De ce bulgarii încuviințează din cap când spun „NU” și îl scutură când zic „DA”?

12.04.2022
De ce bulgarii încuviințează din cap când spun „NU” și îl scutură când zic „DA”?

Bulgaria este singura țară din Europa care nu și-a schimbat numele niciodată. Aceasta a rămas cu aceeași denumire pe care a adoptat-o în anul 681 d. Hr. Un lucru care, probabil, a contribuit la menținerea numelui este faptul că deviza acestei țări este: „Unitatea exprimă puterea”.

Populația bulgară se deosebește de restul europenilor și printr-un alt fapt inedit. Aceștia dau din cap invers decât restul oamenilor atunci când vor să spună „da”. De exemplu, își scutură capul când afirmă și îl mișcă de sus în jos când vor să spună „nu”. Dar, de unde acest obicei?

Bulgarii se deosebesc de majoritatea europenilor

De-a lungul timpului, bulgarii au făcut față numeroaselor invazii și cotropirii, fiind nevoiți să se adapteze vremurilor pentru a putea supraviețui. Tradițiile și obiceiurile lor au avut de suferit, însă și-au păstrat spiritul intact. Un lucru inedit legat de vecinii noștri îl reprezintă faptul că aceștia dau din cap invers, decât restul oamenilor, atunci când vor să spună „da” și când vor să spună „nu”.

Și orbii urmează regula universală

Englezul Charles Darwin a fost unul dintre primii oameni de știință care s-a interesat de acest subiect. El le-a cerut misionarilor de pe tot globul să-i trimită informații despre modul în care oamenii exprimă „Da” și „Nu” cu capul și acesta a aflat că încuviințarea din cap pentru afirmativ și scuturarea capului pentru negație sunt semne universale. Chiar și oamenii care s-au născut orbi urmează regula universală. Nu, însă, și bulgarii.

Legat de acest subiect sunt lansate mai multe ipoteze, însă cea mai plauzibilă susține că bulgarii au ales să spună „da” și „nu” cu mișcări inverse ale capului în perioada în care au fost cuceriți de otomani. Alegerea a fost una firească, având în vedere că bulgarilor li se ceruse să renunțe la creștinism și să se facă musulmani. Drept urmare, ei spuneau „da” cu vorba și cu mișcarea capului, însă în suflet răspundeau cu „nu”.

Acest obicei de a răspunde invers cu capul atunci când vrei să spui „da” sau „nu” poate fi văzut și în alte țări, precum Albania, Grecia, Iran, Liban sau Egipt. Totuși, dat fiind că mulți bulgari călătoresc sau au locuit în străinătate, practica a început să se schimbe, mai ales în orașele mari.

Curiozități despre Bulgaria:

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 4 iulie, în Statele Unite ale Americii este sărbătorită Ziua Independenței. Această dată reprezintă cea de-a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Pe data de 4 iulie, în Statele Unite ale Americii este sărbătorită Ziua Independenței. Această dată reprezintă cea de-a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii... citește tot
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Pe data de 3 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Iachint și Sfântul Ieronim Anatolie al Constantinopolului. În România, în această zi este celebrată... citește tot
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Shtiu.ro