De ce Elena Ceaușescu nu purta verigheta în vizitele din străinătate?

06.01.2022
De ce Elena Ceaușescu nu purta verigheta în vizitele din străinătate?

În epoca comunistă, hainele românești erau monotone, nevariate și prost făcute. Una dintre puținele femei care străluceau la acest capitol a fost Elena Ceaușescu, soția dictatorului Nicolae Ceaușescu, care s-ar fi înfuriat dacă cineva ar fi încercat să o depășească. Totul s-a schimbat după 1989, când comunismul s-a prăbușit și soții Ceaușescu au fost executați.

Elena Ceaușescu purta verigheta doar în România

Elena Ceauşescu s-a născut în Petreşti, un sat din sudul României, în 1917. S-a căsătorit cu Ceauşescu când ambii erau adolescenţi revoluţionari şi s-a alăturat Partidului Comunist în 1937 la Bucureşti, unde a lucrat într-o fabrică de textile. În anii stăpânirii represive a lui Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu a dezvoltat o pasiune pentru blănuri și bijuterii.

Cei doi s-au comportat mult ca o familie regală, călătorind în străinătate, efectuând vizite bine organizate la ferme și fabrici și făcând o promenadă regală la recepțiile de stat. Elena și-a insultat de multe ori poporul și subalternii, dar se aștepta ca toată lumea să o laude pentru frumusețea și inteligența ei, ambele fiind marginale. Mama Natura nu fusese blândă cu ea, așa că a căutat alinare în haine și bijuterii.

Patricia Nixon, model pentru Leana

Apetitul pentru haine de bună calitate și de lux i s-a deschis primei doamne a României după o întâlnire cu familia Nixon, la acea vreme familia prezidențială a Statelor Unite ale Americii. Patricia Nixon devenise un fel de model pentru Elena Ceaușescu și îi imita comportamentul, dar și stilul vestimentar, după cum declară Lavinia Betea, specialist în istorie ceauşistă.

Cât despre bijuterii, soția fostului dictator purta verigheta doar în România. Acesta era modul Elenei de a nu epata în fața conaționalilor. Atunci când pleca peste hotare, Elena Ceaușescu își etala colierele pline de diamante, brățările sau alte bijuterii elegante și veritabile. Multe dintre acestea erau primite cadou la întâlnirile oficiale.

Diamantele au fost cele mai bune prietene ale Elenei. O româncă, la instrucțiunile soției dictatorului, s-a căsătorit cu omologul soțului ei din Republica Centrafricană, Jean-Bedel Bokassa, la mijlocul anilor 1970, astfel încât Elena să poată avea acces la minele de diamante ale lui Bokassa. Fata a aranjat ca soții Ceaușescu să investească în mine de diamante și să pună profiturile în conturi bancare elvețiene.

Când diamantele importate nu au fost suficiente pentru Elena, ea l-a bătut la cap pe Nicolae să-i facă diamante sintetice. Agenții de informații români au furat tehnologia diamantelor sintetice din Statele Unite și au înființat o fabrică în afara Bucureștiului pentru a o aproviziona pe așa-zisa „mama poporului român”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot