De ce bulgarii încuviințează din cap când spun „NU” și îl scutură când zic „DA”?

12.04.2022
De ce bulgarii încuviințează din cap când spun „NU” și îl scutură când zic „DA”?

Bulgaria este singura țară din Europa care nu și-a schimbat numele niciodată. Aceasta a rămas cu aceeași denumire pe care a adoptat-o în anul 681 d. Hr. Un lucru care, probabil, a contribuit la menținerea numelui este faptul că deviza acestei țări este: „Unitatea exprimă puterea”.

Populația bulgară se deosebește de restul europenilor și printr-un alt fapt inedit. Aceștia dau din cap invers decât restul oamenilor atunci când vor să spună „da”. De exemplu, își scutură capul când afirmă și îl mișcă de sus în jos când vor să spună „nu”. Dar, de unde acest obicei?

Bulgarii se deosebesc de majoritatea europenilor

De-a lungul timpului, bulgarii au făcut față numeroaselor invazii și cotropirii, fiind nevoiți să se adapteze vremurilor pentru a putea supraviețui. Tradițiile și obiceiurile lor au avut de suferit, însă și-au păstrat spiritul intact. Un lucru inedit legat de vecinii noștri îl reprezintă faptul că aceștia dau din cap invers, decât restul oamenilor, atunci când vor să spună „da” și când vor să spună „nu”.

Una dintre teorii pentru care bulgarii sunt „pe invers”, este aceea că atunci când otomanii au cucerit teritoriul bulgar, invadatorii și-au dorit ca localnicii să renunțe la creștinism pentru islamism. Astfel, conform legendei, bulgarii au fost de acord să schimbe cele două semne și, când erau întrebați dacă vor să devină musulmani, dădeau din cap că „Da”, în timp ce acest „Da” era, de fapt, un „Nu” în inimile lor.

Și orbii urmează regula universală

Englezul Charles Darwin a fost unul dintre primii oameni de știință care s-a interesat de acest subiect. El le-a cerut misionarilor de pe tot globul să-i trimită informații despre modul în care oamenii exprimă „Da” și „Nu” cu capul și acesta a aflat că încuviințarea din cap pentru afirmativ și scuturarea capului pentru negație sunt semne universale. Chiar și oamenii care s-au născut orbi urmează regula universală. Nu, însă, și bulgarii.

Legat de acest subiect sunt lansate mai multe ipoteze, însă cea mai plauzibilă susține că bulgarii au ales să spună „da” și „nu” cu mișcări inverse ale capului în perioada în care au fost cuceriți de otomani. Alegerea a fost una firească, având în vedere că bulgarilor li se ceruse să renunțe la creștinism și să se facă musulmani. Drept urmare, ei spuneau „da” cu vorba și cu mișcarea capului, însă în suflet răspundeau cu „nu”.

Acest obicei de a răspunde invers cu capul atunci când vrei să spui „da” sau „nu” poate fi văzut și în alte țări, precum Albania, Grecia, Iran, Liban sau Egipt. Totuși, dat fiind că mulți bulgari călătoresc sau au locuit în străinătate, practica a început să se schimbe, mai ales în orașele mari.

Curiozități despre Bulgaria:

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot