De ce centurile de castitate sunt un mit?

13.09.2022
De ce centurile de castitate sunt un mit?

Centura de castitate, această metodă extremă de a controla activitatea sexuală a unei femei, a fost specifică Evului Mediu. Se spune că această idee a apărut în familiile aristocrate, unde bărbații plecau la luptă cu lunile și în felul acesta doreau să își controleze soțiile, să rămână fidele.

Cum arăta o centură de castitate?

Centura de castitate era un dispozitiv de metal, care acoperea organele genitale ale femeii păstrând două deschizături pentru nevoile fiziologice. Centura era prinsă cu un lacăt, iar cheia era ţinută cu sfinţenie de soţul aflat la război. Se spune că totul a pornit din perioada cruciadelor, atunci când nobilii plecau în expediţii îndelungate, potrivit adevarul.ro.

În trecut, călătoriile durau mult, din cauza lipsei tehnologiilor, transportul făcându-se cel mult cu ajutorul cailor. Totodată, bătăliile se întindeau pe săptămâni sau luni întregi, astfel că bărbații lipseau de acasă extrem de mult. Se spune că pentru a fi siguri că partenerele lor nu îi înșală și nu se trezesc la întoarcere cu copii nedoriț, masculii le forțau pe femei să poarte celebrele centuri de castitate.

Aceasta era considerată o măsură barbară, specifică Evului Mediu. Femeia ar fi fost forțată să poarte acel dispozitiv, fiind considerată inferioară bărbatului și ca atare trebuie să se supună. Surprinzător, însă lucrurile nu au stat chiar așa.

Centura de castitate este un mit

Multă vreme s-a crezut că centura de castitate a fost cu adevărat pusă în practică, iar bărbații își controlau astfel femeile să rămână fidele după ce ei paraseau caminul conjugal. Experții în istoria medievală consideră că centurile de castitate sunt un mit și nu au fost niciodată purtate. Ba mai mult, dispozitivele păstrate, de-a lungul timpului, nu au nicio legătură cu Evul Mediu, fiind realizate prin secolele XVII-XVIII.

Niciun autor medieval de texte religioase, de penitenţă, didactice sau de drept nu a menţionat vreodată utilizarea centurii de castitate, a declarat Albrecht Classen, autorul lucrării „The Medieval Chastity Belt: A Myth-Making Process”, conform livescience.com.

Specialiștii în sănătate au analizat aceste dispozitive și au susținut că o femeie nu ar fi supraviețuit foarte mult timp dacă purta așa ceva. Rănile provocate de marginile de fier s-ar fi infectat rapid, iar decesul ar fi putut interveni și în decurs de o săptămână. Chiar dacă marginile centurii de castitate ar fi fost învelite cu un material mai moale tot ar fi fost probleme, din cauza igienei precare.

Așadar, potrivit istoricilor, centura de castitate a fost o modalitate de a reprezenta gelozia extremă în diferite spectacole, o formă de umor. Aceasta era considerată un simbol al fricii masculine de infidelitate. Se spune că în spectacolul unde era folosită o centură de castitate, în spatele draperiilor, amantul avea o a doua cheie, ridiculizând astfel gelozia dusă la extrem.

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot