De ce era Eaglehawk Neck cea mai faimoasă închisoare naturală din lume? Cum era păzită?

05.01.2021
De ce era Eaglehawk Neck cea mai faimoasă închisoare naturală din lume? Cum era păzită?

Eaglehawk Neck este un oraș mic și o poartă naturală către numeroasele atracții din Peninsula Tasman, inclusiv locul istoric, Portul Arthur. Fâșia subțire de pământ cunoscută sub numele de Neck leagă Peninsula Tasman de Peninsula Forestier. Are aproximativ 400 de metri lungime și mai puțin de 30 de metri lățime în unele locuri.

Eaglehawk Neck, închisoare naturală

Această intrare îngustă în Peninsula Tasman a fost odată păzită de câini, o înșiruire de câini înlănțuiți împreună pentru a împiedica condamnații să scape de închisoarea naturală din apropierea Portului Arthur. Mulți au încercat să scape, unii au reușit și există acum o sculptură care marchează această baricadă cândva brutală.

Există și așezări de naufragiu aici, dar există mult mai mult în acest loc decât trecutul său întunecat și periculos. Eaglehawk Neck este, de asemenea, o minune geologică naturală, cu formațiuni stâncoase izbitoare, cum ar fi Pavajul Tessellated, și în apropiere Tasman’s Arch, Blowhole și Devil’s Kitchen.

Mai este, de asemenea, o eco-croazieră care îi duce pe vizitatori pe lângă stânci mari de mare pentru a vedea focile, delfinii și pinguinii.

Zona atrage turiști, alpiniști, scafandrii și surferi și este o destinație populară de vacanță de vară atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori, cu o gamă largă de locuri de cazare. Eaglehawk Neck se află la o oră de mers cu mașina la sud de Hobart.

Pavajul Teselat

Situat pe țărm în fața hotelului și a apartamentelor Lufra, trotuarul în tesele este o formațiune geologică neobișnuită care creează impresia că platforma de piatră a fost acoperită cu plăci gigantice.

Trotuarul apare teselat (este placat), deoarece rocile care îl formează au fost fracturate de mișcările pământului. Fracturile sunt în trei seturi, un set rulează aproape spre nord, un alt est nord-est și un al treilea set discontinuu nord nord-vest. Aceste ultime două seturi produc aspectul cu gresie.

Planitudinea trotuarului este cauzată de eroziunea inițială a valurilor care transportă nisip și pietriș și mai aproape de stâncă, de acțiunea chimică a rocilor care absorb apa mării în timpul valului mare se usucă în timpul valului scăzut provocând creșterea cristalelor de sare și dezintegrarea rocilor, un proces care produce bazine puțin adânci.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot