De ce bulgarii încuviințează din cap când spun „NU” și îl scutură când zic „DA”?

12.04.2022
De ce bulgarii încuviințează din cap când spun „NU” și îl scutură când zic „DA”?

Bulgaria este singura țară din Europa care nu și-a schimbat numele niciodată. Aceasta a rămas cu aceeași denumire pe care a adoptat-o în anul 681 d. Hr. Un lucru care, probabil, a contribuit la menținerea numelui este faptul că deviza acestei țări este: „Unitatea exprimă puterea”.

Populația bulgară se deosebește de restul europenilor și printr-un alt fapt inedit. Aceștia dau din cap invers decât restul oamenilor atunci când vor să spună „da”. De exemplu, își scutură capul când afirmă și îl mișcă de sus în jos când vor să spună „nu”. Dar, de unde acest obicei?

Bulgarii se deosebesc de majoritatea europenilor

De-a lungul timpului, bulgarii au făcut față numeroaselor invazii și cotropirii, fiind nevoiți să se adapteze vremurilor pentru a putea supraviețui. Tradițiile și obiceiurile lor au avut de suferit, însă și-au păstrat spiritul intact. Un lucru inedit legat de vecinii noștri îl reprezintă faptul că aceștia dau din cap invers, decât restul oamenilor, atunci când vor să spună „da” și când vor să spună „nu”.

Și orbii urmează regula universală

Englezul Charles Darwin a fost unul dintre primii oameni de știință care s-a interesat de acest subiect. El le-a cerut misionarilor de pe tot globul să-i trimită informații despre modul în care oamenii exprimă „Da” și „Nu” cu capul și acesta a aflat că încuviințarea din cap pentru afirmativ și scuturarea capului pentru negație sunt semne universale. Chiar și oamenii care s-au născut orbi urmează regula universală. Nu, însă, și bulgarii.

Legat de acest subiect sunt lansate mai multe ipoteze, însă cea mai plauzibilă susține că bulgarii au ales să spună „da” și „nu” cu mișcări inverse ale capului în perioada în care au fost cuceriți de otomani. Alegerea a fost una firească, având în vedere că bulgarilor li se ceruse să renunțe la creștinism și să se facă musulmani. Drept urmare, ei spuneau „da” cu vorba și cu mișcarea capului, însă în suflet răspundeau cu „nu”.

Acest obicei de a răspunde invers cu capul atunci când vrei să spui „da” sau „nu” poate fi văzut și în alte țări, precum Albania, Grecia, Iran, Liban sau Egipt. Totuși, dat fiind că mulți bulgari călătoresc sau au locuit în străinătate, practica a început să se schimbe, mai ales în orașele mari.

Curiozități despre Bulgaria:

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot