De ce bulgarii încuviințează din cap când spun „NU” și îl scutură când zic „DA”?

12.04.2022
De ce bulgarii încuviințează din cap când spun „NU” și îl scutură când zic „DA”?

Bulgaria este singura țară din Europa care nu și-a schimbat numele niciodată. Aceasta a rămas cu aceeași denumire pe care a adoptat-o în anul 681 d. Hr. Un lucru care, probabil, a contribuit la menținerea numelui este faptul că deviza acestei țări este: „Unitatea exprimă puterea”.

Populația bulgară se deosebește de restul europenilor și printr-un alt fapt inedit. Aceștia dau din cap invers decât restul oamenilor atunci când vor să spună „da”. De exemplu, își scutură capul când afirmă și îl mișcă de sus în jos când vor să spună „nu”. Dar, de unde acest obicei?

Bulgarii se deosebesc de majoritatea europenilor

De-a lungul timpului, bulgarii au făcut față numeroaselor invazii și cotropirii, fiind nevoiți să se adapteze vremurilor pentru a putea supraviețui. Tradițiile și obiceiurile lor au avut de suferit, însă și-au păstrat spiritul intact. Un lucru inedit legat de vecinii noștri îl reprezintă faptul că aceștia dau din cap invers, decât restul oamenilor, atunci când vor să spună „da” și când vor să spună „nu”.

Una dintre teorii pentru care bulgarii sunt „pe invers”, este aceea că atunci când otomanii au cucerit teritoriul bulgar, invadatorii și-au dorit ca localnicii să renunțe la creștinism pentru islamism. Astfel, conform legendei, bulgarii au fost de acord să schimbe cele două semne și, când erau întrebați dacă vor să devină musulmani, dădeau din cap că „Da”, în timp ce acest „Da” era, de fapt, un „Nu” în inimile lor.

Și orbii urmează regula universală

Englezul Charles Darwin a fost unul dintre primii oameni de știință care s-a interesat de acest subiect. El le-a cerut misionarilor de pe tot globul să-i trimită informații despre modul în care oamenii exprimă „Da” și „Nu” cu capul și acesta a aflat că încuviințarea din cap pentru afirmativ și scuturarea capului pentru negație sunt semne universale. Chiar și oamenii care s-au născut orbi urmează regula universală. Nu, însă, și bulgarii.

Legat de acest subiect sunt lansate mai multe ipoteze, însă cea mai plauzibilă susține că bulgarii au ales să spună „da” și „nu” cu mișcări inverse ale capului în perioada în care au fost cuceriți de otomani. Alegerea a fost una firească, având în vedere că bulgarilor li se ceruse să renunțe la creștinism și să se facă musulmani. Drept urmare, ei spuneau „da” cu vorba și cu mișcarea capului, însă în suflet răspundeau cu „nu”.

Acest obicei de a răspunde invers cu capul atunci când vrei să spui „da” sau „nu” poate fi văzut și în alte țări, precum Albania, Grecia, Iran, Liban sau Egipt. Totuși, dat fiind că mulți bulgari călătoresc sau au locuit în străinătate, practica a început să se schimbe, mai ales în orașele mari.

Curiozități despre Bulgaria:

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot