien Olivier este cel care a inaugurat Hérmitage, un restaurant în mijlocul Moscovei.

Cum se prepară salata de boeuf?

În prezent, nu se cunoaște rețeta inițială a salatei lui Lucien Olivier (se crede că ingredientele acestuia difereau în funcție de anotimp și că acesta folosea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar), gospodinele fiind libere să o prepare după gustul fiecăruia. Astfel, românii și moldovenii au denumit salata à la rousse, salata care se prepară în același mod ca cea de boeuf, însă fără carne.

Ingrediente:

Pentru a prepara salata de boeuf sunt necesare câteva ingrediente de bază. Acestea sunt: carne de pui, vită sau curcan (cantitatea de carne trebuie să fie aproximativ 40% din cantitatea totală de salată), trei-patru morcovi, două rădăcini mari de pătrunjel, cinci-șase cartofi, o ţelină, castraveţi muraţi, maioneză, sare, piper, muștar.

Mod de preparare:

Carnea și legumele se fierb și apoi se lasă deoparte pentru a se răci. Între timp se toacă mărunt castraveții murați și se așează într-un castron. Ulterior, carnea și legumele răcite se toacă la aceeași dimensiune și se adaugă peste castraveți. Pentru a se omogeniza, se pune maioneza și apoi se așează pe platouri și se decorează așa cum a făcut-o marele chef Olivier acum două secole.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot