De ce centurile de castitate sunt un mit?

13.09.2022
De ce centurile de castitate sunt un mit?

Centura de castitate, această metodă extremă de a controla activitatea sexuală a unei femei, a fost specifică Evului Mediu. Se spune că această idee a apărut în familiile aristocrate, unde bărbații plecau la luptă cu lunile și în felul acesta doreau să își controleze soțiile, să rămână fidele.

Cum arăta o centură de castitate?

Centura de castitate era un dispozitiv de metal, care acoperea organele genitale ale femeii păstrând două deschizături pentru nevoile fiziologice. Centura era prinsă cu un lacăt, iar cheia era ţinută cu sfinţenie de soţul aflat la război. Se spune că totul a pornit din perioada cruciadelor, atunci când nobilii plecau în expediţii îndelungate, potrivit adevarul.ro.

În trecut, călătoriile durau mult, din cauza lipsei tehnologiilor, transportul făcându-se cel mult cu ajutorul cailor. Totodată, bătăliile se întindeau pe săptămâni sau luni întregi, astfel că bărbații lipseau de acasă extrem de mult. Se spune că pentru a fi siguri că partenerele lor nu îi înșală și nu se trezesc la întoarcere cu copii nedoriț, masculii le forțau pe femei să poarte celebrele centuri de castitate.

Aceasta era considerată o măsură barbară, specifică Evului Mediu. Femeia ar fi fost forțată să poarte acel dispozitiv, fiind considerată inferioară bărbatului și ca atare trebuie să se supună. Surprinzător, însă lucrurile nu au stat chiar așa.

Centura de castitate este un mit

Multă vreme s-a crezut că centura de castitate a fost cu adevărat pusă în practică, iar bărbații își controlau astfel femeile să rămână fidele după ce ei paraseau caminul conjugal. Experții în istoria medievală consideră că centurile de castitate sunt un mit și nu au fost niciodată purtate. Ba mai mult, dispozitivele păstrate, de-a lungul timpului, nu au nicio legătură cu Evul Mediu, fiind realizate prin secolele XVII-XVIII.

Niciun autor medieval de texte religioase, de penitenţă, didactice sau de drept nu a menţionat vreodată utilizarea centurii de castitate, a declarat Albrecht Classen, autorul lucrării „The Medieval Chastity Belt: A Myth-Making Process”, conform livescience.com.

Specialiștii în sănătate au analizat aceste dispozitive și au susținut că o femeie nu ar fi supraviețuit foarte mult timp dacă purta așa ceva. Rănile provocate de marginile de fier s-ar fi infectat rapid, iar decesul ar fi putut interveni și în decurs de o săptămână. Chiar dacă marginile centurii de castitate ar fi fost învelite cu un material mai moale tot ar fi fost probleme, din cauza igienei precare.

Așadar, potrivit istoricilor, centura de castitate a fost o modalitate de a reprezenta gelozia extremă în diferite spectacole, o formă de umor. Aceasta era considerată un simbol al fricii masculine de infidelitate. Se spune că în spectacolul unde era folosită o centură de castitate, în spatele draperiilor, amantul avea o a doua cheie, ridiculizând astfel gelozia dusă la extrem.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 8 ianuarie?
Ce s-a întâmplat azi, 8 ianuarie?
În data de 8 ianuarie au avut loc, de-a lungul timpului, evenimente istorice care au schimbat soarta umanității. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Cuviosul... citește tot
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Recomandări din presa de azi
Avatar 2, Calea Apei, profit de miliarde de dolari. Spoiler Alert: ce se întâmplă în...
De ce trebuie să speli neapărat portocalele înainte să le consumi. Greșeala uriașă pe care...
Greșeala ÎN PAT care duce ÎNTOTDEAUNA la DIVORȚ! Toate cuplurile sunt...
Vine iarna siberiană, se anunţă cel mai năprasnic ger din ultimii 20 de ani
TJ Miles de la Survivor România are o nouă iubită celebră! Femeia este, însă CĂSĂTORITĂ!...
Basmul Cenușăreasa are și o semnificație secretă. Pe cine a ironizat, de fapt, autorul
Povestea lui Hristo Botev, poetul revoluționar exilat la București. Acțiunea curajoasă care i-a adus moartea
Se dau banii înapoi românilor, integral. Unde se depun cererile și cum trebuie să procedeze...
Orașul din România recomandat de presa germană ca destinație în 2023: “E mica Vienă”
Iulia Vântur, dans frenetic în videoclipul unui rapper indian. Incredibil cum se mișcă românca noastră
Ce făcea Doinița Oancea înainte să apară în „Inimă de țigan”. Au trecut 15 ani...
Drama cutremurătoare trăită de o mare artistă, adorată de români. Cancerul i-a răpus marea iubire,...
Oamenii tufisurilor: traiesc ca acum 10.000 de ani! O zi de vanatoare cu tribul Hadzabe
Un reporter şi-a înregistrat din greşeală soţul dezbrăcat la duş (VIDEO)