De ce era Eaglehawk Neck cea mai faimoasă închisoare naturală din lume? Cum era păzită?

05.01.2021
De ce era Eaglehawk Neck cea mai faimoasă închisoare naturală din lume? Cum era păzită?

Eaglehawk Neck este un oraș mic și o poartă naturală către numeroasele atracții din Peninsula Tasman, inclusiv locul istoric, Portul Arthur. Fâșia subțire de pământ cunoscută sub numele de Neck leagă Peninsula Tasman de Peninsula Forestier. Are aproximativ 400 de metri lungime și mai puțin de 30 de metri lățime în unele locuri.

Eaglehawk Neck, închisoare naturală

Această intrare îngustă în Peninsula Tasman a fost odată păzită de câini, o înșiruire de câini înlănțuiți împreună pentru a împiedica condamnații să scape de închisoarea naturală din apropierea Portului Arthur. Mulți au încercat să scape, unii au reușit și există acum o sculptură care marchează această baricadă cândva brutală.

Există și așezări de naufragiu aici, dar există mult mai mult în acest loc decât trecutul său întunecat și periculos. Eaglehawk Neck este, de asemenea, o minune geologică naturală, cu formațiuni stâncoase izbitoare, cum ar fi Pavajul Tessellated, și în apropiere Tasman’s Arch, Blowhole și Devil’s Kitchen.

Mai este, de asemenea, o eco-croazieră care îi duce pe vizitatori pe lângă stânci mari de mare pentru a vedea focile, delfinii și pinguinii.

Zona atrage turiști, alpiniști, scafandrii și surferi și este o destinație populară de vacanță de vară atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori, cu o gamă largă de locuri de cazare. Eaglehawk Neck se află la o oră de mers cu mașina la sud de Hobart.

Pavajul Teselat

Situat pe țărm în fața hotelului și a apartamentelor Lufra, trotuarul în tesele este o formațiune geologică neobișnuită care creează impresia că platforma de piatră a fost acoperită cu plăci gigantice.

Trotuarul apare teselat (este placat), deoarece rocile care îl formează au fost fracturate de mișcările pământului. Fracturile sunt în trei seturi, un set rulează aproape spre nord, un alt est nord-est și un al treilea set discontinuu nord nord-vest. Aceste ultime două seturi produc aspectul cu gresie.

Planitudinea trotuarului este cauzată de eroziunea inițială a valurilor care transportă nisip și pietriș și mai aproape de stâncă, de acțiunea chimică a rocilor care absorb apa mării în timpul valului mare se usucă în timpul valului scăzut provocând creșterea cristalelor de sare și dezintegrarea rocilor, un proces care produce bazine puțin adânci.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Unii fotografi pot să aștepte ani pentru a obține… cadrul perfect. Aceasta este și povestea italianului Valerio Minato care în urmă cu șase ani și-a propus să facă poza perfectă. După... citește tot
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara noastră a întors armele?
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara ...
Între 1939 și 1945, în Europa a avut loc cel De-al Doilea Război Mondial, după ce Germania nazistă a decis invadarea Poloniei. România a început conflictul de partea nemților, deși armata... citește tot
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
În limba română există numeroase expresii folosite în limbajul de zi cu zi, a căror origine este de multe ori necunoscută, dar și expresii a căror proveniență este clară. Sunt expresii... citește tot