De ce centurile de castitate sunt un mit?

13.09.2022
De ce centurile de castitate sunt un mit?

Centura de castitate, această metodă extremă de a controla activitatea sexuală a unei femei, a fost specifică Evului Mediu. Se spune că această idee a apărut în familiile aristocrate, unde bărbații plecau la luptă cu lunile și în felul acesta doreau să își controleze soțiile, să rămână fidele.

Cum arăta o centură de castitate?

Centura de castitate era un dispozitiv de metal, care acoperea organele genitale ale femeii păstrând două deschizături pentru nevoile fiziologice. Centura era prinsă cu un lacăt, iar cheia era ţinută cu sfinţenie de soţul aflat la război. Se spune că totul a pornit din perioada cruciadelor, atunci când nobilii plecau în expediţii îndelungate, potrivit adevarul.ro.

În trecut, călătoriile durau mult, din cauza lipsei tehnologiilor, transportul făcându-se cel mult cu ajutorul cailor. Totodată, bătăliile se întindeau pe săptămâni sau luni întregi, astfel că bărbații lipseau de acasă extrem de mult. Se spune că pentru a fi siguri că partenerele lor nu îi înșală și nu se trezesc la întoarcere cu copii nedoriț, masculii le forțau pe femei să poarte celebrele centuri de castitate.

Aceasta era considerată o măsură barbară, specifică Evului Mediu. Femeia ar fi fost forțată să poarte acel dispozitiv, fiind considerată inferioară bărbatului și ca atare trebuie să se supună. Surprinzător, însă lucrurile nu au stat chiar așa.

Centura de castitate este un mit

Multă vreme s-a crezut că centura de castitate a fost cu adevărat pusă în practică, iar bărbații își controlau astfel femeile să rămână fidele după ce ei paraseau caminul conjugal. Experții în istoria medievală consideră că centurile de castitate sunt un mit și nu au fost niciodată purtate. Ba mai mult, dispozitivele păstrate, de-a lungul timpului, nu au nicio legătură cu Evul Mediu, fiind realizate prin secolele XVII-XVIII.

Niciun autor medieval de texte religioase, de penitenţă, didactice sau de drept nu a menţionat vreodată utilizarea centurii de castitate, a declarat Albrecht Classen, autorul lucrării „The Medieval Chastity Belt: A Myth-Making Process”, conform livescience.com.

Specialiștii în sănătate au analizat aceste dispozitive și au susținut că o femeie nu ar fi supraviețuit foarte mult timp dacă purta așa ceva. Rănile provocate de marginile de fier s-ar fi infectat rapid, iar decesul ar fi putut interveni și în decurs de o săptămână. Chiar dacă marginile centurii de castitate ar fi fost învelite cu un material mai moale tot ar fi fost probleme, din cauza igienei precare.

Așadar, potrivit istoricilor, centura de castitate a fost o modalitate de a reprezenta gelozia extremă în diferite spectacole, o formă de umor. Aceasta era considerată un simbol al fricii masculine de infidelitate. Se spune că în spectacolul unde era folosită o centură de castitate, în spatele draperiilor, amantul avea o a doua cheie, ridiculizând astfel gelozia dusă la extrem.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot